Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Entertainment 21 dec 2017 / 04:59 uur

Chef-kok Ben Ungermann is gek op de Hollandse keuken

De finale van MasterChef Australië is donderdagavond te zien op Net5. Eén van de finalisten is de Nederlandse Australiër Ben Ungermann. Hij is op familiebezoek in Nederland én maakt nog even tijd voor ons om te vertellen over zijn ervaringen tijdens het tv-programma en zijn liefde voor de Nederlandse keuken.

Ungermann spreekt dan misschien geen Nederlands, hij verstaat het wel. En een aantal typische Nederlandse woorden heeft hij overgenomen, zoals stamppot en oma. Twee niet geheel onbelangrijke dingen in zijn leven als kok. In het Amsterdamse Lloyd Hotel doet hij de interviews. „Het is echt fantastisch om hier weer terug te zijn. Ik mis het, ik mis alles aan Nederland”, vertelt de 33-jarige Australische topkok. „De mensen, het eten, mijn familie hier.”

Uitstekende cuisine

Wacht even, het eten? Hebben wij Nederlands naast de aardappels, groenten en vlees een eigen keuken? „Jazeker!”, zegt Ungermann enthousiast. „De Nederlandse keuken is echt prachtig. Er zitten grootse smaken in en het proeft heel huiselijk.” Ungermann groeide op met een Nederlands-Indische vader en kreeg de Nederlandse cultuur van huis uit mee. „We vieren nog altijd alle grote evenementen, zoals Koningsdag. Mijn familie is erg gepassioneerd over Nederland, we spraken alleen de taal nooit.”

Terug naar die Nederlandse keuken. Wat is er nog meer zo bijzonder aan? „Neem bijvoorbeeld de stamppot. De combinatie van die boterige aardappel met groenten. En dan gerookt vlees erbij. Ik heb dat tijdens de show verfijnd, bijvoorbeeld door bepaalde ingrediënten te crushen zodat de textuur verandert, of door er zeefruit aan toe te voegen. Ook heb ik me door bitterballen laten inspireren. En voor mijn ijssoorten heb ik Nederlandse smaken gebruikt, zoals ‘dropjes’.” Dat laatste komt er op z’n Australisch-Nederlands uit. „De Nederlandse keuken is echt ondergewaardeerd. Ik ben juist trots op dit erfgoed, dat wil ik erdoor drukken.”

Koken met oma

De liefde voor koken begint dan ook met een Nederlands tintje. „Als tiener woonde ik vooral bij mijn opa en oma. Mijn oma (ook op z’n Nederlands, red) deed het merendeel van het koken. Ik heb altijd een interesse gehad in koken. Van haar leerde ik hoe ik moest koken, we maakten veel Nederlandse gerechten. Ik hielp haar vaak en zo is mijn liefde voor eten gegroeid.” Daarna leert hij zichzelf nog veel meer op het gebied van eten, wat zich uiteindelijk vertaalt in MasterChef.

Meedoen onder dwang

Hoewel de liefde voor eten en koken er is, duurt het acht seizoenen voordat Ungermann eindelijk meedoet. „Alleen de auditieprocedure is al zo zwaar. Er zijn duizenden aanmeldingen. Daar wordt een top 50 van gemaakt en uiteindelijk hoor je dan hopelijk bij de laatste 24.” Dat gaat hem nooit lukken, denkt hij. „Toen de inschrijvingen weer open gingen, heeft mijn familie het formulier voor mijn neus gelegd en me gedwongen me in te schrijven.” Niet zonder resultaat: donderdagavond staat hij in de finale.

Makkelijk is het niet. „Je bent bijna een jaar van de wereld afgesloten. Er is amper communicatie. Ik had twee keer per week tien minuten om te bellen.” Zeker met drie kinderen niet makkelijk. „Ik heb heel veel foto’s van mijn familie meegenomen en opgehangen op mijn kamer. Daar was ik veel aan het studeren en zo zag ik ze dan toch nog vaak. Dat houdt je staande.”

IJswinkel en restaurant

Het avontuur is inmiddels voorbij, of net begonnen.  Maar net hoe je het bekijkt. „Binnenkort open ik een ijswinkel in Brisbane in Australië. Ik wilde daar eigenlijk op wachten, maar de fans wilden het zo graag!” Die fans, die zijn ook wel even wennen. „Mensen herkennen je ineens en spreken je aan. Dat is wennen, maar onwijs leuk.” Vooral de Nederlandse fans vindt hij tof. „Ik hou echt van de Nederlandse community. Ze zijn zo trouw en steunen me. Ik vind ze de allerleukste fans – dat zeg ik echt niet tegen iedereen!”, lacht hij. „Nederlanders zijn zo trots op hun land.”

Als de storm is gaan liggen, wat ligt er dan in het verschiet? „Ik wil al heel lang een Nederlands restaurant openen in Australië. Dat ga ik ook ooit doen. Ik wil heel Australië laten proeven van de Nederlandse cuisine.”

De finale van MasterChef Australië is donderdag 21 december om 19.30 uur te zien bij Net5.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Chef-kok Ben Ungermann is gek op de Hollandse keuken
Sluiten