Metro
Metro Entertainment 1 jun 2017 / 11:05 uur

Van Vedder tot aardbevingen: de pieken van Pinkpop

Landgraaf maakt zich op voor de 47ste editie van Pinkpop. Met Justin Bieber, Guus Meeuwis en Martin Garrix op het affiche wordt komend weekend sowieso een onvergetelijke editie. Hieronder 8 voorlopige hoogtepunten uit de roemrijke Pinkpopgeschiedenis.

De waanzinnige sprong van Eddie Vedder

Wanneer: 1992

Iedereen die erbij was, inclusief Pearl Jam zelf, beschouwt dit als één van de beste optredens ooit. Alles klopte: Pearl Jam had net het geweldige debuutalbum Ten uit, het publiek had er ongelooflijk veel zin in en Eddie Vedder bleek een fantastische zanger met een uitstraling waar iedereen meteen voor viel. Euforie en geestdrift kwamen samen in die ene legendarische sprong van Eddie Vedder in het dampende publiek.

Natuurgeweld voorprogramma Metallica

Wanneer: 2014

Met de Pukkelpop-ramp, waarbij drie jaar eerder vijf mensen omkwamen door noodweer, vers in het geheugen kleurde de lucht boven de festivalwei in Landgraaf tijdens de laatste dag van Pinkpop 2014 pikzwart. Gelukkig bleef het bij een hoosbui van een uurtje. Opgelucht, doorweekt en gelukkig gaan de Metallica-fans vervolgens los op de snoeiharde en strakke show van hun helden.

McCartney eerste Beatle

Wanneer: 2016

„Een Beatle op Pinkpop, dat is toch bijna niet te geloven”, verzuchtte Jan Smeets nadat hij de komst van Sir Paul McCartney naar de 47ste editie kon bevestigen. Het was toch echt zo, want op zondag 12 juni stond er toch echt een Beatle op het hoofdpodium. Met een wat fragiele stem, nam de oude zanger zijn publiek mee op een muzikale tijdreis van de begintijd van de Beatles via de Wings naar het recente hit FourFiveSeconds dat hij met Kanye West en Rihanna maakte.

De geldkraan van Jan

Wanneer: 2006

Midden jaren 00 telde Pinkpop niet meer mee. Grote bands werden niet meer geboekt en in 2005 werd er met slechts 20.000 bezoekers een waar dieptepunt bereikt. De reden? Organisator Jan Smeets wilde niet over zijn budget van 1 miljoen per editie heen. Voor 2006 besloot hij daarvan af te zien en boekte voor 6 ton de Red Hot Chilli Peppers (foto). Met succes, want plots mocht Smeets weer 50.000 mensen ontvangen. Smeets kreeg vervolgens de smaak van de grote acts te pakken: voor de Rolling Stones werd naar verluidt 4 miljoen neergeteld.

Coffey vangt bier

Wanneer: 2015

Als ze het met opzet hadden geprobeerd dan was het waarschijnlijk mislukt: het gruwelijke bier-vang-moment van zanger David Achter de Molen van de band John Coffey in de tent op Pinkpop 2015. Staand op de handen van fans vangt hij kalm een van ver toegeworpen biertje, drinkt het op en gooit de beker nonchalant over zijn schouder. Het wordt hét moment van Pinkpop 2015 en de video is inmiddels 6,4 miljoen keer gezien op YouTube.

Sterren onderaan het affiche

Wanneer: oa 1979, 1982 en 2000

The Police speelde tijdens Pinkpop 1979 – het festival was toen nog eendaags – al om half twee ’s middags. Dire Straits, geen enkele band verkocht meer cd’s, mocht na The Police een uurtje spelen. U2, later uitgegroeid tot een van de grootste bands ter wereld, trad in 1982 ook bij daglicht op, als tweede band van de dag. En Muse verkoopt tegenwoordig zonder problemen drie keer de Ziggo Dome uit, maar in 2000 speelden ze vroeg op de dag in de 3FM-tent. Op het affiche van dat jaar worden ze als een na laatste act genoemd op de Pinkpop-maandag.

Aardbevingen

Wanneer: 1994 en 1998

Zo hard springen dat het een aardbeving veroorzaakt. Het kan en gebeurde zelfs twee keer tijdens een editie van Pinkpop. In 1994 werd er tijdens een concert van de band Rage Against the Machine een aardbeving van 1 op de schaal van Richter gemeten. In 1998 gebeurde het nog eens, toen bij een set van de snoeiharde rockband Primus. De beving van 1,3 verbrak zelfs het ‘bevingsrecord’ van vier jaar daarvoor. Bekijk hieronder het nummer van Killing in the name of van RATM op Pinkpop 1993. Van die van 1994 bestaat helaas geen video.

Rolling Stones

Wanneer: 2014

Tijdens de Pinkpop-perspresentatie een paar maanden eerder ging de roze telefoon van Jan Smeets: de Rolling Stones kwamen definitief naar Pinkpop! Op zaterdag 7 juni was het zo ver: daar was good-old Keith Richards en daar bestreek de 70-jarige Mick Jagger als een dartele hinde elke vierkante centimeter van het hoofdpodium. De Stones zorgden voor een bezoekersrecord (134.000 bezoekers tijdens het hele festival) en vulden de prachtige Limburgse lenteavond met klassiekers als Start Me Up en Angie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Vedder tot aardbevingen: de pieken van Pinkpop
Sluiten