Elselotte Smink
Elselotte Smink Entertainment 29 aug 2017 / 09:17 uur

Britse acteur stopt met film Hellboy om whitewashing

Vorige week meldde hij nog vol trots dat hij de rol had: acteur Ed Skrein mocht de Japans-Amerikaanse majoor Ben Daimio in de nieuwe Hellboy-film gaan spelen. Nu trekt de 34-jarige acteur en rapper zich terug.

Reden daarvoor is de ophef die ontstond omdat de rol zo zou worden ‘gewhitewasht’.

https://twitter.com/paulengelhard/status/899976257429012481

Skrein liet in een verklaring weten dat hij niet wist dat het personage dat hij zou gaan spelen een Aziatische achtergrond heeft.

Principieel besluit

De acteur twitterde dat het een principieel besluit was om te stoppen en dat hij vindt dat een acteur met een Aziatische achtergrond de rol moet spelen. Jammer vindt hij het wel.

https://twitter.com/edskrein/status/902244967296491520/photo/1

De 34-jarige (die je misschien hebt gezien in Deadpool, of als Daario Naharis in seizoen 3 van Game of Thrones) kreeg ontzettend veel steun op zijn tweet. Het team van Hellboy staat achter het besluit en gaat op zoek naar een nieuwe acteur die ‘het personage beter kan vertegenwoordigen’, laten ze weten in een verklaring.

Oud fenomeen

In de laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor whitewashing: het casten van blanke personen voor filmrollen die eigenlijk een andere ethnische achtergrond hebben. Dat is een oud fenomeen in de (Amerikaanse) filmwereld. In de jaren dertig tot en met zestig van de vorige eeuw was het bijna eerder regel dan uitzondering. In 1932 kwam het bijvoorbeeld al voor in de film Charlie Chan Carries On, waar de Chinese detective Charlie Chan werd gespeeld door de blanke acteur Warner Oland.

Britse acteur stopt met film Hellboy om whitewashing
Scarlett Johansson. Foto: Getty

Maar bekende voorbeelden van de afgelopen jaren zijn er ook genoeg. Zo ontstond er veel ophef over het scifi-drama Ghost In The Shell, waarvoor de blanke Scarlett Johansson werd gecast om de hoofdrol van Major Kusanagi te spelen: een Aziatische vrouw. In de strips en films die de Japanse animeklassieker eerder had uitgebracht, was de rol wel vertolkt door een vrouw van Aziatische afkomst. De regisseur vond de kritiek trouwens onzin. Hij zei dat Johansson was gekozen om haar ervaring en ‘perfecte uitstraling’ voor de rol.

Britse acteur stopt met film Hellboy om whitewashing
Giphy

Ook Drive (2011) met in de hoofdrol Ryan Gosling kon rekenen op gekke blikken toen de blanke Carey Mulligan werd gecast als Ryans buurvrouw, die in het boek een Latijns-Amerikaanse was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britse acteur stopt met film Hellboy om whitewashing
Sluiten