Sofie Smulders
Sofie Smulders Entertainment 26 sep 2017 / 06:05 uur

TV-fragment: Griet op de Beeck vertelt over misbruik

De Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck schoof maandagavond aan in De Wereld Draait Door. Ze kwam vertellen over haar nieuwe boek Het Beste Wat We Hebben, een boek dat vertelt over een onderwerp waarmee ze zelf te maken kreeg: incest.

https://twitter.com/globalistaa/status/912372545055264768

Op de Beeck werd op jonge leeftijd misbruikt door haar vader. Bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel deed ze haar verhaal. „Het is iets wat zich vertakt over alle aspecten van je leven”, vertelde Op de Beeck, die zich pas later realiseerde wat ze heeft meegemaakt.

Walgelijke merkwaardigheid

Ze vertelt over de ‘kleenextherapeuten’, die haar niet konden helpen bij de kern van haar probleem te komen. Tot er een therapeut kwam die haar wel wist te confronteren met het pijnlijke feit dat ze misbruikt is. Hoe Griet zelf ook tot die conclusie is gekomen, wil Matthijs weten. „Ik heb ondertussen wel beelden die van een dergelijke, walgelijke merkwaardigheid zijn, dat mijn therapeut zegt: dat verzin je niet als je het niet hebt meegemaakt.”

Het Beste Wat We Hebben is het eerste deel van een trilogie, die geen autobiografie is. Op de Beeck heeft besloten dat ze het onderwerp wil ‘uitbotten’. „Heel vaak vind ik in de literatuur dat misbruik het konijn uit de hoge hoed is […] ik wilde het er eens over hebben, op een zo genuanceerd mogelijke, complex mogelijke manier."

Reageer op artikel:
TV-fragment: Griet op de Beeck vertelt over misbruik
Sluiten