Sofie Smulders
Sofie Smulders Entertainment 17 aug 2017

Waarom Sef naar Nepal ging voor zijn nieuwe nummer

Vieren. Dat is de naam van het nieuwe nummer van rapper Sef. De inspiratie nam hij mee uit Nepal, waar de rapper heenging om een blik te werpen op de water- en plasticproblematiek. En hij nam er audio op waarmee hij in Nederland een liedje ‘bakte’. Vieren dus. Metro sprak met Sef, oftewel Yousef Gnaoui.

Vertel, wat heb je in Nepal gedaan?

Ik was mee met de Dopper Foundation om te kijken naar hun projecten die te maken hebben met schoon drinkwater en plastic. Daarnaast heb ik geluidsopnames gemaakt om er in Nederland een liedje van te bakken.

We gingen naar de bergen waar de mensen moeilijk toegang hebben tot schoon water. Ze moeten iedere dag de bergen af- en oplopen om een jerrycan van 10 liter te vullen, puur om te kunnen koken en dingen schoon te kunnen maken. Het zijn niet alleen jonge mensen die dat doen, maar ook oude mensen.

Waarom ben juist jij gevraagd om mee te gaan naar Nepal?

Ze vinden mijn muziek tof en zagen dat ik maatschappelijk geëngageerd ben, begaan met de wereld. Ik zou mezelf geen politiek uitgesproken rapper of wereldverbeteraar noemen, maar ik probeer wel wat te betekenen. Het is niet helemaal de eerste keer dat ik verbonden ben aan iets dergelijks. Maar bij mij is het heel erg de vraag of ik er iets mee heb. Niet dat mensen van mij gaan denken ‘oh, daar heb je hem weer’.

Foto: Daniel Maissan

Ik denk dat het voor iedereen gezond is om de wereld te zien. Plekken waar andere dingen gebeuren dan in jouw eigen leefwereld. Oordelen is zo ontzettend makkelijk, maar ook heel erg begrijpelijk. Door te reizen en andere dingen te zien, verbreed je je perspectief. Als jij ergens anders was geboren, zou je heel anders denken, puur om die reden.

Hoe kwam Vieren tot stand?

Ik heb mijn best gedaan om het niet te netjes te maken. Met een geluidsrecorder heb ik samples opgenomen. Natuurgeluiden, maar ook lokale optredens met verschillende instrumenten. Bijvoorbeeld trommels. Toen ik terug was in Nederland, ben ik gaan knippen en plakken en heb ik er een productie van gemaakt. 98 procent van wat je hoort is ‘found footage’, ik heb er maar een klein dingetje bij gespeeld. Ik wilde al heel lang op die manier iets maken.

En de tekst?

Het gaat erover dat we af en toe een beetje moeten stilstaan en beseffen wat we allemaal hebben. Dit schrijf ik vaak voor mezelf op als een soort reminder.

Je werd in oktober 2016 vader, van Aziz. Speelt dit mee in dat besef?

Vader worden heeft daar zeker wat mee te maken. Het is voor mij duidelijker geworden welke dingen wel en welke niet belangrijk zijn. Als je de hele tijd op je telefoon zit, vliegen het nieuws en de meningen van anderen je om de oren. Maar uiteindelijk is het vooral belangrijk dat de mensen om je heen gelukkig zijn. Als vader heb je letterlijk de verantwoordelijkheid over iemand anders.

Foto: Daniel Maissan

Ga je nog meer met het materiaal doen?

Ik heb superveel opnames gemaakt in Nepal. Ook nog wel los materiaal, dat bijvoorbeeld in de docu te horen is. Wie weet gebruik ik ook nog wel iets voor volgende nummers. Ik ben namelijk wel bezig met nieuwe muziek maken.

Wat hoop je dat Vieren met de luisteraar doet?

Ik hoop vooral dat mensen het een tof nummer vinden. Als er maar een paar mensen zijn die er iets meer van meenemen dan het liedje op zich, ben ik al blij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom Sef naar Nepal ging voor zijn nieuwe nummer
Sluiten