Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 22 nov 2017 / 15:00 uur

An Inconvenient Truth 2: ‘Gore niet stuk te krijgen’

Het is niet alleen maar doemdenken in An Inconvenient Truth 2. Zowel protagonist Al Gore – in 2000 op een halve haar na president van de Verenigde Staten – als maker van de documentaire Jon Shenk ziet lichtpuntjes. Best knap, want er staat momenteel iemand aan het roer in de VS die zegt dat de opwarming van de aarde – daar gaat ook deze tweede documentaire over – niet meer is dan een slechte grap uit Chinese koker in een poging de Amerikaanse economie een loer te draaien. Datzelfde Amerika trok zich bovendien terug uit het belangrijke klimaatverdrag van Parijs.

Nog meer slechte berichten: de opwarming is statistisch sterk significant: van de vijftien warmste jaren sinds de temperatuur wordt gemeten vielen er veertien in deze eeuw. Opkomende economieën als India willen mee in de vaart der volkeren maar dan wel met hulp van de sterk vervuilende fossiele brandstoffen, want ja, op die manier is het Westen toch ook rijk geworden? Ondertussen smelten de ijskappen in rap tempo, volgt de ene orkaan op de andere overstroming en kun je in veel steden vanwege de luchtvervuiling niet meer zonder mondkapje over straat. Zwangere vrouwen mogen op dat soort plekken helemaal niet meer naar buiten.

Donkere dagen

Shenk was afgelopen weekend in Amsterdam bij de IDFA-vertoning van An Inconvenient Truth 2 in Carré. Als reactie op het positivisme in de nieuwe film confronteert ex-politica en IDFA-bestuurslid Femke Halsema hem op het podium van het koninklijke theater met haar eigen pessimisme wat aanpak van de opwarming van de aarde betreft. „Ja, het beleid van Trump is een enorme tegenslag”, reageert Schenk. „En ook ik heb donkere dagen. Maar we blijven optimistisch: er zijn zóveel mensen die de eerste film gezien hebben. Mensen die een nieuwe generatie journalisten, ondernemers en politici vormen en die klimaatverandering wel degelijk serieus nemen. En Al Gore inspireert. Hij is niet stuk te krijgen. Dat zag je na de presidentsverkiezingen die hij op een paar stemmen na verloor.”

Windenergie

Shenk vond het hoog tijd voor een tweede An Inconvenient Truth, na de grote impact van de eerste. „Nu, ruim tien jaar na An Inconvenient Truth, wordt het steeds duidelijker dat mensen in hun persoonlijke omgeving te maken krijgen met de effecten van klimaatverandering”, zegt Schenk. „Ze filmden zelf beelden die vervolgens in deze film belandden. De tweede reden waarom deze nieuwe film echt nodig is: zonne-energie en windenergie worden steeds toegankelijker en goedkoper, wat hoop biedt voor een ontwikkelingsland als India, zoals in An Inconvenient Truth 2 te zien is.”

Het beste nieuws is dat Shenk ziet dat veel Amerikanen, of ze nu republikein of democraat zijn, zien dat het roer om moet. „Mensen waren bang dat er, na Trumps terugtrekking uit het klimaatakkoord, een domino-effect zou plaatsvinden. Maar het tegendeel is waar. In Amerika wordt er op regionaal en lokaal niveau wel degelijk gewerkt aan groene initiatieven als zonne-energie. Zelfs door mensen en bedrijven die rechts georiënteerd zijn. Al is het alleen maar omdat ze inmiddels ontdekt hebben dat het ook economisch steeds interessanter wordt.”

An Inconvenient Truth is nu te zien op het IDFA en draait vanaf donderdag 23 november in de bioscoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
An Inconvenient Truth 2: ‘Gore niet stuk te krijgen’
Sluiten