Sander Schomaker
Sander Schomaker Entertainment 31 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Vanilla Ice is 50 jaar: Word to your grandmother

Als de term ‘one-hit wonder’ voor iemand geldt dan is dat wel voor de witte rapper Vanilla Ice. Robert Van Winkle, zoals zijn echte naam luidt, werd vandaag precies vijftig jaar geleden geboren in Dallas, Texas. In 1990 werd Van Winkle in één klap wereldberoemd met de hit ‘Ice Ice Baby’.

David Bowie

Het nummer is volledig gebaseerd op de baseline van het Queen en David Bowie-nummer ‘Under Pressure’. Iets wat Vanilla Ice destijds ontkende. Tot afgrijzen van de complete hip hop-wereld werd ‘Ice Ice Baby’ de eerste hip hop-track die op nummer 1 kwam in de Amerikaanse Billboard Charts. Zijn album ‘To the Extreme’ staat in de boeken als snelst verkopende hip hop-album aller tijden en stond maar liefst zestien weken op 1 in Amerika. Er werden wereldwijd 15 miljoen exemplaren van verkocht.

B-nummer

Grappig detail is dat ‘Ice Ice Baby’ aanvankelijk als B-nummer op de single stond die de platenmaatschappij rondstuurde naar de radiostations. Een cover van ‘Play that Funky Music’ was eigenlijk bedoeld als eerste single van het album. Geen enkele radio-dj draaide dit nummer echter. Maar toen dj Darrell Jaye in Georgia de B-kant van de single op de radio liet horen, ging het snel. De manager van ‘Ice’ flanste voor een paar duizend dollar een clip in elkaar en in no-time was Vanilla Ice wereldberoemd.

https://www.youtube.com/watch?v=SsNpfJnQNkY

Madonna

Zo wereldberoemd dat hij op het hoogtepunt van zijn succes zelfs een maandenlange relatie had met niemand minder dan Madonna. Ice bracht na ‘Ice Ice Baby’ nog vijf albums uit, maar geen enkele plaat bracht nog succes. Later probeerde Van Winkle het nog als motorcrosser, personage in een videogame, klusjesman op tv, realityster en als acteur in speelfilms. Alles flopte, toch bleef Vanilla Ice altijd in beeld.

Twitter

Op twitter heeft hij meer dan een miljoen volgers en momenteel toert hij rond met de ‘I Love The 90s Tour’. Daarin heeft hij wel succes als hij zijn ene wereldhit rapt naast andere grootheden uit de jaren 90 als Salt N Pepa, Color Me Badd, Coolio, Tone Loc en Young MC. En dat allemaal vanwege één hit 27 jaar geleden. Gefeliciteerd Robert Van Winkle, word to your mother!

https://www.youtube.com/watch?v=EM-8b6LgnMk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.