Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Entertainment 23 jun 2017
Leestijd: 5 minuten

Rapper Jebroer: Ik ben zwaargelovig, in mezelf

Met zijn hit Kind van de Duivel wist rapper Jebroer flink wat olie op het vuur te gooien, vooral binnen gelovig Nederland. Toch is hij razend populair aan het worden. Zijn nieuwe nummer Engeltje werd binnen vijf uur al 100.000 keer bekeken en stond dezelfde dag in de iTunes top 100. Metro sprak met Jebroer over alle ophef, het geloof en zijn muziek. ,,Ja ik ben zwaar gelovig. In mezelf haha”, grapt de rapper.

Zelfs als je niet van zijn muziek houdt, is er een grote kans dat zijn teksten je niet zijn ontgaan. Timothy (Tim) Kimman, tegenwoordig beter bekend als Jebroer, heeft voor behoorlijk wat ophef gezorgd met zijn teksten als: ,,Ik ben een kind van de duivel. Mama, jij hoeft niet te huilen. Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is, hoop dat je deze draait op mijn begrafenis. Gooi drank en drugs over mijn kist.”
Ook in zijn nieuwe single is het geloof een terugkerend thema. Jebroer is te zien als Jezus en rapt dat er geen ruimte is in de hel en daarom maar bij de hemel aan zou kloppen. Dominees waarschuwden al voor de vorige hit, omdat de teksten verkeerde gedachten zouden promoten. Dit terwijl de 30-jarige rapper, vader en docent helemaal geen kwade bedoelingen heeft.

Wat heb jij met het geloof en Jezus?
Als ik hier iets kan doen, zodat ik net als Jezus nooit meer wordt vergeten, dan heb ik het goed gedaan. Ik vind het gewoon heel interessant dat een man zoiets heeft gedaan, of schijnt te hebben gedaan, dat vind ik bijzonder. Als ik iets onvergetelijks neer kan zetten, dan heb ik het goed gedaan. Ik wil niet vergeten worden als ik dood ben.

Met welk idee heb je Kind van de Duivel geschreven?Kind van de Duivel heb ik eigenlijk meer als een metafoor geschreven, ik bedoel meer te zeggen dat ik geen ideale schoonzoon ben, geen lieverdje. Ik zing: ‘Mama je hoeft niet te huilen’, omdat je moeder zien huilen voor mij het pijnlijkste is wat ik heb gezien. Dat mijn moeder niet trots op mij was en dat ze daarom moest huilen, dat wil je niet. Ik hoop nu dat als ik morgen doodga, dat ze trots op mij is als zoon.

Wat heb jij met de dood?
Ik denk veel na over de dood en ik zou heel graag op mijn eigen begrafenis willen zijn. Ik weet niet of dat een zieke gedachte is? Maar ik wil weten wie er zouden komen, ik vind het heel interessant. Ik zou ook wel de begrafenis van een vreemde bij kunnen wonen, misschien zou ik nog huilen ook. Ik heb mijn hele leven gedacht dat ik op mijn 27e dood zou gaan. Bang voor de dood ben ik niet per se, maar op mijn 28e heb ik kinderen gekregen en toen werd het wel anders, omdat ik mijn kinderen niet wil achterlaten.

Wat vind je van alle ophef en reacties rondom Kind van de Duivel?
Ik heb het bijna allemaal wel gelezen, ik vind het tof dat mensen er een mening over hebben, iedereen mag een mening hebben. Het is ook niet mijn bedoeling om mensen te raken, maar ik merk wel dat mensen geraakt zijn.

Ik vind het wel raar dat mensen zo boos en onbeschoft tegen mij doen en dat mag dan wel ofzo? Ik ben juist heel aardig tegen iedereen, ze kunnen ook denken van ‘oké het is niet zijn bedoeling, klaar’. Uiteindelijk werkt het averechts, die dominees wilden niet dat het groter werd, maar het is alleen maar groter geworden. Wanneer je een kind leert dat de duivel slecht is, dan pas is het slecht.

In België bracht je het nummer Kind van den Duivel ten gehore met een kinderkoor, hoe is die samenwerking tot stand gekomen?
We wilden met het kinderkoor wel inspelen op het gebeuren. Kind van de Duivel is niet gemaakt voor kinderen, maar we merkten wel dat het aansloeg. We hadden een oproep gedaan voor de video van Engeltje, voor de twee jongetjes die in die clip spelen.

We kregen toen 1200 emails binnen, dat ontplofte nogal. Dus toen dachten we ‘laten we dan met die kinderen zingen’, veel andere koren hadden namelijk afgezegd. Bij de opnames zag ik allemaal ouders met wie ik mij kon identificeren: tattoos, kettingen, ik houd van die mensen.

Wat wil je met je muziek bereiken?
Mijn doel is eigenlijk dat ik mensen met mijn muziek kan inspireren om in zichzelf te geloven. Ik heb mijn school niet afgemaakt, ik heb veel domme dingen gedaan, maar ik heb daarna iets gevonden wat ik leuk vond. Ik heb alles op alles gezet, ik heb er veel voor gelaten, ik werd uitgelachen en ik zag mijn vrienden veel minder. Ik heb vooral hard gewerkt omdat ik dit zo graag wilde. Ik hoop dat ik de jongeren daarmee kan inspireren zodat ze in zichzelf geloven, dat is mijn doel uiteindelijk.

Wat veel mensen misschien niet weten is dat je ook docent bent aan de Herman Brood Akademie, heb je nog tijd om les te geven?
Ja, zeker. Ik geef les in promo en business. Ik vind het heel leuk om andere mensen te helpen, ik doe het niet voor het geld, maar ik vind het heel tof om andere mensen verder te brengen vanuit mijn eigen ervaringen. En ik leer er zelf ook veel van. Ja de combinatie van artiest, vader en leraar zijn, is wel een beetje pittig… ik slaap heel weinig.

Je muziek wordt vergeleken met gabbermuziek, ben je van plan die kant op te gaan met je muziek?
Nee, het is geen gabber! Ook geen hardcore. Freestyle is dit. Hardcore is sneller. We hebben wel een soort van knipoog naar de gabbergeneratie gemaakt. Ik vind de stijl van de gabbers heel tof. Dit is freestyle er wordt op gezongen, er zit een iets langere kick op, het is iets commerciëler misschien. Het is een nieuwe muziekstroom die ik aan het maken ben. En ik krijg er heel veel nieuwe energie van, dus ik ga het zeker doorzetten, maar de ‘oude’ Jebroer met rustige nummers blijft ook altijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rapper Jebroer: Ik ben zwaargelovig, in mezelf
Sluiten