Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Entertainment 16 aug 2017 / 12:45 uur

Records: van langste videoclip tot grootste popgroep

Drake staat deze week niet in de The Billboard Hot 100. Of dit nieuws is? Ja, zeker! Het is namelijk voor het eerst in zeker acht jaar dat de artiest niet meer genoteerd staat in de Amerikaanse hitlijst.

De recordserie van de Canadese rapper – van maar liefst 431 weken – is deze week ten einde gekomen. Op 23 mei 2009 kwam hij binnen op nummer 92 met debuutsingle Best I Ever Had. Sinds die tijd stond hij altijd met een single in de lijst. Het record heeft hij ruimschoots in handen: Lil Wayne volgt met 326 weken en Rihanna kwam tot 216. In totaal stond Drake met 157 liedjes in de Billboard, en daarmee is hij bovendien de soloartiest met de meeste hitnoteringen in de Hot 100.

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer muzikale records in de wereld. Metro zette vijf bijzondere records op een rijtje.

Langste nummer: ‘In the Garden’

Dat geweldige, nieuwe liedje zet jij natuurlijk eindeloos op repeat, maar als je fan bent van In the Garden, heb je de dag al met een paar keer herhalen vol. Het nummer van het Amerikaanse Pipe Choir (PC III ) duurt namelijk precies 3 uur, 1 minuut en 50 seconden. De release op 16 augustus 2015 werd dan ook enkel via digitale wegen gedaan (iTunes, Amazon, Spotify en Google Play). De songtekst van het nummer – bestaande uit 7730 woorden – is gepubliceerd in een boek.

PC III versloeg hiermee trouwens haar eigen record; het nummer To Our Yes duurt 1 uur, 59 minuten en 54 seconden.

Grootste popgroep: AKB48

Een deel van de leden van AKB48. Foto: EPA/Franck Robichon

In 2005 werd de Japanse meidengroep AKB48 – toentertijd met 48 leden – opgericht. Sindsdien is het aantal alleen maar gegroeid. Het officiële record staat op 88 leden, maar het lijkt erop dat er meer dan 130 meisjes in de rotatie zitten. Om het overzicht nog enigszins te bewaren is het collectief in vijf teams ingedeeld: Team A, Team K, Team B, Team 4 en Team 8. Daarbij heeft de groep ‘kenkyüsei’ (trainees) en een internationaal team (Team Kaigai). Sinds de oprichting zijn er bovendien nog een aantal andere groepen gevormd, met ieder hun eigen doelgroep.

https://www.youtube.com/watch?v=ifZY3OFRUeU

Lidmaatschap is gebaseerd op tweejaarlijkse audities en de meisjes ‘studeren af’ op hogere leeftijd en worden dan vervangen door nieuwe leden. Om te bepalen wie mee mag doen aan een nieuwe single brengen de fans hun stem uit. Wie het middelpunt in de clip zal zijn, wordt vervolgens beslist in een steen-papier-schaartoernooi (Janken Queen). Dat dit er heftig aan toe kan gaan, blijkt wel uit de bovenstaande video. Niet zo gek trouwens, want AKB48 staat standaard boven in de jaarlijkse hitlijst van Japan.

Langste videoclip: Pharrell Williams

AFP/Valerie Macon

Hoewel Michael Jackson als de koning van de lange videoclips wordt beschouwd, is het een andere artiest die de titel momenteel op zijn naam heeft staan. In 2013 bracht Pharrell Williams een 24 uur lange interactieve muziekvideo uit bij het nummer Happy (die in een loop wordt gedraaid). In de video zie je dansende en playbackende mensen gedurende de dag. Niet alleen Pharrell laat zijn gezicht even zien, ook Steve Carell (5.08 PM), Jamie Foxx en The Minions (5.32 AM) doen gezellig mee.

Langste concert (door een solo-artiest): Kuzhalmannam Ramakrishkan

Eindelijk: je favoriete artiest komt naar Nederland, je hebt het felbegeerde kaartje in handen en het moment dat hij of zij het podium betreedt is daar. Twee uur later sta je helaas alweer buiten. Bij de concerten van de Indiase artiest Kuzhalmannam Ramakrishkan krijg je pas echt waar voor je geld. Zijn langste optreden duurde maar liefst 501 uur.

https://www.youtube.com/watch?v=iDvgcozYiio

Op 5 tot 26 juli 2009 trad hij op in de Rhythm Therapy Hall in het Nandavanam Hospital Hij heeft hiermee bovendien het record voor de langste marathon van drummen met de hand gescoord. Hoewel hij het record ‘langste concert door een solo-artiest’ in handen heeft, komt geen enkele groep in zijn buurt. De Indiase band Bodhi Foundation & Maharashtra Youth Development Organisation & group speelde in totaal 64 uur, 5 minuten en 7 seconden.

Best bekeken YouTube-video: Despacito

Foto: AFP/Getty/Sergi Alexander

Sinds Despacito in januari op het officiële YouTube-kanaal van Luis Fonsi is gepost, heeft het record na record gebroken. Aan het begin van de maand stootte de clip Wiz Khalifa en Charlie Puth met See You Again, de soundtrack van Furious 7, van de troon met van meest bekeken video ooit op YouTube. De video werd meer dan 3 miljard keer aangeklikt. Bovendien kent deze de meeste likes: ruim 18 miljoen.

De zomerhit van Fonsi en Daddy Yankee is eveneens het meest gestreamde nummer ooit. In de laatste zes maanden werd het lied zeker 4,6 miljard keer beluisterd via muziekdiensten als Spotify. Het nummer heeft hiermee vorige recordhouder Justin Bieber gepasseerd. Niet dat hij erom zal treuren, aangezien de Canadese zanger gewoon meezingt op de remix van de populaire single.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Records: van langste videoclip tot grootste popgroep
Sluiten