Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 19 jun 2017

Zomeren op de televisie zonder echte zomerstop

Normaal zou hij nu ongeveer ingaan, maar de zenders hebben dit jaar het licht gezien: er is geen zomerstop! Althans, bijna niet.

Het werd vorig jaar met veel bombarie aangekondigd: de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) stopt met de zomerstop. Waar er eerder nog door omroepbazen gerept werd over dat kijkers in de zomer ‘praatmoe’ zouden zijn en dat de zomerstop nodig was om programma’s ’fris’ te houden, werd de zomerstop nu toch zonder pardon teruggedraaid. Kennelijk vonden ze het zelf ook een beetje gek dat er niets gedaan kon worden met nieuws als de mislukte staatsgreep in Turkije en de aanslag in Nice omdat er simpelweg geen programma voor was, dat er geluisterd is naar de aanzwellende kritiek daarop.

En dus kunnen we op NPO 1 de hele zomer genieten van Eva Jinek en haar dagelijkse talkshow Jinek. Het programma is zelfs een half uurtje naar voren gehaald zodat er daarna zelfs een gaatje is voor nóg een actualiteitenprogramma, namelijk Lekker Laat met Paul de Leeuw. Maar voor de zomer goed en wel begint, komende woensdag, is Paul de Leeuw alweer bijna klaar. Dit is de laatste week van Lekker Laat, maar misschien komt het volgend jaar terug.

DWDD

Overigens geldt de zomerstopstop niet voor De Wereld Draait Door; Matthijs van Nieuwkerk en zijn collega’s hebben al een maand vakantie, mocht je het gemist hebben. Eerder werd ook daar nog weleens een zomeralternatief voor bedacht, maar ook dat is nu achterwege gelaten. Wellicht omdat er achter de schermen hard gewerkt wordt aan een nieuwe opzet van DWDD, want de laatste maanden was er wat kritiek op het programma. ’Men’ vond Matthijs niet meer zo scherp en de gasten te vaak hetzelfde, en daar zijn we het eigenlijk wel mee eens. We wachten het geduldig af.

Waar ze geen zin hadden om geduldig af te wachten, is bij RTL. Daar had programmadirecteur Erland Galjaard duidelijk zó geen zin om toe te kijken hoe Eva Jinek – net als afgelopen winter – weer kijkers van RTL Late Night zou afsnoepen, dat hij het hele programma niet alleen een uur vervroegd heeft, maar ook met een half uur verlengd. RTL Summer Night, zoals deze zomerse aanpak heet, is vanaf 3 juli te zien.

Tan wordt Beau

Humberto Tan is overigens wel met vakantie gestuurd; de presentator van de anderhalf uur durende zomerverrassing is Beau van Erven Dorens. Daarna volgt ook nog een late-late-nightversie van RTL Boulevard. De entertainmentrubriek heeft sowieso geen zomervakantie, want de reguliere uitzending om 18.35 uur blijft deze zomer ook gewoon te zien. „Vorig jaar hebben we veel positieve ervaring opgedaan met het doorprogrammeren van RTL Late Night en RTL Boulevard tijdens de vakantieperiode. Daarom zetten we daar deze zomer (…) nog uitgebreider op in”, aldus Galjaard over de drukke RTL-zomer.

Wat heeft er dan nog wél een zomerstop, vraag je je misschien af. Nou, Goede Tijden Slechte Tijden stopt ‘gewoon’ wel. Op 7 juli is de jaarlijkse spannende cliffhanger te zien. Daarna wordt de serie weer vervangen door Wie Doet De Afwas, zoals dat in zomer van 2015 ook zo was. Het tweede seizoen van Nieuwe Tijden, dat vorig jaar te zien wat in plaats van GTST, is er ook, maar is verplaatst naar RTL 5. Op de NPO zijn programma’s als Tijd Voor MAX en Hallo Nederland deze maanden niet te zien.

Eva Jinek is er ook de hele zomer bij. /ANP

Kijkers van SBS6 hoeven zich opnieuw geen zorgen te maken dat hun favoriete programma’s in de zomer niet te zien zijn. Shownieuws, Hart van Nederland en Utopia gaan gewoon door bij tropische temperaturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zomeren op de televisie zonder echte zomerstop
Sluiten