Johan van Boven
Johan van Boven Entertainment 5 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Even bijkomen van je drukke leventje met ouderen-tv

Loes, een 68-jarige weduwe, zit met een grote glimlach op haar gezicht in de lobby van een hotel in Zwitserland. „Ik wil weer een maatje hebben, gewoon een maatje. Over tien jaar hoeft het van mij niet meer. Dan is die prins op het witte paard toch niet meer van zijn paard te krijgen. Of op zijn paard, haha, toch?”

Het is een van de eerste fragmenten van het nieuwe tv-programma Hotel Romantiek, waarin 24 ouderen op zoek gaan naar de liefde. De eerste aflevering trok zondagavond maar liefst 1,2 miljoen kijkers. Op social media bleek het niet alleen maar om leeftijdgenoten van de deelnemers te gaan. Ook een hoop jongeren smulden van het KRO-NRCV-programma.

Tranen

De 23-jarige Kristiene Eisma zat zelfs met tranen in haar ogen voor de tv. „Toen Ad vertelde dat zijn vrouw was overleden, brak ik gelijk”, zegt. „Ik vind het mooi om te zien hoe ouderen niet bij de pakken gaan neerzitten en de liefde een tweede kans geven of nieuwe vriendschappen willen aangaan. Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen, maar je bent nooit te oud voor de liefde. Ik haal inspiratie uit hun levensverhalen en de dingen waar zij voldoening uit halen.”

De 18-jarige Michelle Nobel kijkt geheel vrijwillig naar Hotel Romantiek, maar dat heeft vooral met de presentatrice te maken. „Ik ben een groot fan van Marlijn Weerdenburg, dus ik wilde de eerste aflevering sowieso zien.”

De presentatrice vindt het prachtig om te horen dat jongeren naar ‘Hotel Romantiek’ kijken. Weerdenburg snapt dat ze even iets anders willen dan hun eigen snelle leventje. „Ik vind ‘slow tv’ zelf ook heerlijk. Zo kijk ik graag naar ‘We zijn er bijna’ hoe mensen zich druk maken hoe ze de caravan moeten neerzetten. Vanbinnen worden we er gewoon heerlijk rustig van.”

Videostill van NPO Gemist.

Dat had ze vroeger al. Als meisje van een jaar of 12 deed Weerdenburg in de zomer vrijwilligerswerk bij een bejaardentehuis. Dan duwde ze de opa’s en oma’s in hun rolstoel naar het winkelcentrum en ging ze daarna nog even biljarten met de mannen. „Ik had toen al een enorme hang naar de verhalen die zij vertelden. Het had en heeft nog steeds iets magisch.”

Naast Weerdenburg strikte KRO-NRCV ook de mannen van Streetlab om jongeren te trekken. De vier jeugdvrienden Daan Boom, Jasper Demollin, Stijn van Vliet en Tim Senders, werden voor hun programma met sociale experimenten genomineerd voor de Gouden Televizierring en mogen nu samen met hun vrouwelijke collega de ouderen begeleiden op het pad der liefde.

Combinatie

Op social media was er veel kritiek op de schijtlollige en ingestudeerde manier waarop het kwartet een bijdrage leverde aan de eerste aflevering van Hotel Romantiek. Ze zouden zichzelf (en vooral hun grappen) belangrijker vinden dan de deelnemers. Daar is Eisma het niet mee eens. „De combinatie van Streetlab en de ouderen vind ik juist erg leuk. Ze geven de hotelgasten warmte en ze hebben humor.”

Ook Jazmin (20 jaar) is te spreken over de vier jonge(re) mannen. „Ik vind het mooi om te zien hoe die jonge gasten de ouderen helpen met instappen en bijvoorbeeld een Wii-toernooi voor hen organiseren. Ik ben niet speciaal vanwege Streetlab gaan kijken, maar ze zijn wel een reden om te blijven kijken.”

Weerdenburg genoot vooral van het gesprek tussen Diny van 79 en de 26-jarige Demollin van Streetlab, waarin hij te horen kreeg dat zij en haar man maar liefst zestig jaar bij elkaar waren geweest. „Hij zei dat dat wel een heel bijzondere ervaring moet zijn geweest en dat hij zich niet kon voorstellen dat hij dat überhaupt zou halen. Toen kwamen de werelden van jong en oud perfect bij elkaar samen. Wij kunnen nog zo veel van die mensen leren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.