Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 20 nov 2017 / 09:28 uur

Marieke Elsinga zet zich in voor schoon drinkwater

„Dit is een belangrijk verhaal om te vertellen”, aldus de 31-jarige presentatrice, die bij het grote publiek vooral bekend is van RTL Late Night en haar deelname aan Expeditie Robinson dit seizoen. „Door de verandering van het klimaat drinken veel Ethiopiërs noodgedwongen vervuild water, simpelweg omdat er geen schoon water meer is. Met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.”

Elsinga ging naar het Oost-Afrikaanse land als reporter van RTL Boulevard, haar huidige werkgever. Bedoeling was om te zien wat watergebrek daar met mensen doet. Haar bezoek vond plaats in het kader van de actieweek Schoon Water Voor Iedereen van hulporganisatie Cordaid in samenwerking met Boulevard.

„Het was heel raar om daar rond te lopen”, vertelt ze. „Allereerst is er de hitte, waar je echt door bevangen wordt. En dan de totaal andere leefsituatie van de mensen daar. Hier in Nederland ben ik altijd bezig met dromen en doelen, of ik kijk uit naar een weekendje weg met een vriendin. In Ethiopië willen mensen drinkwater voor hun kinderen. En dat is er niet. Dat is natuurlijk onvergelijkbaar.”

Tragische cijfers

Elsinga wijst erop dat het probleem met het watertekort door de klimaatverandering de laatste jaren steeds nijpender is geworden. En niet alleen in Ethiopië. Volgens de laatste cijfers hebben wereldwijd 844 miljoen mensen géén toegang tot schoon drinkwater. Gevolg is dat er elke 90 seconden ergens een kind sterft aan de gevolgen.

Het was de eerste keer dat de populaire presentatrice armoede van dichtbij zag. „Ik ben veel op reis geweest en ben bekend met veel verschillende culturen, maar dit was wel even wat anders. Zo was ik op bezoek bij een gezin in hun hutje. De moeder was ziek van het vervuilde drinkwater, haar vijf kinderen waren er ook niet best aan toe en ze was al een driejarig zoontje kwijtgeraakt. Ondertussen was het daar 45 graden, huilde een van haar andere kinderen onophoudelijk en zat alles en iedereen onder de vliegen. Ik vroeg haar hoe oud ze was. Toen ze zei dat ze 32 was, schrok ik. We zijn praktisch even oud en zij heeft zo’n ander levensverhaal.”

Watertrucks

Diezelfde moeder vertelde dat ze haar kinderen vervuild drinkwater geeft, omdat er niets anders is. „Vreselijk natuurlijk. Maar ze heeft geen keus. Na dat gesprek praatte ik met mensen van Cordaid en zij vertelden me dat ze in dit soort gebieden voor noodoplossingen proberen te zorgen. Ze verspreiden waterzuiveringstabletten en rijden elke twee à drie dagen watertrucks rond. Om te zorgen dat ze het op den duur zelf weer kunnen, worden grote bassins afgegraven. Op het moment dat het dan wél een keer regent wordt het regenwater opgevangen, zodat ze op die manier weer bij schoon drinkwater kunnen.”

Elsinga begrijpt dat het een illusie is om te denken dat ze met haar reportage, die deze week te zien is in RTL Boulevard, even het gedrag van de Nederlanders gaat veranderen en zo het klimaatprobleem helpt oplossen. „Dat gaan we niet voor elkaar krijgen. Maar als we bedenken dat we in Nederland gemiddeld vijftien stappen bij een kraan vandaan zijn en mensen daar soms wel 18 uur moeten lopen om bij goed drinkwater te komen, kweken we misschien bewustzijn. Neem het doorspoelen van het toilet, dat we in Nederland nota bene met schoon drinkwater doen! Dat hoeven we niet te veranderen, want dat is de wereld waarin wij leven, maar laten we in vredesnaam zorgen dat we de mensen in Ethiopië ook aan schoon water helpen. In het gebied waar ik ben geweest moeten ze het per gezin stellen met drie liter, vaak vervuild, water per dag. Daar moeten ze van drinken, koken, mee wassen. Ongelooflijk weinig is dat. Zeker als je bedenkt dat wij bij één wc-bezoek al zes liter door de plee trekken.”

Lege jerrycan

Elsinga heeft in Ethiopië zelf ervaren hoe het is om de dag door te komen met maar 3 liter water. „’s Ochtends heb ik niet gedoucht want dat kost zestig liter. Ik heb mijn gezicht gewassen, mijn tanden gepoetst en onderweg in de auto naar het nomadenvolk, het was bloedheet, water gedronken. Om een uur of half 1 zei ik ‘jongens, de jerrycan is leeg’. Ik heb dus jammerlijk gefaald. En ik had nog de mazzel dat Cordaid me drie liter bronwater gaf en geen vervuild water.”

RTL Boulevard met de reportages van Marieke Elsinga is vanavond en de rest van deze week vanaf 18.35 uur te zien bij RTL 4.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Marieke Elsinga zet zich in voor schoon drinkwater
Sluiten