Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 13 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

De Staat maakt cirkel rond met twee bijzondere shows

De Staat sluit in november een succesvolle periode af met twee shows in het eigen Nijmegen waarbij het publiek in een cirkel rond de band staat.

Roosje

Ouderdom komt met gebreken. Het regent deze vrijdagochtend in juni onophoudelijk en daar blijkt het dak van de voormalige Kleine Zaal van het oude Doornroosje in Nijmegen niet tegen bestand. Gevolg: het gedruppel op de dienbladen en potten en pannen die De Staat-frontman Torre Florim haastig tussen de instrumenten van zijn band heeft neergezet zorgt voor een sfeervolle symfonie.

In 2014, het jaar dat ‘Roosje’ verhuisde naar het Stationsplein en De Jeugd van Tegenwoordig hier definitief het licht uitdeed, werd dit de thuisbasis van de Gelderse indierockband. In het geval van gitarist-toetenist Rocco Hueting moet je dat zelfs letterlijk nemen: hij woont ergens aan de andere kant van het gebouw. „In mijn woonkamer lekt het ook”, zegt hij terwijl hij haastig binnenkomt nadat hij een bezoekje aan het dak van de Kleine Zaal heeft gebracht. Dit is de plek waar De Staat repeteert en waar het meest recente album O werd opgenomen. Even een deurtje door en je staat in de Grote Zaal, waar ooit bands als Joy Division, Red Hot Chili Peppers, Radiohead en Daft Punk op het podium stonden.

Muse

Terwijl het links en rechts fanatiek verder druppelt kijken Florim en Hueting samen terug op de afgelopen anderhalf jaar waarin De Staat veel harten veroverde. Ze verzorgden twee knallende shows op één Pinkpop, de ‘circle-pit’ bij het nummer Witch Doctor veranderde elke zaal en festivaltent in een (draai)kolkende massa, Muse vroeg hen mee op hun Europese tour, er was een show in de AFAS Live en als Ambassadeurs van de Vrijheid gingen ze per helikopter alle Bevrijdingsfestivals in het zuiden van het land af.

Cirkel

Om die toptijd af te sluiten geeft De Staat in november twee ‘homecoming’ shows in Nijmegen. In een speciaal daarvoor opgebouwde tent gaat de De Staat dan ‘In The Round’ spelen waarbij de band op een centraal podium midden in het publiek zal spelen terwijl de fans als een cirkel rondom de band staan. Weer iets bijzonders inderdaad, want aan lang en vaak hetzelfde doen heeft De Staat al sinds de oprichting tien jaar terug een broertje dood.

„We wilden een coole afsluiting van een toffe periode en ik wilde dit al langer”, vertelt Florim. „Een paar jaar terug hebben we al eens zoiets gedaan in een bos op Down the Rabbit Hole. Als band ben je gewend om naar voren te spelen, maar wanneer er ook een ‘achter’ en een ‘overal’ is, wordt het helemaal anders. Ook voor het publiek, dat er veel dichter op staat. Dat zorgt voor een andere vibe. Intenser. En we wisten: als we dit een keer gaan doen moet het nu. Want we toeren nu nog met O, de plaat die gáát over de cirkel.”

https://www.youtube.com/watch?v=dtgZWFjLIaA

Aan al die hoogtepunten die hierboven beschreven staan, willen Florim en Hueting ook nog het steeds interessanter wordende hoofdstuk ‘buitenland’ toevoegen. „Dan spelen we in Polen, Roemenië of Italië en staan de mensen daar zó hardcore alles meezingen.” Hueting: „Dat is echt magisch.” Florim: „Dat er compleet vreemden in een vreemd land tegenover je staan die alles van De Staat hebben doorgespit.” Hueting: „Die show in Milaan, man. De mensen werden helemaal gek.” Florim: „Elk land is heel anders, dat maakt het makkelijk om het leuk te blijven vinden.”

Meer focus

Al tien jaar zitten ze samen in een band en de meesten van de vijf leden van De Staat kennen elkaar al sinds de middelbare school, maar nog steeds leren ze elkaar beter kennen. „De beginperiode van een band is eigenlijk het moeilijkst”, zegt Florim. „Je speelt veel maar iedereen doet er nog van alles naast. Nu is er meer focus. We snappen elkaar beter en weten beter hoe we muziek moeten maken en wat we willen. Daardoor groeien we.”

De Staat krijgt ook de mogelijkheid om te groeien dankzij een subsidie (een miljoen euro over vier jaar verspreid) die vorig jaar werd toegekend door het Fonds Podiumkunsten. Het kwam de band op wat kritiek op social media te staan. Florim. „Dat begrijpen we wel, maar ik heb het weleens vergeleken met een boer die zijn melkveehoudersbedrijf wil uitbreiden en een subsidiepotje bij de EU ziet. Als je daar aanspraak op kunt maken, probeer je dat toch? Wij zijn ook ondernemers. Met dat geld krijgen we meer creatieve ruimte en kunnen we allerlei dingen realiseren.”

Over potjes (en dienbladen) gesproken: tijdens het interview is het gedruppel uit het plafond van de Kleine Zaal van Doornroosje eindelijk opgehouden. Wanneer de buitendeur opengaat blijkt zelfs de zon te zijn doorgebroken. Weersomstandigheden kortom die veel beter passen bij het succes van De Staat.

De tent waarin de shows worden gespeeld wordt neergezet op voormalig industriegebied De Vasim in het westen van Nijmegen, vlakbij de Waal. Er kunnen ongeveer 2000 mensen bij de twee shows van De Staat aanwezig zijn. De showdata zijn 18 en 19 november. De voorverkoop begint donderdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.