Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Entertainment 21 jun 2017 / 13:22 uur

Klinkt bekend? Deze nummers tonen veel gelijkenissen

Weleens naar Ed Sheerans Shape of You geluisterd en gedacht ‘dit lijkt verdacht veel op de jaren 90-hit No Scrubs van TLC?’ Dan ben je niet de enige! Sinds het populaire nummer van Sheeran uitkwam, is er veel gespeculeerd over de invloed van No Scrubs op het refrein.

Ook de zanger zelf kon de gelijkenis niet ontkennen. Op dinsdag heeft hij daarom drie componisten, die betrokken waren bij de productie van No Scrubs, toegevoegd als co-schrijvers van zijn nummer. Dit leidde tot een enthousiaste reactie van een van de componisten: „Gefeliciteerd met je nummer 1-album, Ed Sheeran, en dank dat je ons laat meedelen in je succes”, schreef Kandi Burruss op Instagram.

Vage grens

De Britse zanger is zeker niet de enige die is beschuldigd van plagiaat, tientallen artiesten zijn beticht van het kopiëren van melodieën, noten of songteksten. „Bij het schrijven van nummers, bouw je altijd voort op wat eerder kwam, en de lijn tussen invloed en kopiëren kan troebel zijn”, aldus Paul Fakler, voormalig advocaat op het gebied van copyright, tegen Buzzfeed.

Het komt dan ook vaak voor dat artiesten worden aangeklaagd nadat zij hun inspiratie elders hebben opgedaan. Eén van de bekendste voorbeelden hiervan is de rechtszaak die Marvin Gayes familie aanspande tegen Robin Thicke en Pharrell Williams over het nummer Blurred Lines. Dat Thicke toegang had tot het originele materiaal was overduidelijk: de zanger had namelijk zelf aangegeven dat hij werd geïnspireerd door het nummer Got to Give it Up van Gaye.

Maar er moest nog wel aan een tweede voorwaarde worden voldaan: er moet een duidelijke gelijkenis tussen de nummers zijn. Ondanks een enthousiast betoog van Thicke, die (al dansend op zijn stoel) met zijn piano liet horen dat veel liedjes elementen van andere nummers bevatten, was de rechter overtuigd van de overeenkomsten. Thicke en co-schrijver Williams moesten uiteindelijk meer dan 7 miljoen dollar aan de familie betalen.

Geen rechtszaak

Het hoeft echter niet altijd tot een rechtszaak te leiden en dit is – vanwege hoge kosten en mogelijk imagoverlies – ook zeker niet altijd wenselijk. De volgende artiesten hebben nummers uitgebracht die veel weg hebben van andere liedjes , maar wisten een rechtszaak te vermijden.

Red Hot Chili Peppers – Dani California

Toen de Red Hot Chili Peppers in 2006 Dani California uitbrachten, werden ze al snel van plagiaat beschuldigd. De plaat zou namelijk opmerkelijke gelijkenissen vertonen met Tom Petty’s Mary Jane’s Last Dance, en een rechtszaak tussen de twee leek een logische vervolgstap. Dit liep echter heel anders af: de Amerikaanse zanger zag namelijk zelf het probleem niet.

„Om eerlijk te zijn denk ik dat er geen negatieve intenties waren. Veel rock-‘n-rollnummers lijken op elkaar”, vertelt Petty aan tijdschrift Rolling Stone. „Als iemand een nummer noot voor noot zou overnemen, dan zou ik hem wellicht aanklagen, maar ik geloof niet in rechtszaken. Ik denk dat er genoeg rechtszaken in Amerika zijn zonder dat mensen vechten over popmuziek.”

Lady Gaga – Born This Way

Toen Lady Gaga het nummer Born This Way uitbracht, stelden fans van Madonna dat het nummer sprekend leek op Express Yourself. Lady Gaga gaf toentertijd in The Tonight Show with Jay Leno aan groot fan te zijn van Madonna en een lovende e-mail van medewerkers van de Queen of Pop te hebben gekregen over het nummer.

Pas een jaar later reageerde Madonna zelf op de controversie. „Ik denk dat ze vaak naar mij refereert in haar werk. En soms vind ik het amuserend, flatterend en goed gedaan”, vertelde ze aan 20/20. „Er zijn meerdere manieren hoe je ernaar kunt kijken. Ik kan er niet echt geïrriteerd over zijn, aangezien ik haar beïnvloed heb.” De zangeres liet echter doorschemeren dat ze niet helemaal blij is met de sterke gelijkenis tussen de twee nummers. „Toen ik het op de radio hoorde, zei ik dat het erg bekend klinkt”, aldus Madonna. „Het voelt overbodig.”

Katy Perry – Roar

Met het nummer Brave scoorde zangeres Sara Bareilles niet alleen een grote hit, ze werd ook genomineerd voor een Grammy-award. Drie maanden later bracht Katy Perry het nummer Roar uit dat qua geluid en thema wel heel veel weg had van Bareilles’ Brave. Dit werd ook opgemerkt door Bareilles. „Ik kan moeilijk zeggen dat de nummers niet hetzelfde klinken”, stelde de zangeres tegenover CBS News. Toch sprak zij geen kwaad woord over Perry: „Ik ken Katy al een lange tijd en we zijn vrienden. Uiteindelijk was het het alleen maar goed voor mijn nummer. Dus bedankt daarvoor, Katy Perry!”

One Direction – Live While We’re Young

In 2012 bracht de populaire boyband One Direction hun single Live While We’re Young uit. Het duurde niet lang voordat critici de band erop wezen dat de opening van het nummer gekopieerd was van The Clash’s Should I Stay or Should I Go. De band deed geen enkele moeite om de overeenkomsten te verhullen. „Het was vrij opzettelijk. Het is een geweldige riff”, aldus One Direction-lid Harry Styles tegen de BBC. Louis Tomlinson voegde daaraan toe dat het lastig is om een unieke riff te maken, aangezien er zoveel liedjes zijn. „Er is maar een zodanige hoeveelheid riffs die je kunt bedenken, toch?“

Hoor jij de gelijkenissen tussen de nummers?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Klinkt bekend? Deze nummers tonen veel gelijkenissen
Sluiten