Metro
Metro Entertainment 6 jul 2017 / 11:28 uur

Cars keert terug met een vrouw achter het stuur

Cars komt op 12 juli terug in de Nederlandse bioscopen, en hoe! Het derde deel in de Disney/Pixar-reeks verlegt grenzen op het gebied van gender en etniciteit. Regisseur Brian Fee en producent Andrea Warren vertellen Metro World News er tijdens een interview alles over.

Kunnen jullie het moment nog herinneren toen de inspiratie voor het maken van een derde Cars-film insloeg?
Regisseur Brian Fee: „Vanaf het begin wisten we al dat we interesse hadden in het terugkeren naar de essentie van McQueens (de hoofdpersoon, red.) verhaal. We wilden hem terugbrengen als racer, vanaf het punt dat Doc Hudson, zijn mentor, niet langer met hem is. Dat is als een verloren relatie tussen vader en zoon, maar tegelijkertijd moeten we accepteren dat hij oud wordt. Vroeger was hij de snelste nieuwe auto, maar wanneer hij niet meer de jongste in de race is, realiseert hij zich – net als veel sporters en atleten – dat hij dit niet de rest van zijn leven kan blijven doen. Dat is waarom we vanaf het begin heel enthousiast waren over de potentie van dit verhaal.”

Kon je je met McQueen identificeren toen hij van lid van het team naar projectleider ging?
Brian Fee: „Ik kon me meer identificeren met het aspect van het ouderschap. Mijn moeder overleed toen ik jong was en mijn vader wordt steeds ouder. Op een bepaald punt in mijn leven realiseerde ik me dat het veiligheidsnet dat ik altijd achter me voelde langzaamaan verdween. Maar ik heb inmiddels twee dochters en nu ben ik hun veiligheidsnet. Daarachter komen heeft me kracht gegeven en heeft me geïnspireerd voor dit verhaal, dat voor mij niet zo zeer over het professionele aspect gaat, maar wel over het zijn van een vader.”

Jullie hebben allebei kinderen. Had dat invloed op het verhaal?
Producent Andrea Warren: „Ik denk vooral omdat je je als ouder heel verantwoordelijk voelt voor alles wat je doet, in het bijzonder wanneer je kinderen in spanning afwachten om te kunnen zien waar jij aan hebt gewerkt. Daarom wil je dat de film betekenis geeft en hen iets leert. We hopen dat bepaalde personages zoals Cruz hen dingen leren. Dingen die je als ouder ook zegt, maar waar ze dan niet met dezelfde aandacht naar luisteren. Als filmmaker kun je daar je voordeel mee doen en bepaalde lessen in een film verwerken. Hopelijk inspireren we onze eigen kinderen én andere kinderen daarmee.”

Hoe verwachten jullie dat jullie kinderen zullen reageren na het zien van de film?
Brian Fee: „Ik ben heel benieuwd hoe ze zullen reageren. Mijn kinderen hebben nu al Cruz Ramírez-speelgoed en mijn dochter heeft zelfs haar naam erop geschreven. Ik denk dat ze denken dat deze Cars-film voor hen gemaakt is.”

Andrea Warren: „Ik denk dat het lastig zal zijn de film met hen te kijken zónder er de hele tijd op te letten hoe zij zullen reageren.”

Waarom is er besloten om het personage Cruz Ramirez vrouw én latina te maken?
Brian Fee: „We zagen Cruz vanaf het begin al voor ons als meisje. Ze zou een jonger personage zijn waar jonger publiek zich mee zou kunnen identificeren. Ik denk dat alles samenkwam toen we op zoek waren naar meer diepte in het verhaal. Het startpunt moest het feit zijn dat Ray McQueen en Cruz op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hadden. Mijn dochters zeggen weleens dingen als ‘er zijn dingen voor jongens en andere dingen voor meisjes’, en ik vind dat soort uitspraken niet leuk. Het breekt mijn hart als ik eraan denk dat ze zelfs op deze jonge leeftijd al seksistische regels kennen. Die regels zou ik graag weg willen nemen. Daar komt bij dat uit ons onderzoek bleek dat er in autoraces maar weinig vrouwelijke coureurs zijn en al helemaal weinig die ook nog eens latina zijn. Hoewel dat al enigszins aan het veranderen is, wilden we die grenzen verleggen.”

Andrea Warren: „De scène waarin Cruz aan McQueen vertelt dat ze coureur wil worden, is in mijn ogen een heel belangrijke scène. Cruz toont hoe het voelt als je niet wordt gezien als iets wat je graag wil zijn. Ik denk dat we soms onderschatten wat het voor kinderen betekent om gerepresenteerd te worden door wat ze graag willen worden. Daarom hopen we dat Cruz laat zien waar een meisje van kan dromen en dat er vaak meer mogelijkheden zijn dan je denkt om je dromen waar te maken. Het helpt je om de dingen die je dromen in de weg te staan te overkomen.”

Brian Fee: „Er zitten andere personages in de film die gebaseerd zijn op echte racers. Zo is Nash gebaseerd op Louise Smith – de eerste vrouwelijke racer – en Windell Scott op River Scott, die de eerste Afro-Amerikaanse racer in de geschiedenis was. Met dit soort personages willen we laten zien dat er altijd pioniers zijn geweest die zich nergens door lieten tegenhouden.

Iets wat opvalt: de kleur van Cruz – geel – refereert aan geen enkel stereotype…
Brian Fee: „Geel past bij haar optimistische persoonlijkheid.”

Andrea Warren: „Ja. We wilden haar niet roze of paars maken en terugvallen op een stereotype. Het was de bedoeling om haar te laten stralen door haar persoonlijkheid. Hopelijk houdt iedereen straks net zoveel van haar als ik.”

Word je bij het maken van dit soort films op de een of andere manier beïnvloed door het feit dat de personages speelgoed zullen worden?
Brian Fee: „We weten vanaf het begin dat er speelgoed zal komen, maar dat zien we als een compliment. Als we een kind zien spelen met auto’s van Cars of zien lopen met een Ray McQueen-rugzak, betekent dat voor ons dat ze gek zijn op onze personages.

Andrea Warren: „En al helemaal omdat ze buiten de film tijd willen spenderen aan de personages en zo hun eigen verhaal creëren. We vinden het leuk om te zien hoe hun creativiteit op die manier tot bloei komt.”

Bekijk hier de trailer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cars keert terug met een vrouw achter het stuur
Sluiten