Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 17 okt 2017 / 06:40 uur

Coach Sanne is strenger: Al twee mensen laten huilen

Het achtste seizoen van The voice of Holland is vanaf vrijdag weer elke week op RTL 4 te zien. Metro sprak met twee van de coaches: Waylon en Sanne Hans.

Gedroomde coachopstelling

„Dit is de gedroomde coachopstelling”, zegt Waylon over het achtste seizoen van The voice of Holland. „Als de een onzin aan het verkopen is, krijgt hij direct lik-op-stuk van een van de andere drie. Veel eerlijker dan dit ga je het niet krijgen.” Eigenlijk zou de zanger na Anouk een jaar te hebben vervangen weer vertrekken, maar Guus Meeuwis besloot het bij slechts een editie te houden en dus kreeg Waylon de kans om door te gaan. Een mogelijkheid die hij met beide handen aangreep.

„Het is gewoon geweldig”, zijn enthousiasme spat ervan af. „Ik heb dertig jaar ervaring, sta dertig jaar op het podium en dat doe je voor jezelf. Het is eigenlijk een fucking egoïstisch vak, dat we aan het beoefenen zijn. Ik wil met m’n kop op een poster en ik wil dat mensen naar mijn show komen. En het mooie is om dat op een gegeven moment naast je neer te leggen en het aan andere mensen te gunnen en te geven.”

Familie-effect

Maar dat geven gaat wel tot op een bepaalde hoogte. „Wij zijn niet in staat om alleenstaand een carrière uit de grond te stampen”, benadrukt collega-coach Sanne Hans. „Dat is ook niet onze taak. Ik ben niet hun moeder of zo.” Toch noemt ze even later het ‘familie-effect’ van The Voice. „Je hebt iedere week repetities, generale, camera generale, je eet samen met alle talenten en coaches. Dan word je vanzelf een grote familie en een team.”

Daaruit groeit ook een bepaald fanatisme bij de coaches om als team te winnen. Al is die winnaarsmentaliteit vooral nodig bij de talenten. „En die drang moet er wel komen”, zegt Sanne. „Je hebt genoeg talenten die dat niet hebben. Daar ben je dan ook echt bij ze op aan het hameren: je doet het voor jezelf! Ons maakt het niet uit! Maar de helft van de talenten snapt dat niet en valt af. De andere helft snapt dat wel, waarvan dan een of twee talenten echt doorkrijgen: ‘Ik sta hier om wat ik kan en om wie ik ben.’ Zij groeien dan door.”

Toch lijken de coaches op tv soms nog fanatieker dan hun pupillen. Maar dat is zeker niet gespeeld, stelt Waylon. „Je wordt gewoon als vanzelf fanatiek. Boeit mij het of ik met Monopoly verlies of niet? Maar als ik nu Monopoly met jou ga spelen, dan wil ik gewoon winnen.”

Niet meer zo emotioneel

Sanne hoopt dan ook met een lichtjes aangepaste tactiek dit jaar Waylon (die afgelopen seizoen won met Pleun), Ali B en Anouk te kunnen verslaan. „Ik heb mij voorgenomen: ik ga niet meer zo emotioneel begaan zijn met mijn team. Ik ben strenger geworden. Want ik merk dat ik de potentie heb om te kunnen winnen met mijn team, als ik wat meer durf te zeggen: kappen nou! Dus dat ben ik nu wel aan het doen. Ik heb al twee mensen aan het huilen gekregen. En dat is mooi.”

Aan de andere kant is Waylon stiekem een beetje jaloers op de lieve trekjes van Sanne. „Zij kan iemand zo het gevoel geven dat hij de wereld voor haar is. En dat houdt ze ook vol. Dave (de nummer twee van seizoen 6, red.) daar heeft ze nog steeds contact mee. Ik heb dat gewoon minder. Op een gegeven moment is het gewoon spread your wings and fly. Maar zij houdt dat heel dicht bij zich, dat vindt ze heel fijn. En dat kan ik alleen maar waarderen.”

Wat Sanne dan van Waylon zou willen hebben. „Schaamteloos zijn. Kijk ik zing live best goed, dat vind ik ook van mezelf. Maar ik heb zo geleerd aan mezelf om op mijn pad te blijven en alleen dingen te doen waar ik mij fijn bij voel. Ik ben niet iemand die spontaan de microfoon pakt, iemand uit het publiek trekt en even een liedje gaat zingen. Dat is een deel dat ik heel graag zou willen leren. Niet het zangdeel, maar dat ik het ga doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coach Sanne is strenger: Al twee mensen laten huilen
Sluiten