Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 21 aug 2017 / 18:00 uur

Sony gaat zelf weer populair vinyl persen

Alles digitaal? Dacht het niet. Vinyl is bezig aan een geweldige opleving, dat merk je overal. Ook Sony Music heeft dat door. Een van de grootste platenmaatschappijen gaat daarom weer zelf zijn platen persen en gaat haar oude fabriek in Japan weer in stelling brengen.

Uiteraard kon je de laatste jaren gewoon lp’s krijgen van artiesten van Sony. „De afgelopen jaren hadden we het persen uitbesteed”, vertelt woordvoerder Frank Bloemen aan Entertainment Business. „Die perscapaciteit kon steeds minder aan de gestegen vraag voldoen. Nu wordt de lp weer zo interessant, dat we de productie weer in eigen hand nemen.”

Forse stijging

Dat de vinylverkoop in de lift zit bewijzen de cijfers van niet alleen Sony, maar ook de andere grote spelers als Universal en Warner. Daar ligt de vinylomzet tegenwoordig op zo’n twaalf procent. Bij Warner loopt dit soms zelfs een stuk verder op. „Afhankelijk van de titel soms wel dertig procent." En er zijn winkel waar de omzet nog meer afhankelijk is van vinyl.

Bloemen acht het niet onwaarschijnlijk dat vinyl de populariteit van de cd zal overstijgen. „Met de heropleving worden ook nieuwe titels op vinyl uitgebracht. De helft van de fysieke releases van The War on Drugs wordt uitgebracht op lp, zo’n 4000 stuks. Daarvan 1000 op speciaal groen vinyl. Het is een nieuwe groeimarkt. Wat klinkt dat raar hè? Lp, nieuwe groeimarkt."

Duur spul

Toch is er nog altijd een groot nadeel aan vinyl voor het publiek. Het is duur. „Vinyl ‘maken’ is bijna ambachtelijk", verklaart Bloemen. „Voordat een plaat richting de winkels gaat, zijn er nogal wat handelingen te verrichten, zoals het maken van een master, het vervaardigen van artwork, het snijden van het vinyl en de handmatige verpakking. De machines die momenteel het vinyl persen zijn oud en komen nog uit de glorietijd van de lp. Hun productiecapaciteit is beperkt. De machines worden onderhouden door bekwaam personeel, en daarvoor is expertise en ervaring vereist. Dat maakt de kostprijs van vinyl relatief hoog."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Sony gaat zelf weer populair vinyl persen
Sluiten