Sander Schomaker
Sander Schomaker Entertainment 11 dec 2017

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

KWF

KWF Kankerbestrijding is niet blij met deze ontwikkeling. „Zien roken, doet roken”, reageert Mischa Stubenitsky namens KWF. „Dat is wetenschappelijk bewezen. Maar het bestrijden van roken in series heeft voor ons geen prioriteit. Het is zorgelijk, maar wij richten ons vooral op jongeren. We willen zoveel mogelijk voorkomen dat die beginnen met roken. Daarom willen wij dat speeltuinen, schoolpleinen en zwembaden rookvrij zijn en dat er door de tabaksindustrie geen marketing op jongeren wordt losgelaten. Daar ligt onze focus op. Het liefst zijn we er voor iedereen. Maar we moeten keuzes maken.”

Bij de Stenden Hogeschool Leeuwarden wilden ze weleens weten hoeveel er nu eigenlijk precies gerookt werd in Netflix-series. Zo mobiliseerde docent Sonny Prent studenten van de opleiding Media & Entertainment Management om 205 afleveringen te ‘bingewatchen’.

„De aanleiding was een tweet van het KWF”, zegt Prent. „‘Zorgelijk dat er zoveel gerookt wordt in dramaseries van Netflix’, schreef KWF. Wij wilden zien of er een probleem was en zo ja, hoe groot dat probleem dan is. Daarop hebben 190 studenten van de opleiding Media en Entertainment Management 153 uur aan afleveringen bekeken. Daarbij moet opgemerkt worden dat we kozen voor ‘eigentijdse series’. Dus geen series die zich in de jaren 40, 50 en 60 afspelen, zoals Mad Men en The Crown. In die tijd rookte iedereen als een ketter en werd het soms zelfs voorgeschreven door de dokter.”

Uit het onderzoek van de studenten komt ook het verschil tussen rokende mannen en rokende vrouwen in de series naar voren. „Vrouwen roken vooral in stresssituaties, terwijl mannen vaker uit gewoonte roken of omdat ze iets te vieren hebben”, zegt Prent. „Bovendien valt het op dat vrouwen veel vaker binnen roken. Opvallend is verder dat er in minimaal de helft van de gevallen gerookt wordt door hoofdrolspelers, die vaak een rolmodelfunctie hebben.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series
Sluiten