Johan van Boven
Johan van Boven Entertainment 27 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Welke antwoorden geeft Penoza in laatste aflevering?

Fans van Penoza kunnen niet wachten tot zondagavond de laatste aflevering van de Nederlandse dramaserie wordt uitgezonden. Er zijn voldoende vragen waar nog een antwoord op moet komen.

Leeft Berry nog?
Gezien de laatste scène van aflevering 9 is dit de eerste vraag die te binnen schiet. Toen Nathalie vanuit haar auto Berry zag staan, wist ze dat ze in de ogen keek van de moordenaar van haar vriend Storm. De dochter van Carmen van Walraven kon niet anders dan plankgas geven. Tijdens de aftiteling zagen we in het voorproefje van de laatste aflevering Berry met een bebloed hoofd op de grond liggen. Is hij dood of moet hij zwaargewond richting het ziekenhuis? En hoe reageert Carmen op hem als hij nog leeft? Ze had Berry tenslotte op het hart gedrukt Storm niet neer te knallen.

Staat Berry nog op nadat hij is aangereden door Nathalie? Foto: Pief Weyman

Carmen terug aan het roer?
Ze was de drugshandel zat en besloot het stokje over te dragen aan Berry, maar wat als hij overlijdt of een tijd niet meer in staat is om de boel te leiden? Neemt Carmen dan weer het roer in handen? Wil het kartel nog wel met haar samenwerken na haar afscheid? Als er iets misgaat met de xtc-handel, houdt het kartel haar in ieder geval wel verantwoordelijk. „Zijn fouten, zijn jouw fouten”, maakte het kartel duidelijk, toen Carmen vertelde dat ze de leiding in de handen van Berry had gelegd. In de korte vooruitblik zagen we Carmen afgelopen zondag in totale paniek getroost worden door haar moeder. „Volhouden”, beet Fiep haar dochter toe. Eindigt de laatste aflevering met de woorden die Carmen in de eerste aflevering van seizoen 5 sprak, terwijl het beeld werd getoond van Carmen die onder water dreef? „Eigenlijk heb ik altijd geweten dat het zo zou gaan. Ik kon het niet stoppen. Ik heb het nog lang volgehouden. Was het anders geweest als ik eerder in de spiegel had gekeken? Het is oké, het is nu tijd voor de kinderen.” Verdrinkt ze dan écht in al haar ellende?

Is het nu echt tijd voor de kinderen? Foto: Pief Weyman

Heeft Nathalie spijt?
Ze was altijd zo zachtaardig, maar nu heeft Nathalie ook moordneigingen. Heeft ze spijt dat ze Berry heeft aangereden of heeft het juist een gevaarlijk vuur bij haar aangewakkerd en wil ze ook nog eens wraak nemen op het kartel, dat indirect voor de dood van Storm heeft gezorgd?

Hoe gaat het leven van Nathalie verder? Foto: Pief Weyman

Komt Lucien terug?
Met niet mis te verstane woorden maakte Lucien aan zijn moeder Carmen duidelijk dat hij met rust gelaten wil worden. Nadat zijn club op last van de politie werd gesloten, was hij helemaal klaar met het criminele karakter van zijn familie en vertrok op de motor naar Spanje. Wat doet hij nu de boel nog verder escaleert? Keert hij terug om zich over zijn zusje Nathalie te ontfermen of sluit hij zich juist nog meer af? En wat is het kartel met hem van plan?

Blijft Lucien voorgoed in Spanje? Foto: ANP

Begint het tijdperk-Boris?
In het eerste seizoen van Penoza ziet Boris hoe zijn vader Frans wordt doodgeschoten. Het heeft de jongste zoon van Carmen voor het leven getekend. Is dit het moment om de handschoen op te pakken en de boel van zijn moeder en Berry over te nemen? Of is hij daar net iets te jong en onervaren voor?

Kan 'Boortje' al op eigen benen staan? Foto: ANP

Marcus de redder?
Gezien het potje seks in de auto is alles weer koek en ei tussen Carmen en haar Vlaamse vriend Marcus. Kan hij helpen het hoofd van zijn meisje boven water te houden of wordt hij wat dat betreft afgetroefd door Luther? Of moet Marcus sowieso lijdzaam toekijken hoe Carmen kopje onder gaat?

Moet Marcus de reddende engel uithangen? Foto: Pief Weyman

De ware Leon?
Hij doet zich tegenover Berry ineens voor als een betrouwbare zakenpartner, maar het kan bijna niet anders dat Leon – de zoon van Marcus – nog iets vreselijks in petto heeft voor de familie Van Walraven. In de vooruitblik op de laatste aflevering loopt de jonge crimineel met een machinegeweer te zwaaien terwijl hij luid de naam van Carmen roept. Waarom is hij zo naarstig op zoek naar de vriendin van zijn pa?

Welke joker trekt Luther nog uit zijn mouw? Foto: Pief Weyman

Gaat oma dood?
Blijft Fiep tijdens de laatste aflevering van Penoza in leven? Oma lijdt aan kanker en is net iets te eigenwijs om zich aan de voorschriften van haar artsen te houden. De kans is groot dat de nieuwste ontwikkelingen haar ondergang worden. Of blijft ze juist als enige overeind? Fiep is tenslotte niet van suiker gemaakt.

Hoe lang houdt oma het nog vol? Foto: Pief Weyman

Krijgt Leeflang eindelijk zijn zin?
Ergens heeft hij een zwak voor Carmen, maar zijn grote doel blijft het opdoeken van de criminele organisatie van de familie Van Walraven. Wordt zijn geduld dan eindelijk beloond?

Krijgt Leeflang eindelijk zijn zin? Foto: ANP

Film?
Ook na de allerlaatste aflevering van een van de beste Nederlandse tv-series ooit zullen de kijkers met vragen blijven zitten. Er wordt namelijk al een tijd gesproken over een Penoza-film. Komt die er daadwerkelijk? En waar gaat-ie dan over? Borduurt de film verder op het eind van de serie of worden we juist meegenomen naar de periode van vóór het eerste seizoen?

Kijk hier wat Carmen in de allereerste aflevering voor profetische woorden sprak:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.