Metro
Metro Entertainment 1 nov 2017 / 08:48 uur

Jeugdsentiment: Fabeltjeskrant keert terug

‘Hallo, meneer de uil. Waar brengt u ons naartoe?’ Naar Fabeltjesland! Bijna vijftig jaar na de allereerste Fabeltjeskrant komt het ooit zo populaire kinderprogramma terug. Dat hebben producent Robin de Levita en productiehuis Rubinstein laten weten aan De Telegraaf.

https://www.youtube.com/watch?v=2GPbJiHeo-A

3D

Uiteraard zal het programma wel een metamorfose ondergaan: de Fabeltjeskrant wordt namelijk een 3D-animatieserie. Volgend jaar oktober komt er een half uur durende special op televisie. In 2019 zal er dagelijks een verse Fabeltjeskrant worden voorgelezen door Meneer de Uil.

De Levita is de zoon van de oorspronkelijke producent Loek de Levita. In 2016 liet hij al doorschemeren bezig te zijn met een 3D-versie, maar nu is de kogel dus definitief door de kerk. Volgens De Levita zijn de ontwerpen van de uil, Juffrouw Ooievaar, Bor de Wolf, Ed en Willem Bever en Meneer de Raaf zelfs al klaar. „Ze zijn, net als in de oorspronkelijke serie, van vilt. Dat was heel belangrijk voor mij", legt De Levita uit. „Dat geeft een zachte uitstraling, door vilt valt het licht op een mooie manier op hen. Ik zag ooit een digitale Mickey Mouse die erg ‘plastic’ was geworden. Dat wilde ik onder geen beding."

Voor wie de serie niet kent: in elke uitzending leest Meneer de Uil een nieuwtje voor uit de Fabeltjeskrant. Daarin staat precies vermeld hoe het met de dieren in het Grote Dierenbos is gesteld.

Groot succes

De Fabeltjeskrant werd op 29 september 1968 voor het eerst uitgezonden en was een groot succes. In 1985 produceerde Loek de Levita een reeks nieuwe afleveringen, die opnieuw een daverend succes waren. Robin de Levita hoop daar ook nu weer op.

De tweede serie eindigde in 1989. In totaal zijn er 1640 afleveringen van de Fabeltjeskrant gemaakt. In 2005 werd het programma in Nederland verkozen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden. Maar niet alleen in Nederland genoten kinderen van de verhalen van Meneer de Uil. Het format is in totaal aan ruim veertig landen verkocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jeugdsentiment: Fabeltjeskrant keert terug
Sluiten