Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 4 mei 2017
Leestijd: 16 minuten

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…

Metro’s duo Jo & Co is terug van weggeweest om de Songfestivaldeelnemers te beoordelen.

Recht voor z’n raap, streng doch rechtvaardig, geen blad voor de mond: dat is Metro’s beoordelingsduo Jo & Co. Nog een kenmerk van dit tweetal Erik Jonk en Marcel Smit: als het om het Songfestival gaat zitten zij er met hun voorspellingen altijd faliekant naast. Zaterdagavond bezochten zij Eurovision in Concert en bekeken zij in de uitverkochte Amsterdamse Melkweg 34 van de 42 Songfestivaldeelnemers. Jo & Co zijn daarvoor uitermate geschikt, want of zij het nu goed zien of niet: over het Songfestival raken we met z’n allen nooit uitgediscussieerd. We lichten er hier tien opvallende en favorieten uit, zonder uiteraard de vaak belangrijke vormgeving te hebben gezien. Maarrrr: we hebben de deelnemers ook nog ‘ons’ nummer van O’G3NE laten zingen:

Ierland

Artiest: Brendan Murray. Lied: Dying to Try. Over: Liefde is lastig, maar we gaan het proberen. Feitje: Als lid van de boyband Hometown scoorde hij twee nummer 1-hits in eigen land.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Brendan Murray van Ierland.

Co: Is dit playback? Een vrouwenstem? Jo: Ierland is altijd goed, maar dit is iets mierzoetigs van een jochie. Wel goede uithalen. Co: Ik vind het een trage, pijnlijke bevalling van een vlotte kerel.

Spanje

Artiest: Manel Navarro. Lied: Do It For Your Lover. Over: Het leven is lastig, maar leef voor je liefje. Feitje: Televoters in Spanje vonden twee acts beter dan deze singer-songwriter, maar een vakjury beloonde hem wel met deelname aan het liedjesfestijn.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Manel Navarro van Spanje.

Jo: Beetje type straatartiest, ik vind dit wel vrolijk gedoe hoor. Co, nadat hij de Spanjaard 28 keer heeft gefotografeerd: Leuke middenmoot.

Georgië

Artiest: Tako. Lied: Keep the Faith. Over: Geloof erin, je bent niet alleen. Feitje: Zou in 2009 meedoen met het nummer I Don’t Wanna Put In, wat te veel zou verwijzen naar de Russische president Putin. Georgië trok zich terug.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Tako van Georgië.

Jo: Aaaahhh, ze zegt dat ze van ons houdt. Maar dit kan zo in een Disneyfilm. Co: Ik dacht zelf aan James Bond. Jo: Ze schreeuwt me in elk geval half doof en dat met nog 31 nummers te gaan. Co: Ik vind dit Mariah Carey die zich naar het einde gilt. Je moet ervan houden zullen we maar zeggen.

Litouwen

Artiest: Fusedmarc. Lied: Rain of Revolution. Over: Maak een nieuwe start. Feitje: Dertien jaar oude band die tal van muziekstijlen door elkaar husselt.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Fusedmarc van Litouwen.

Jo: Oh, ze zingt Engels. Co: Oh! Haha. Ik snap niet waarom er een gitarist staat zonder dat je gitaar hoort. Dan kun je er ook iemand met een klavecimbel neerzetten. Jo: Ik noem dit wirwargeweld. Co: Ik een Litouwse flipperkast. En hoe vaak kan er ‘yeah yeah’ in één nummer?

Polen

Artiest: Kasia Moś. Lied: Flashlight. Over: De sterke maar verboden liefde tussen twee tortelduifjes. Feitje: Schitterde in de Poolse Playboy.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Kasia Moś van Polen.

Jo: Dit heeft net als haar fotoreportage weinig om het lijf hè? Kolere, 23 uithalen. Co: Dit is duidelijk het jaar van de vrouwelijke uithalen. Dit lied heeft geen hartslag, maar een slappe pols.

