Metro
Metro Entertainment 5 nov 2017 / 15:30 uur

Dit zijn de mannen die Kevin Spacey beschuldigen

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey (58) ligt onder vuur. Hij wordt door steeds meer mannen beschuldigd van seksueel misbruik. De beschuldigingen zijn zo ernstig dat streamingsdienst Netflix zijn handen definitief van de acteur heeft afgetrokken. Maar wie zijn de mannen die Spacey beschuldigen? Metro maakte een overzicht.

Anthony Rapp

Het balletje kwam aan het rollen toen Star Trek-acteur Anthony Rapp Spacey beschuldigde van aanranding. Het voorval zou zich in 1986 hebben afgespeeld. Rapp was toen 14 jaar oud en een bekend gezicht op Broadway. Spacey was 26 jaar oud en een nog niet-beroemde acteur.

Anthony Rapp en Kevin Spacey. Foto: ANP

Rappzegt dat hij werd uitgenodigd op een feestje bij Spacey thuis. Rapp zou de enige minderjarige gast zijn geweest en ging uit verveling televisie kijken in de slaapkamer. Toen alle feestgangers vertrokken waren, legde Spacey hem op bed en klom hij volgens Rapp „met seksuele bedoelingen” op hem. Rapp duwde de acteur vervolgens van zich af en ging in shock naar huis.

Spacey verklaarde zich het voorval niet te kunnen herinneren, maar bood via Twitter wel zijn excuses aan. In hetzelfde bericht bracht hij ook naar buiten dat hij homoseksueel is. Later volgt een korte verklaring waarin de acteur zegt hulp te gaan zoeken naar aanleiding van de beschuldigingen.

Tony Montana

Een paar dagen na de beschuldigingen van Rapp brachten nog vier mannen naar buiten dat zij door Spacey waren misbruikt. Een van hen was regisseur Tony Montana. Hij zegt dat hij in 2003 door de acteur in zijn kruis werd gepakt in een bar in Los Angeles. Spacey zou hem vervolgens naar het herentoilet zijn gevolgd. De regisseur zegt na het incident zes maanden lang last te hebben gehad van posttraumatische stress.

Roberto Cavazos

De Mexicaanse acteur Roberto Cavazos zegt ook in het rijtje thuis te horen. Hij speelde in theaterstukken in het Old Vic theater in Londen, waar Spacey tussen 2004 en 2015 werkte als artistiek directeur.

Cavazos zegt dat hij in die periode niet alleen zelf twee vervelende ervaringen met de acteur had, maar dat ook andere jonge, mannelijke acteurs voortdurend op hun hoede moesten zijn. „Velen van ons hebben een eigen Kevin Spacey-verhaal”, verklaarde hij.

Barman en hotelmedewerker

Een Britse barman vertelde vervolgens in de Britse krant The Sun over seksuele intimidatie door Spacey. De acteur zou zijn edele delen aan de toen 19-jarige barman hebben laten zien en hem hebben gevraagd deze aan te raken. Vervolgens werd de barman, die weigerde, uitgenodigd op de kamer van de acteur.

Nog een Britse man zei tegen de BBC dat Spacey zich in 2010 voor hem uitkleedde toen hij in een hotel in West Sussex werkte.

Collega’s House of Cards

Na bovenstaande onthullingen kwamen acht (oud-)medewerkers van de hitserie House of Cards met de mededeling dat Spacey zich op en rond de set heeft misdragen. Tegen CNN vertelden zij dat er op de set een ‘giftige’ sfeer hing.

Van grove opmerkingen tot het betasten van mannelijke collega’s: het kwam allemaal regelmatig voor. Een productie-assistent beschreef bijvoorbeeld hoe hij door de acteur werd betast toen hij hem naar ergens naartoe reed.

Justin Dawes

Hierna stapten nog drie mannen naar voren met hun verhaal. De eerste is Justin Dawes. Hij werd op 16-jarige leeftijd na een theatervoorstelling door Spacey, toen 29 jaar oud, met een vriend uitgenodigd voor een filmavond.

Eenmaal bij Spacey thuis bleek dat niet de film Chinatown maar een pornofilm op het programma stond. De acteur trakteerde de jongens ook op cocktails. Het tweetal voelde zich erg ongemakkelijk en besloot daarom snel op te stappen.

Mark Ebenhoch

Op de set van de in 1995 opgenomen film Outbreak kon Spacey zijn handen volgens militair adviseur Mark Ebenhoch ook niet thuis houden. Spacey zou regelmatig een groepje jonge mannen in zijn trailer hebben gehad.

Ebenhoch zelf werd door een assistent van Spacey gevraagd ook een keer in de trailer langs te komen. „Ze vroegen om seksuele handelingen. Het was genoeg om me te verdoven”, vertelde de man aan BuzzFeed.

Anonieme journalist

Een andere beschuldiger is een journalist die anoniem wil blijven. De journalist zegt dat hij Spacey rond het jaar 2000 interviewde in het Old Vic theater. Alles verliep normaal en Spacey nodigde hem uit mee te gaan naar een club.

Daar zou de acteur de journalist hebben betast; hij zou naar zijn geslachtsdelen hebben gegrepen. De journalist vertelde Spacey vervolgens dat hij een serieuze relatie met een vrouw had. Toen hij de club wilde verlaten, werd Spacey woest en begon hij hem schreeuwend in zijn gezicht uit te schelden. „Het was ongelofelijk”, zegt de journalist tegen hetzelfde medium.

Harry Dreyfuss

De laatste aantijgingen komen van Harry Dreyfuss. De zoon van Oscarwinnaar Richard Dreyfuss doet in een column uit de doeken dat hij op 18-jarige leeftijd door Spacey in zijn kruis is gegrepen.

Zijn vader werkte in 2008 samen met Spacey aan een toneelstuk. Toen Dreyfuss op een dag mee ging toen zijn vader zijn tekst ging oefenen in het appartement van Spacey, ging het mis.

„Mijn vader was zijn tekst aan het oefenen en had niets door. Spacey wist dat ik niets zou durven zeggen en hij had gelijk, ik heb het jaren voor me gehouden”, schrijft Dreyfuss. Lees zijn hele column hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de mannen die Kevin Spacey beschuldigen
Sluiten