Sofie Smulders
Sofie Smulders Entertainment 5 jul 2017 / 11:10 uur

Titanic-regisseur doet bod op schatten uit het schip

Titanic-regisseur James Cameron heeft een geheim bod, dat inmiddels niet meer zo geheim is, uitgebracht om overblijfselen uit het gezonken schip van de zeebodem te redden.

Het zou volgens ingewijden gaan om een bedrag van 165 miljoen pond, omgerekend zo’n 187 miljoen euro. De schatten uit het schip zijn eigendom van Premier Exhibitions. Dit Amerikaanse bedrijf is echter failliet en wil zijn schulden aflossen door de overblijfselen te veilen. Dat wil Cameron voorkomen, meldt Daily Mail.

Wat de 62-jarige regisseur betreft, worden de schatten tentoongesteld in een museum in het Noord-Ierse Belfast, waar de Titanic gebouwd werd. In totaal zou het gaat om het grote aantal van 5500 overblijfselen, waarvan de waarde wordt geschat op 243 miljoen euro. De opgedoken spullen bleken tijdens exposities al razend populair.

Emotionele waarde

Samen met Robert Ballard, het National Maritime Museum in Greenwich en de Royal Geographic Society probeert de regisseur de spullen te redden. Het schip heeft een emotionele waarde voor Cameron, die met zijn film Titanic elf Oscars in de wacht sleepte.

De kaskraker vertelt het tragische verhaal van het ‘onzinkbare’ schip RMS Titanic, dat in de nacht van 14 op 15 april 1912 een ijsberg ramde. Van de 2223 passagiers en bemanningsleden kwamen er meer dan 1500 om het leven.

Oceanograaf David Gallo zei al eerder dat iedereen de mogelijkheid moeten krijgen om de schatten uit de Titanic met het blote oog te zien. „Als je deze stukken van dichtbij ziet, krijg je kippenvel. Het is een ding om ze in de film te zien, maar als je oog in oog staat met de cherubijn die op de grote trap stond, word je meegevoerd. Je denkt aan de handen die hem hebben aangeraakt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Titanic-regisseur doet bod op schatten uit het schip
Sluiten