Noorwegen

Artiest: JOWST. Lied: Grab the Moment. Over: Het stemmetje in mijn hoofd moet weg, ik ga ervoor. Feitje: Joakim With Steen (JOWST), die meedoet met zanger Aleksander Walmann, schreef de song met vrienden in een besloten Facebookgroep.

Jo: Een dj met een masker in het donker heeft niet zoveel nut, maar: finale! Co: Minstens. Ik houd niet van rap, maar met zo’n Eurovisiesausje is het goed te pruimen. Dit blijft hangen en dat is een goed teken.

Duitsland

Artiest: Levina. Lied: Perfect Life. Over: Doorzetten tot het goed komt. Feitje: Deze rechtstreeks geplaatste finaliste studeert aan het Muziekcollege van Londen.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Levina van Duitsland (l) heeft lol met O'G3NE.

Co: Haar stem heeft wel wat van Taylor Swift. Jo: Ja, opvallend en het slaat aan bij het publiek. Ik vind Levina wel een wat houterige slungel. Co: Ja, die is een beetje doorgeschoten. Jo: Ze zegt dat ze dit haar allerleukste optreden ooit vond. Co: Dat spreekt boekdelen.

Albanië

Artiest: Lindita Halimi. Lied: World. Over: Zelfacceptatie en verspreiding van de liefde over de wereld. Feitje: Vrouw met talenknobbel stond tien jaar geleden in de finale van Albanian Idol.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Lindita Halimi van Albanië.

Co: Nou, het majorettenkorps komt binnen hoor. Jo: Lekker pakkie, toch? Best een aardig popliedje. Co: Ik heb het idee dat ze één lang orgasme heeft. Jo: Dan is dat misschien wel hip in Albanië.

Hongarije

Artiest: Joci Pápai. Lied: Origo. Over: Jálomá lommá lomalom zingt ie, maar het schijnt over etnische discriminatie te gaan. Feitje: Stond op het punt professioneel basketballer te worden, maar koos toch voor de (zigeuner)muziek.

Co: Ha, daar hebben we de Balkan. Jo: Wat klinkt hij zielig hè? Wat een leed. Ik versta alleen maar lalala, maar dat zingt lekker mee. Co: Een soort lalala, diep vanuit de keel. Hm, een niemendalletje. Jo: Ja maar de zaal gaat uit z’n dak, Co. Dit wordt een hit. Echt. Co: Een dikke kerel met een staartje? Nee, dat wordt hem niet.

Finland

Artiest: Norma John. Lied: Blackbird. Over: Het gevoel dat je hebt bij een gebroken hart. Feitje: Norma John is een duo en bestaat uit twee goede vrienden, Leena en Lasse.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Norma John van Finland.

Jo: Dit noemen we een klein, mooi liedje. Co na een diepe zucht: Ah, een intermezzo op piano. Tevens hoogtepunt. Jo: Ik geef toe, Blackbird van The Beatles was toch iets anders. Co: Hierbij een tip voor de lezers. Finland is een goed moment voor het bijvullen van de kaasblokjes of om te poepen.

Moldavië

Artiest: Sunstroke Project. Lied: Hey Mamma. Over: Jongen vertelt de moeder van zijn meisje dat ze niet bezorgd hoeft te zijn. Feitje: Dit trio deed ook mee in 2010 en werd in Oslo 22e.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Sunstroke Project tijdens het Songfestival in 2010 (Oslo).

Jo: Die daar links noemen ze Epic Sax Guy. Lachen hè. Co: Die met die saxofoon? Jo: Ja, Co. Nou, de choreograaf heeft hier nog geen kwartier werk aan gehad. Co: Toch wel aanstekelijk, op naar de finale. Maar goed, iedereen scoort volgens mij na het begrafenisnummer van Finland.

