Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 7 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Castingbaas Job Gosschalk stopt na bekentenis

Schrijver en film- en televisieproducent Job Gosschalk heeft bekend dat hij ‘over grenzen is gegaan’ in zijn omgang met acteurs. Hij heeft ook gezegd zijn werkzaamheden neer te leggen. Zijn verklaring is een gevolg van de #metoo-discussie. Gosschalk is bekend als regisseur van onder meer de film Alle Tijd en de tv-serie Jeuk.

In een verklaring schrijft Gosschalk dat hij de afgelopen weken onderwerp is geweest van geruchten over zijn omgang met acteurs. „Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis. Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen – besef ik nu – over grenzen gegaan.”

Gosschalk ontkent in zijn verklaring dat in de situaties van speloefeningen ooit sprake geweest van fysiek contact. Ook „wilde geruchten over drugs, betasten en minderjarigen" ontkent hij. „Daar is absoluut geen sprake van geweest."

Excuses

Ook biedt hij in de verklaring zijn excuses aan voor z’n gedrag: „Als ik mensen heb gekwetst of een pijnlijke herinnering heb bezorgd, spijt mij dat heel erg. Die mensen zou ik graag persoonlijk mijn excuses willen aanbieden. Ik kan niet ontkennen dat ik over grenzen ben gegaan en daarom doe ik voor nu een stap terug. Ik leg mijn werkzaamheden als producent en regisseur neer."

Gosschalk is onder meer theaterregisseur van de succesvolle musical De Marathon. Hij is bekend geworden als mede-eigenaar van het castingbureau Kemna Casting en was daar tot 2008 werkzaam.

Reactie Kemna Casting

Kemna Casting, het bedrijf waar Job Gosschalk in het verleden casting-director was, reageert ‘enorm geschrokken’ op de verklaring die hij dinsdag naar buiten heeft gebracht. Daarin biecht de producent en regisseur grensoverschrijdend gedrag op met acteurs. „Job heeft ons laten weten dat hij al zijn resterende banden met Kemna Casting verbreekt. Dat respecteren we met spijt in ons hart."

Het castingbureau stelt dat grensoverschrijdend gedrag ‘op geen enkele manier wordt getolereerd’ binnen de organisatie. „Het feit dat mensen gekrenkt zijn door het gedrag van een oud-collega vinden we heel verdrietig."

Kemna Casting stelt er verder alles aan te doen om dergelijk gedrag te voorkomen en neemt waar nodig maatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.