Bregje Simons
Bregje Simons Entertainment 6 okt 2017 / 12:52 uur

Racoon: ‘Wij luisteren nooit naar onze eigen muziek’

Met hun nieuwe en zevende album ‘Look Ahead and See the Distance’ slaan de heren van Racoon trots een nieuwe weg in. „Mannen, haardvuur, muziek en bier blijken een goede combinatie’’, lacht zanger Bart van der Weide.

Dat klinkt allemaal heel gezellig, maar niets is minder waar; het album draagt de zwaarste lading ooit voor de band. Nummers als ‘Motherfather’ en ‘Bottle of Waiting Whisky’ zijn geïnspireerd door het overlijden van de zus van Bart. De rode draad van het album? „Genoegen nemen met de kleine, mooie dingen in het leven in plaats van altijd maar meer en meer willen”, zegt Bart.

De mannen zijn apetrots op hun nieuwe werk. Eerder dit jaar, in maart, kwam al een EP uit met de eerste vijf ‘parels’, zoals ze het zelf noemen. Racoon kijkt, ondanks de zware periode, terug op een creatief en inspirerend jaar dat in een huisje op de Ardennen begon. „Daar hebben we met z’n allen veel gepraat, gelachen en geschreven. Maar ook doordat we tijdens onze vorige theatertour in de kleedkamer veel tijd doorbrachten samen, is daar meer materiaal voortgekomen dan we konden dromen’’, zegt de zanger.

Schrijven is voor Bart echt een uitlaatklep. „Ik schrijf niet om mensen te pleasen, dat zit er niet in. Het is gewoon heerlijk om mijn gevoelens op papier te zetten. Af en toe ben ik wel een beetje trots op wat ik per ongeluk heb uitgekraamd.’’

Artikel gaat verder na de afbeelding

Racoon: 'Wij luisteren nooit naar onze eigen muziek’
Racoon is trots op hun nieuwe album | Daniel Cohen

Als ik ze vraag naar hun favoriete nummer, moeten ze even denken. Een favoriet nummer is sowieso maar een momentopname, drukken ze me op het hart. „Ik denk ‘Battle of Springtime’ en ‘Hate to Love’’’, zegt Bart. „Voor mij nu ook ‘Hate to Love’ en ‘Look Ahead’, denk ik’’, zegt Stefan de Kroon, bassist van de band. „Maar dat kan morgen weer anders zijn, ik moet eerlijk zeggen dat ik er al een tijdje niet naar geluisterd heb.’’

Bart neemt een slok van zijn vers getapte biertje. „Ik ook niet’’, bekent hij. „We hebben twee jaar met liefde aan dit album gewerkt, maar nu hoef ik de nummers even niet te horen.’’ Stefan knikt bevestigend: „Je bent er zo lang mee bezig en als het dan af is, is het ook een tijdje klaar. Ik hoor weleens een nummer bij iemand thuis, in de kroeg of op de radio en dan ben ik hartstikke trots, maar het zelf thuis aanzetten? Nee, nooit!’’

Maar de nummers live spelen, is toch wel even wat anders en daar kijken de bandleden dan ook ontzettend naar uit. Eind dit jaar treden ze op in Eindhoven en Groningen en in 2018 staan ze – voor de tweede keer – in een uitverkocht Ziggo Dome, maar als routineklus zien ze het zeker niet. „Het blijft spannend en zelf een tikkeltje intimiderend. Maar zulke zalen nodigen gewoon uit om het allerbeste van jezelf te bieden en het onderste uit de kan te halen.’’

Of er iets is wat de mannen echt nog graag zouden willen bereiken? „Een internationale tour lijkt me fantastisch’’, zegt Bart. „Maar eigenlijk wil ik vooral nog heel lang muziek maken met Racoon. Dat we al zo lang samen zijn, is al best wel een prestatie. Laten we dat vooral zo houden.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Racoon: ‘Wij luisteren nooit naar onze eigen muziek’
Sluiten