Bregje Simons
Bregje Simons Entertainment 26 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Avicii: Succesvol en ingestort

813 shows in acht jaar tijd klinkt veel dj’s als muziek in de oren, maar aan dat grote succes zit een keerzijde.

Avicii: True Stories, een documentaire gemaakt door Levan Tsikurishvili, vertelt het leven van de Zweedse, internationaal bekende dj. Vier jaar lang heeft Tsikurishvili Avicii, die normaal als Tim Bergling door het leven gaat, gevolgd. Vanaf het prille begin tot zijn bestorming van de wereldwijde hitlijsten en zijn gigantische lichamelijke en mentale dip – een onderwerp waar in de muziekwereld niet vaak over gesproken wordt. Voor de eerste keer vertelt Tim zelf de over zijn succes en waarom hij zo onverwacht gestopt is met touren.

Van slaapkamer-producer tot wereldster

„De eerste vier, vijf jaar waren echt fantastisch’’, begint Avicii de film. Op zijn achttiende tekent hij voor het eerst een contract en al snel maakt hij de ene mix na de andere. In 2010 haalt ‘Seek Bromance’ de internationale hitlijsten en in 2011 is het hek van de dam als hij ‘Levels’ releast. De boekingen stromen binnen: in de eerste drie jaar van zijn professionele carrière heeft Avicii al 550 keer op het podium gestaan. Het is overweldigend.

Dan slaat het noodlot toe en krijgt hij lichamelijke problemen. Meerdere malen moet hij met spoed naar het ziekenhuis waardoor hij optredens moet cancelen. In 2013 cancelt hij slechts enkele shows, maar in 2014 verdwijnt hij voor langere tijd van podia omdat zijn lichaam het niet meer trekt. Zijn artsen proppen hem vol met medicatie en hij raakt er afhankelijk van. Muziek is zijn alles en door de tweestrijd van heel graag muziek willen maken maar niet meer willen touren, raakt hij in een gigantische dip. „Ik was mezelf niet meer. Mensen kenden me alleen als Avicii, maar zo ben ik niet. Ik haat het om in de spotlight te staan’’, zegt hij in de film. In 2016 is de kogel door de kerk en besluit hij definitief dat het doek voor Avicii als dj valt, maar muziekproducer blijft hij natuurlijk wel.

‘Ik wilde blijven’

„Ik ontmoette Tim in 2013 en had al snel door dat zijn leven razend interessant was’’, aldus maker Tsikurishvili. „Het plan was dat ik hem één jaar zou volgen, maar zijn leven werd ineens zo’n gekkenhuis en ik wilde blijven.’’ Toen bleek dat hij ziek was en Avicii wilde stoppen met touren, had Tsikurishvili door dat de documentaire een andere kant op zou gaan. „Als je zo intensief bezig ben met het filmen, dan realiseer je je niet echt dat er op het moment zoveel gaande is. Nadat Tim zijn goodbye-brief schreef, heb ik gewacht op een natuurlijk einde van het verhaal.’’

In de vier jaar dat Tsikurishvili met Avicii meeliep was zijn leven enorm hectisch. „Ik tourde mee, ik had eigenlijk hetzelfde leven als hij. Dat is echt heel bijzonder om mee te maken, maar je moet er echt je draai in vinden’’, vertelt hij. „Je gaat van plek naar plek en het touren lijkt gewoon niet te eindigen. Af en toe heb je her en der een dag om bij te komen en zo heb ik Tim goed leren kennen. Ik bewonder hem, als Tim én als Avicii.’’

Avicii: True Stories draait vanaf 26 oktober in verschillende bioscopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Avicii: Succesvol en ingestort
Sluiten