Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 19 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

ONS, de tv-zender voor alle trends… uit 1962

Onder het motto Getal Boven De 10 bekijkt Metro elke week een tv-zender die verder weggestopt zit dan de kanalen 1 tot en met 10. Deze keer: ONS.

ONS is dé nieuwe TV-zender voor mensen die middenin het leven staan en op de hoogte willen blijven van de laatste trends op het gebied van reizen, films en koken. Ah, net wat voor Metro-lezers, denk ik bij het zien van deze wervende websitetekst.

Slik, Nostalgienet

Op naar zender 50 dus voor, tja… Even zoeken laat zien dat ONS tussen 2006 en 2015 Nostalgienet heette. Slik. Programma’s voor mensen die middenin het leven staan? Ik zou zeggen: mensen voor wie het einde rap na… nee, dat is oneerbiedig. Ik blijf kijken, want de jonge Metro-lezer van nu krijgt dit in het verzorgingshuis later natuurlijk te zien op een gratis beschikbaar gesteld futuristisch tv-tablet-ding. Dat weet je vast wat je te wachten staat.

ONS, de tv-zender voor alle trends... uit 1962
Golden Earring in de 70’s. / ANP

Nederland Toen – Muziek, dat kan misschien nog wat zijn. Ik krijg echter een keurig orkestje voorgeschoteld dat zingt over flonk’rende sterren aan den hemel. Live gezongen maar met het geluid van een krakende grammofoonplaat. Veel leuker: een optreden van Golden Earring op een popfestival Tiel. ‘De Hagenezen kregen 1500 jongelui in beweging’, meldt de voice-over.

Definitief geen humor

Gouden Amusement draait om grappenmakers als Dorus, uit de tijd van ome Gerrit en tante Mien. Hierbij stel ik definitief vast dat mensen in de zwartwittijd geen humor hadden, hoe braaf!

ONS, de tv-zender voor alle trends... uit 1962
Dorus (Tom Manders). / ANP

Maar wat er wel bij past: een glas zelf uitgeperste sinaasappelsap en Nibb-it (in een bakje hè, niet uit de zak!). Al knabbelend is een aflevering van (kostuum)drama Land Girls uit 2009 een rare overgang. Helaas snap ik er weinig van de Britse perikelen in oorlogstijd, omdat ik de hele serie niet ken.

Niet zo interessant

Na een commercial van de 50PlusBeurs zijn twee geschiedenisprogramma’s Rijk Verleden – over een expeditie op Nieuw-Guinea en de aanleg van de Prins Bernardsluis in het Amsterdam-Rijnkanaal niet zo interessant. Als dan ook nog de jaren ’70 en ‘80-dierenarts James Herriot in beeld verschijnt, tuur ik op mijn smartphone steeds vaker naar de tussenstanden van de Eredivisie. Veel fans zouden ONS hebben gesmeekt om een terugkeer van de serie.

Top 40 vorige eeuw

Wat teleurgesteld is het tijd voor bier en paprikachips (uit de zak) voor The Saint. Ja, The Saint! Deze serie stamt uit 1962 (kuch) en heeft Roger Moore in de hoofdrol als gentleman Simon Templar, een misdaadbestrijder. Voor de jeugd: Moore speelde ook 007, al is dat zo’n 108 James Bonds geleden.

Lallend bereik ik het Top 40 Hitdossier van Erik de Zwart. 31 januari 1987 behandelt hij deze avond. Soepel doe ik de Oosterse bewegingen van The Bangles’ Walk Like an Egyptian na. Althans, dat vind ik in deze toestand natuurlijk zelf.

ONS, de tv-zender voor alle trends... uit 1962
The Bangles ontvangen een platina plaat uit handen van tv-presentator Bas Westerweel. / ANP

ONS is als alles-van-toen-tv-zender te begrijpen, net als de promotieslogan (bij ONS!). De wervende tekst online is echter onbegrijpelijk. Wat trends? Hoe dan???

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.