Zwitserland

Artiest: Timebelle. Lied: Apollo. Over: We hebben altijd de liefde nog. Feitje: Groep bestond oorspronkelijk uit vijf mannen, maar heeft nu een zangeres met Roemeense roots.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Timebelle van Zwitserland.

Co: Van mij een heel bescheiden applausje. Wat jij? Jo: Apollo is de God van de Muziek, maar zij nog niet de godin.

Slovenië

Artiest: Omar Naber. Lied: On My Way. Over: Er vandoor gaan om nooit meer terug te keren. Feitje: Deed in 2005 al eens mee, ook toen in Kiev; hij werd in de halve finale 12e.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Omar Naber van Slovenië.

Co: Moet je zien, die gespreide benen… Ik vermoed een ernstige vorm van kruisinfectie. Jo: Hij zingt over er vandoor gaan. Nou wegwezen dan! Co: De projectie van het Noorderlicht op het scherm was het hoogtepunt.

San Marino

Artiest: Valentina & Jimmie. Lied: Spirit of the Night. Over: We zijn verliefd en samen kunnen we het aan. Feitje: Valentina deed ook in 2012, 2013 en 2014 mee; de laatste keer haalde zij de finale en eindigde 24e.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Valentina en Jimmie van San Marino.

Co: Krijgen we een work-out, een lekker buikspierkwartiertje? Die kerel traint alleen z’n bovenlichaam, moet je nou kijken! Jo: Hm, discodeunerig liefdesgeneuzel met krappe broeken. Niet mijn ding. Co: Goed, dit was dan het anabolenteam van San Marino. Leuk lied voor bodypump.

Malta

Artiest: Claudia Faniello. Lied: Breathlessly. Over: Met hele grote woorden zegt Claudia dat ze van hem houdt. Feitje: Deed, toen nog zonder succes, zeven (!) keer mee aan de Maltese voorselectie.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Claudia Faniello van Malta.

Jo: Hartverscheurend, hoor. Co: Door merg en been! Jo: Volgende. Co: Doorzappen die handel.

Israël

Artiest: Imri Ziv. Lied: I Feel Alive. Over: Het ging allemaal niet zo lekker, maar nu geweldig (door jou). Feitje: Deze The Voice of Israël-deelnemer was bij de vorige twee Songfestivaledities al achtergrondzanger.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Imri Ziv van Israël.

Jo: Die zingt niet echt best, maar leuk. Co: Zeker leuk en vrolijk, absoluut finalewaardig. Jo: Maar of Israël ook wint… Co: Mwah, denk het niet.

Azerbeidzjan

Artiest: DiHaj. Lied: Skeletons. Over: Vervloekt zijn door een bad boy. Of zoiets. Feitje: Zong backing vocals tijdens de Azerbeidzjaanse inzending van 2016.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
DiHaj van Azerbaidzjan.

Jo: Dertien in een Songfestivaldozijn. Dit is mijn kaas- en leverworstmoment. Co: Qua uitstraling vind ik het wel een bijzondere vrouw, een soort Grace Jones. Maar niet qua zang…

Wit-Rusland

Artiest: Naviband. Lied: Historyja Majho Zyccia. Over: Ach, wat is ons leven toch prachtig. Feitje: Zij is een zangeres, hij eigenlijk een journalist.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Naviband van Wit-Rusland.

Jo: Vrolijker dan dit wordt het niet. Hey hey, ajaijaijohh! Ik ben fan. Co: Ik ook. Wat ontzettend aanstekelijk. Ik geef een 10 voor enthousiasme. Jo: Oh, nu gaan ze nog een stukje Common Linnets doen. Doe mij hun eigen liedje nog maar een keer.

Bulgarije

Artiest: Kristian Kostov. Lied: Beautiful Mess. Over: Onze liefde die onaantastbaar is. Feitje: Russische tiener die naar Bulgarije verhuisde om er aan The X-Factor te kunnen meedoen.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Kristian Kostov van Bulgarije.

