Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 28 nov 2017 / 06:58 uur

Nieuwe Netflixserie Dark ‘engste ooit’

Er hangen donkergrijze wolken boven Berlijn. Toepasselijk, want in Hotel de Rome, op een steenworp van de beroemdste straat van de stad Unter den Linden, zitten de makers en acteurs van de duistere thrillerserie Dark klaar om met journalisten te praten. Dark, dat veel wegheeft van het mateloos populaire Stranger Things, is de eerste Duitse serie die puur voor Netflix is gemaakt en moet de nieuwe grote hit worden van de streamingdienst.

https://www.youtube.com/watch?v=zy0b9e40tK8

„Het is fantastisch om hier deel van uit te maken”, zegt Dark-acteur Oliver Masucci, die we in Nederland kennen van zijn Adolf Hitler-vertolking in de komische film Er Is Wieder Da. Hij heeft nog altijd het gevoel dat hij een beetje zweeft; eerst die grootse productie met 105 draaidagen en drie onafhankelijk van elkaar opererende film-units, en vandaag een promotiedag waar niet alleen journalisten uit hun eigen land maar ook buitenlandse media op af zijn gekomen. „Er was een groot budget dus we hadden alle tijd om scènes door te nemen, te bediscussiëren en repeteren – dat zijn we niet gewend”, zegt hij. „Dat budget zie je terug op het scherm, Dark is niet alleen verhaaltechnisch maar ook esthetisch gezien van zeer hoog niveau.”

Oliver Masucci en Louis Hofmann bij de rodeloper-première van Dark in Berlijn.

Tijdreizen

De reeks gaat over de verdwijning van twee kinderen in een – op het eerste gezicht – slaapstadje op het Duitse platteland. De eerste Duitse original wordt door Netflix als de ‘engste serie ooit’ omschreven. Winden, zo heet het stadje, wordt opgeschrikt door de verdwijning van twee jongens. Wat volgt is een sinister en beklemmend verhaal, waarin tijdreizen een belangrijke plek inneemt. Dark duurt tien afleveringen, die je volgens de makers Baran bo Odar en Jantje Friese vanwege de belangrijke details en aanwijzingen in elke aflevering bij voorkeur zo snel mogelijk achter elkaar consumeert. Het verhaal speelt, net als het eerdergenoemde Stranger Things, in verschillende tijden. Zo vindt er een bovennatuurlijke wending plaats die de serie terugbrengt naar hetzelfde stadje, maar dan in 1986, de tijd van schoudervullingen, aerobics en de Duitse popheldin Nena. „Dat was best ingewikkeld spelen”, vertelt Masucci. „We hebben Dark gefilmd als een film van tien uur. We moesten de hele tijd nadenken waar we zaten qua tijdperk en chronologie.”

Regisseur Baran bo Odar en scenarioschrijfster Jantje Friese.

Vreemde zaken

Masucci speelt Ulrich Nielsen, een agent wiens zoon vermist raakt. Nielsen is een emotionele man die natuurlijk alleen maar emotioneler wordt wanneer zijn zoon verdwijnt. „Komt bij dat hij allerlei vreemde zaken ontdekt, dingen die te maken hebben met zijn vreselijke jeugd”, aldus Masucci. „Ulrich heeft het gevoel dat de ellende die hij toen mee heeft gemaakt opnieuw voor zijn kiezen krijgt, dat tijd een cirkel is. Ik ben bang dat ik er niet meer over mag zeggen, trouwens. Ik wil niet te veel weggeven.”

Universele angst

Behalve Nena en de Duitse taal is er weinig echt Duits aan Dark, zeggen de acteurs. „De angst om een kind kwijt te raken is een universele angst”, reageert actrice Maja Schöne, die de aantrekkelijke Hannah Kahnwald speelt, wier man onder verdachte omstandigheden zelfmoord heeft gepleegd. „Dit had net zo goed op het platteland van Italië of Ierland kunnen spelen. In zo’n kleine gemeenschap is veel sociale controle en gaat er over iedereen wel een verhaal rond. Ik kan het weten want ik ben zelf op het platteland opgegroeid. Het heeft iets heel moois maar ook iets verstikkends.”

Behalve het publiek zijn ook de acteurs zelf benieuwd naar een eindresultaat. „We zijn jaloers op jullie journalisten, wij hebben alleen de eerste drie afleveringen nog maar gezien”, zegt Schöne. „Wat ik ervan vond?”, herhaalt Masucci de vraag. „Het ziet er fantastisch uit en ik vond het lekker spooky en duister.” Lachend: “Als je een beetje gedeprimeerd de kerstdagen in wilt is dit de ultieme serie.”

Buiten Hotel de Rome is het inmiddels gaan regenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nieuwe Netflixserie Dark ‘engste ooit’
Sluiten