Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 15 aug 2017 / 14:00 uur

En dan blijkt dat Ryan Reynolds je nieuwe collega is

De Nederlandse actrice Tine Joustra speelt naast Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds in de spectaculaire Amerikaanse actiecomedy The Hitman’s Bodyguard die vanaf donderdag in de bioscopen draait. Tine wie? Tine Joustra dus, een actrice die in Nederland kleinere rollen in tv-series en arthousefilms speelde en vooral bekend is bij theaterliefhebbers.

Op haar eerste draaidag had ze meteen een scène met de iconische Samuel L. Jackson, bekend van meer dan 150 hoofdrollen waaronder die in Pulp Fiction. „Hij is een fantastische acteur, maar ik had geen last van extra spanning. Op het moment dat er ‘actie’ wordt geroepen, moet je gewoon acteren”, klinkt het nuchter aan de andere kant van de lijn. „Je bent allebei met de scène bezig. Bovendien speel ik de baas van Interpol en die moet natuurlijk te allen tijde haar ‘cool’ bewaren, haha.”

Bizar

Oké, acteren is misschien ‘gewoon’ acteren, maar een grote rol in een Amerikaanse film met een budget van tientallen miljoenen dollars lijkt ons toch even iets anders dan Hoe Overleef Ik Mijn Eerste Zoen, een willekeurige andere titel op het cv van Joustra. „Dat klopt wel natuurlijk. Vooral het hele ‘gedoe’ eromheen maakt indruk. Wanneer je deel uitmaakt van zo’n grote productie, word je enorm in de watten gelegd. Tijdens mijn drie weken opnamen in Londen kreeg ik een vijfsterrenbehandeling inclusief trailer, chauffeur en chic hotel. Er renden allemaal assistentes om me heen. Zodra ik even niet nodig was, kwam er een stand-in inschuiven die een beetje op mij leek. Bizar. Ik dacht trouwens altijd dat zoveel luxe eromheen een beetje flauwekul was. Daar denk ik nu anders over, het helpt enorm om je te focussen en te doen wat je moet doen.”

Joustra werd door de makers van The Hitman’s Bodyguard gekozen tijdens een casting in Nederland. Een deel speelt immers in Amsterdam waar Reynolds en Jackson in wilde achtervolgingen uit handen van gewelddadig gespuis proberen te blijven, en in het Internationaal Strafhof in Den Haag waar een wrede Wit-Russische dictator (Gary Oldman) voor de rechter staat . „Ik auditeerde voor de rol van advocate en dat ging heel goed. Vervolgens kreeg ik te horen dat er nog steeds niemand gevonden was voor de rol van Interpol-baas Renata Casoria. ‘Moet Tine Joustra die rol dan niet gaan spelen?’ werd toen gezegd. Heb ik ook auditie voor die rol gedaan en was ik het ineens geworden. Van wie de concurrentie kwam? Dat wilde ik helemaal niet weten, maar ik heb grote namen voorbij zien komen. Wie? Dat zeg ik niet, dat zou een beetje flauw zijn.”

Sneakers

Terugkijkend heeft Joustra mooie herinneringen aan de dagelijkse sessies in de make-up, waar iedereen heel ontspannen en benaderbaar was en de grote namen om beurten binnenvielen om zich te laten poederen. „Samuel is heel benaderbaar en relaxed. Een supergrappige man. We spraken over van alles en nog wat. Over zijn megacollectie sneakers bijvoorbeeld, ik vertelde hem dat mijn zoon ook zo’n sneakerfanaat is.”

Kneitergoeie auditie

Sinds haar grote rol in The Hitman’s Bodyguard staat het leven van Joustra een beetje op zijn kop. Maandagavond was ze de grote ster op de rode loper bij de Nederlandse première in Amsterdam, en er zijn meer buitenlandse rollen in aantocht. „Met deze rol onder mijn arm is het wel even anders binnenkomen bij agenten en castingdirecteuren. Zo speel ik binnenkort een mooie rol in een aflevering van Black Pills, een grote serie voor mobiele telefoon die wordt geproduceerd door Luc Besson (nu in de bioscoop met Valerian and the City of a Thousand Planets). Ook leuk: ik heb mijn eigen rol in de Franse, dus nagesynchroniseerde versie The Hitman’s Bodyguard ingesproken, want ik ben in Frankrijk opgegroeid en spreek de taal goed.”

„En dat allemaal op mijn 53ste”, lacht ze. „Het is ontzéttend leuk. Ik heb altijd gespeeld, maar nooit mega-rollen. En dan krijg je ineens zoiets in je schoot geworpen. Een kneitergoeie auditie en bingo!”

The Hitman’s Bodyguard draait vanaf donderdag 17 augustus in de Nederlandse bioscopen. Barry Atsma, Noortje Herlaar en Abbey Hoes hebben een kleine rol in de film.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
En dan blijkt dat Ryan Reynolds je nieuwe collega is
Sluiten