Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 4 jul 2017

De ongelooflijke drive van Esther Verhoef

Esther Verhoef verkocht zo’n twee miljoen exemplaren van haar thrillers en romans. Sinds deze week ligt haar nieuwe boek Nazomer in de winkel.

Hoe kwam je op het idee voor Nazomer?
Het begon met een zin die ik tegenkwam: ‘De spiegel die de omgeving ons voorhoudt, bepaalt wie wij worden’. Een interessant gegeven. In hoeverre word je gevormd door je omgeving? Ik vond het mooi om die vraag neer te leggen bij Claudia, een meisje met een enorme creatieve drive (ze wil ontwerpster worden) dat opgroeit in een volkse omgeving die dat niet herkent.

Ken je dat uit je eigen jeugd in een Bossche volkswijk?
In mijn omgeving werd ‘met schrijven kun je geen droog brood verdienen’ gezegd, maar niet door mijn ouders. Net als Claudia kon ik ook niet slapen omdat ik mij móest uiten. Werd ik ’s nachts wakker met een zin in mijn hoofd. En van de ene zin kwam de andere zin en de derde en de vierde. Omdat ik bang was dat ik het kwijt zou raken ging ik dan uit bed en begon ik te typen. Daarmee maakte ik – die oude typmachines maakten veel lawaai – het halve huis wakker. Af en toe kwam mijn vader binnen en zei hij ‘meisje, het is drie uur in de nacht, wat ben je aan het doen?’. Dan zei ik ‘papa, laat me. Dit móet af’. Er moest helemaal niks af natuurlijk, haha.

Kende je de modewereld?
Ik wist niets van mode en heb het mezelf dus moeilijk gemaakt, want ik had de hoofdpersoon ook schrijfster kunnen laten zijn. Een modeontwerper verschilt niet eens zo veel van een schrijver overigens: een ontwerper vertelt ook een verhaal met zijn collectie.

Hoe ben je die wereld gaan verkennen?
Door me er twee jaar lang volledig in onder te dompelen. Vaktijdschriften lezen en boeken over textiel, textielbewerking, ontwerpen, de geschiedenis van de Nederlandse mode en mode wereldwijd. Ik heb met allerlei ingewijden gesproken. Met catwalkfotograaf Peter Stigter ging ik mee naar de fashionweek in Parijs waar ik een polsbandje omhad waarmee ik overal mocht rondlopen. Als mijn hoofdpersoon modeontwerper is vind ik dat ik daar alles over moet weten.

Hoe is het voor je man en drie kinderen wanneer je met een boek bezig bent?
Die zijn me eigenlijk twee jaar kwijt. En ik mezelf ook. Ik leef dan bijna alleen nog maar voor mijn boek. Vraag mij wanneer ik met een boek bezig ben niet om in een talkshow te gaan zitten en iets te zeggen over de actualiteit. Want die gaat volledig langs me heen. Van de afgelopen verkiezingen in Amerika weet ik bijvoorbeeld bijna niets.

Vind je dat schrijven ook weleens een vloek in plaats van een zegen?
Ik vind het een zegen dat ik het kan. Maar twee jaar is wel aan de lange kant. Nooit eerder heb ik zo lang aan een boek geschreven en nooit eerder heb ik zo veel research moeten doen. Ik doe dat omdat ik wil dat het geloofwaardig overkomt. Als het voor mij echt is, als ik het helemaal begrijp, dan geldt dat voor de lezer ook.

"In mijn hoofd ben ik al met mijn volgende boek bezig./ Foto: Liselore Chevalier

Er komt veel jarentachtigmuziek (Duran Duran, Culture Club) langs in de scènes die in die tijd spelen. Luister je daar dan ook naar als je schrijft?
Constant. En daar terroriseer ik iedereen in huis mee, haha.

Het staat ook op als je even niet met je boek bezig bent?
Niet met mijn boek bezig? Ik ben de héle tijd met mijn boek bezig. Met die muziek stond ik op en ging ik naar bed. Op het moment dat ik schrijf over iets dat speelt in maart 1984 heb ik muziek opstaan die in maart 1984 populair was. En muziek van de maanden daarvoor, want die werd in maart 1984 ook gedraaid.

Wat bijna niemand weet: voordat je als schrijfster doorbrak schreef je boeken over dieren waarvan er wereldwijd acht miljoen over de toonbank gingen. Vertel.
Ik heb een aantal dierenencyclopediën geschreven over honden, katten en kippen. Boeken over opvoeding van honden ook en over katten fokken. Ik schreef ze met evenveel passie en enthousiasme als waarmee ik nu schrijf. Het was een leuke tijd. Ik deed ook de fotografie voor de boeken zelf en kwam daardoor op heel veel mooie plekken en ik ontmoette bijzondere mensen. Ooit wil ik nog eens een boek over die tijd schrijven.

Weten je man en kinderen dat al?
Inmiddels kunnen ze er mee omgaan. In mijn hoofd ben ik al met mijn volgende boek bezig. De eerste research-trips zijn geboekt.

Nazomer komt uit bij Ambo/Anthos, kost 22,50 euro en ligt vanaf dinsdag in de (online-)winkels.

Esther Verhoef in ‘t kort
Esther Verhoef werd geboren in ’s-Hertogenbosch. Haar psychologische thrillers zijn zonder uitzondering bestsellers, van elke titel werden er tussen de 200.000 en 350.000 exemplaren verkocht. Ze won de NS Publieksprijs, De Diamanten Kogel en de Hebban/Crimezone Award. Vorig jaar pakte ze met haar boek Lieve Mama na vier keer eerder genomineerd te zijn geweest De Gouden Strop, de belangrijkste Nederlandse prijs voor spannende boeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De ongelooflijke drive van Esther Verhoef
Sluiten