Daisy Heyer
Daisy Heyer | LinkedIn Entertainment 13 jun 2017 / 14:51 uur

Don Diablo helemaal klaar met Ultra: vijf vragen

Flink gedoe rondom de organisatie Ultra, één van de bekendste organisaties van dancefestivals ter wereld. De organisatie kan in het vervolg in ieder geval niet meer rekenen op het bezoek van dj Don Diablo. De dj is woest op Ultra en meent dat er genoeg gebeurd is om zijn geplande optredens voor evenementen van de organisatie te cancellen. Wat is er nou allemaal aan de hand? Metro stelt vijf vragen omtrent het voorval.

1 Wat is Ultra?

Wie bekend is met dancefestivals weet dat er eigenlijk drie immens grote festivalorganisaties op de wereld zijn: ID&T, onder andere verantwoordelijk voor Tomorrowland en Mysteryland, Insomniac Events, die onder andere verantwoordelijk is voor Electric Daisy Carnival, en Ultra Enterprises, onder andere verantwoordelijk voor het jaarlijkse Ultra Music Festival in Miami. De laatstgenoemde werkt samen met de Miami Winter Music Conference, naast het Amsterdam Dance Event de grootse danceconferentie ter wereld.

De eerste editie van het Ultra Music Festival was in 1999 en sindsdien is de organisatie uitgebreid met feesten in landen als Ibiza, Kroatië, Zuid-Korea, Singapore en Argentinië. Op de dancefeesten van Ultra draaien dj’s vanuit allerlei genres, maar het hoofdpodium is voornamelijk gericht op EDM; artiesten die in de DJ Mag Top 100 staan.

2 Wie is Don Diablo?

De 37-jarige Don Diablo heet eigenlijk Don Schipper en is een Nederlandse producer en dj. Hij brengt al sinds 1997 platen uit, met wisselend succes. Zo scoort de dj grote hits met nummers als Animale, Starlight en Blow. Ook werkte hij in het verleden samen met artiesten als de Gorillaz, Chemical Borthers, Pink en Mika. De track Starlight, uitgebracht op het label van Axwell, wordt een groot internationaal succes en even later wordt hij gezien als een van de grondleggers van de Future House, samen met Tchami en Oliver Heldens. Hij wordt in 2015 een van de bestverkopende artiesten op Beatport en werkt dat jaar ook samen met Tiësto, waarmee hij de succesvolle track Chemicals maakt. Het legt de dj geen windeieren: in 2016 belandt hij op de vijftiende plek in de DJ Mag Top 100, wat garant staat voor de stijging van je boekingen als dj.

3 Wat is er gebeurd tussen de twee partijen?

Don Diablo zou afgelopen weekend een belangrijk optreden hebben op de mainstage van een evenement van Ultra, Ultra Singapore. De dj had echter een probleem met zijn vlucht, waardoor hij nog maar net op tijd bij zijn optreden aankwam. „We vlogen van Beijing naar Singapore en hadden een hele krappe verbinding”, meldt Don Diablo in een Facebookfilmpje. Hij geeft in het filmpje aan dat hij kon kiezen tussen die vlucht, of een vlucht waarmee ze het optreden helemaal niet meer zouden halen. „We arriveerden heel kort voordat de show zou beginnen. We waren best blij dat we, ondanks de vertraging, nog wel een korte set konden spelen.”

Niet meer welkom

De organisatie was echter minder blij met de dj en maakte dat duidelijk met een aantal sms’jes die niet in goede aarde vielen bij de dj en zijn crewleden. „Ik kreeg een sms’je dat we niet meer welkom waren”, vertelt een van de crewleden van Don Diablo in het filmpje. „En daarnaast zouden we niet meer betaald krijgen voor de show en zou het vuurwerk rondom de show ook niet meer gebruikt worden.”

„We namen de beslissing dat het niet ging om vuurwerk of geld, maar om de liefde voor muziek”, vervolgt Diablo, waarmee hij aangeeft waarom hij een verkort optreden nog wel gedaan heeft. De dj geeft echter aan dat dit lang niet de eerste keer is dat hij problemen heeft met de organisatie. „Dit gaat al een paar jaar zo. Ik heb het heel lang laten borrelen, maar ik wil jullie zoveel meer vertellen. Ik ben niet alleen in deze. Een heleboel andere dj’s hebben ook problemen met de organisatie, maar niemand durft iets te zeggen omdat iedereen graag op Ultra wil draaien. Maar ik moet ergens een grens trekken. We kunnen in deze omstandigheden niet langer garanderen dat we jullie, de fans, het beste kunnen geven. Daarom hebben wij als team besloten dat we niet langer kunnen optreden op evenementen van Ultra in de nabije toekomst, inclusief degene waar ik al geboekt sta.”

