Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Entertainment 17 okt 2017 / 06:48 uur

Jinek in DWDD: Amerika lijkt wel een derdewereldland

Presentatrice Eva Jinek was op maandagavond te gast in De Wereld Draait Door. Ze kwam vertellen over de tweede reeks van haar programma De Verenigde Staten van Eva, en liet weten geschrokken te zijn van wat ze aantrof in het land.

In haar reisprogramma onderzoekt Jinek of er iets is veranderd in Amerika sinds Donald Trump president is. Met DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk, deelt ze een aantal van haar ervaringen in de Verenigde Staten, waaronder een bezoek aan een ‘gratis gezondheidskliniek’ voor mensen zonder zorgverzekering in de Appalachen.

‘Ik schrok hiervan’

Jinek was gechoqueerd door hetgeen wat ze zag op deze plek. „Het is zo primitief. Ik heb veel gelezen over Amerika en veel gereisd, maar hier schrok ik van. En de jongens met wie ik ben, mijn ploeg, hebben overal ter wereld gedraaid, ook in Afrika. Ook zij waren stil", vertelt de presentatrice.

„Als je ziet hoeveel mensen daar half gehandicapt zijn, geen gebit meer hebben, geen tanden meer, ernstig ziek zijn, niet naar een arts kunnen, niet voor een gewone verkoudheid naar de dokter kunnen.” De schrijnende situaties zijn Jinek dan ook niet in de koude kleren gaan zitten. „Ik was radeloos aan het eind.” De presentatrice spreekt dan ook over ‘derdewereldland-achtige toestanden’, en dat terwijl het om een ‘eerstewereldland met de meeste miljonairs en miljardairs’ gaat, stelt Jinek.

Op Twitter leidde de uitspraken van Jinek tot een discussie over de gezondheidszorg in de Verenigde Staten en wie er verantwoordelijk is voor deze misstanden – Obama of Trump? Ook werden de vergelijkingen met het Nederlandse zorgsysteem al snel gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jinek in DWDD: Amerika lijkt wel een derdewereldland
Sluiten