Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 5 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Hoofdrolspeler Voetbalmaffia kan zelf ook voetballen

De nieuwe serie Voetbalmaffia gaat zondagavond van start. De serie gaat over matchfixing en hoe spelers zichzelf volledig kunnen verliezen in die wereld. De onfortuinlijke voetballer Johnny de Graaf wordt in Voetbalmaffia gespeeld door acteur Chiem Vreeken (30). Metro sprak hem aan de vooravond van de serie.

Kan je zelf eigenlijk een beetje voetballen?

Jazeker. Ik voetbal al mijn hele leven. Ik ben op mijn vijfde al begonnen en was vroeger ook erg fanatiek. De laatste jaren speel ik niet meer, maar ik kan het nog wel. En dat kwam voor deze rol natuurlijk goed uit. Gek genoeg heb ik bij de auditie niets hoeven laten zien! Ze vroegen alleen of ik kon voetballen en toen heb ik ja gezegd.

Wat is Johnny de Graaf voor type?

Ten eerste een hele goede voetballer. Hij leeft voor de sport, maar daar komen ook veel verleidingen bij kijken en hij is niet iemand die dingen in overweging neemt. Hij handelt gewoon heel impulsief en daar gaat het mis.

Wat wist je zelf van matchfixing?

Eigenlijk niet zoveel. Ik zag laatst een documentaire waarin werd gezegd dat alle landen om ons heen maatregelen nemen tegen matchfixing, maar Nederland niet, want hier gebeurt het zogenaamd niet. Dat is natuurlijk niet waar.

Kijk je anders naar voetbal na deze serie?

Ja, dat wel. Maar het voetbal dat ik kijk is vooral topvoetbal en daarin gebeurt het minder. Het zijn meer die jongens in de klassen daaronder en die dus niet zo’n topsalaris krijgen, die er gevoelig voor zijn. Een jongen die zijn familie moet onderhouden komt natuurlijk al snel in de verleiding als hem 20.000 euro voor een gele kaart wordt geboden.

Voetbalmaffia is je eerste grote tv-rol, spannend?

Een hoofdrol is wel echt supertof, maar het is meer iets wat voor en na de draaiperiode speelt. Tijdens het filmen is het gewoon werk. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het nu niet heel spannend vind wat mensen ervan gaan vinden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.