A quick message about today's events at ULTRA Singapore 🙏🏻❤️

Gepostet von Don Diablo am Sonntag, 11. Juni 2017

4 Wat zijn de andere problemen rondom Ultra?

Zoals Don Diablo in het filmpje al zegt, zijn er tot nu toe geen andere dj’s die zich zo duidelijk afzetten tegen Ultra, maar wie goed zoekt, kan wel het een en ander vinden. Zo spreekt Sidney Samson in de documentaire/film Dutch Influence tijdens de Miami Music Conference met Andy Sherman over Ultra Music Festival. In dat gesprek heeft hij het over zijn optreden op Ultra als een ‘killer’. „Die energie in die tent was niet normaal, maar die organisatie is wel een beetje warrig hè?”, zegt hij tegen Sherman. „Nederland moet het publiek van Amerika overnemen en Amerika moet de organisatie van Nederland overnemen. Dan is het gewoon afgelopen.”

Ook wordt er dikwijls geklaagd over de ticketverkoop van Ultra. In de recensies op de Facebookpagina van Ultra Music Festival regent het bijvoorbeeld klachten over de kaartverkoop rondom Ultra Mexico. Er wordt gezegd dat kaarthandelaren als Viagogo al kaarten voor het evenement konden verkopen aan mensen (voor een duurdere prijs), terwijl de organisatie van Ultra nog geen kaarten verkocht had. De recensiepagina van Ultra Mexico werd volgens bezoekers uitgezet vanwege de vele negatieve commentaren en vanuit de organisatie wordt geen informatie gegeven.

Deadmau5

De enige dj die zich al eerder uitsprak over het festival is beroepschagrijn Deadmau5. In januari 2012 plaatste de dj een video op YouTube van 12 minuten waarin hij Ultra volledig afbrandt. „Ze doen ieder fucking jaar hetzelfde, maar verwachten iedere keer een ander resultaat. Het is leuk en cool en als je er nog nooit geweest bent, ga! Maar als je een van die gasten bent die ieder jaar gaat, heb ik wel zoiets van, ‘waarom zou je weer gaan?’”
Daarnaast sprak Deadmau5 er schande van dat Ultra dj’s een exclusiviteitscontract laat tekenen, waardoor ze tijdens het evenement geen andere optredens mochten hebben in Miami. En dat terwijl de Winter Music Conference op dat moment in volle gang is. „Winter Music Conference werd gezien als kerstmis voor de dj’s, juist omdat je die week naar Miami gaat en makkelijk acht optredens in die week kon geven”, zei hij. De dj stond in 2016 echter gewoon op Ultra in Kroatië, dus in hoeverre hij de organisatie nu nog haat is niet bekend.

5 Wat zijn de reacties op de boycot van Don Diablo tot nu toe?

Ultra zelf heeft nog geen reactie gegeven op het hele voorval rondom Don Diablo. Ook op boze reacties van fans werd op geen enkele manier door de organisatie gereageerd. Het verkorte optreden van Don Diablo werd niet aangekondigd. Daarvoor in de plaats deed de organisatie alsof een verrassingsoptreden van Knife Party was ingepland tijdens de settijden van Diablo.

SPECIAL ANNOUNCEMENT:Knife Party will be performing a surprise set on the Main Stage today at 4:15PM SGT!

Gepostet von Ultra Singapore am Sonntag, 11. Juni 2017

Boze fans, die zijn er genoeg. Het regent negatieve reacties op de recensiepagina van Ultra Music Festival en Don Diablo heeft onder zijn filmpje waarin hij uitleg geeft over het voorval duizenden reacties gekregen van mensen die hem een hart onder de riem steken. De dj zelf heeft nog wel gereageerd op zijn filmpje: „Ik ben serieus geraakt terwijl ik al deze reacties lees. Ik ben al een tijdje met dit aan het worstelen en heb heel lang mijn trots opzijgezet.”

„Nu ik al jullie lieve woorden lees, krijg ik tranen in mijn ogen. Ik weet niet hoe ik jullie moet bedanken voor alles wat jullie mij hebben gegeven en ik kan niet wachten om jullie te zien tijdens Tomorrowland, EDC, Creamfields, Lollapalooza, Parookaville en alle andere fantastische festivals op deze wereld die eraan zitten te komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Don Diablo helemaal klaar met Ultra: vijf vragen
Sluiten