Jo: Oeh, die heeft een fietsenstalling. Nou ja, daar is iets aan te doen, niet aan dit gaapliedje. Co: Hij lijkt op de zanger van A-HA, maar dan z’n zoon. Jo: Oh, nu moeten we juichen voor zijn zaalfoto. Spontaan! Co: Als je daar om moet vragen zegt het genoeg.

Tsjechië

Artiest: Martina Bárta. Lied: My Turn. Over: Het is altijd jij jij jij geweest, nu wordt het ik ik ik. Feitje: Heeft tijdens elk optreden een gelukssteen in haar BH.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Martina Bárta van Tsjechië.

Jo: De steen brengt geen geluk. Co: Ik vind het wel een mooi nummer eerlijk gezegd. Jo: Zet jij hem thuis maar lekker op met een romantisch kaarslichtje, Co.

Oostenrijk

Artiest: Nathan Trent. Lied: Running on Air. Over: Je niet laten tegenhouden als je je eigen gang gaat. Feitje: Werd op z’n 3e naar viool- en pianoles gestuurd, speelde in veel toneelstukken en musicals.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Nathan Trent van Oostenrijk.

Jo: Leuk singer-songwriterliedje dat blijft hangen. Co: Goede performer, goede zanger, leuke song. Ja, dit steekt er voorlopig met een halve schouder boven de rest uit.

Denemarken

Artiest: Anja. Lied: Where I Am. Over: Vanavond gaat het gebeuren! Feitje: Deense, maar geboren in Australië waar zij in 2014 ook The Voice won.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Anja van Denemarken.

Jo: Tsja, eigenlijk vallen maar twee dingen bij deze dame op. Helaas voor haar. Co: Ondanks die twee extra’s gaat ze het niet redden. Jo: Weer allemaal uithalen. Co: Ja lezers, zet je in mei maar schrap voor drie Songfestivalavonden met uithalen. De vrouwelijke deelnemers proberen zich niet echt te onderscheiden.

Zweden

Artiest: Robin Bengtsson. Lied: I Can’t Go On. Over: Je bent zo geweldig, dit kan gewoon niet zo doorgaan. Feitje: Maakte een verpletterende en vooral volwassen indruk tijdens de Zweedse Idols 2008.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Robin Bengtsson van Zweden.

Jo: Fraai betoog over de aanslag in Stockholm en de liefde en diversiteit die bij het Songfestival hoort. Maar ik verlang nu al terug naar Heroes van Mans Zelmerlöw. Dit is daar een wat slap aftreksel van. Co: Toch weer top 10 voor Zweden. Ik snap wel dat mensen dit leuk vinden. Het is een liedje van nu, gezongen door een knappe vent. Dat levert stemmen op.

Oekraïne

Artiest: O.Torvald. Lied: Time. Over: Rustig aan mensen, kijk eens om je heen. Feitje: Vijf rockers, die in hun eigen woonplaats Kiev mogen optreden, zingen voor het eerst in het Engels.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
O.Torvald van Oekraïne.

Jo: Het thuisland. EO Let’s Go, zingt hij er als een punker op los. Co: Veel homo’s in de zaal en dan hardrock, nee dat gaat niet goed samen. Al vind ik het een aardige afwisseling na al die gillende dames.

Armenië

Artiest: Artsvik. Lied: Fly With Me. Over: Een hoogvlieger die net als Paul de Leeuw vraagt om mee te vliegen. Feitje: De geboren Armeense verhuisde naar Moskou, maar keerde vorig jaar terug.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Artsvik van Armenië.

Jo: Grappige beat zeg. Co: Inderdaad, dit zou zomaar kunnen winnen als je weet waar Oekraïne vorig jaar mee won. Ja, Top 10-kanshebber.

Montenegro

Artiest: Slavko Kalezic. Lied: Space. Over: Kom bij mij, ik ben dronken van verliefdheid. Feitje: Is in eigen land acteur in tv-series en films en deed er mee aan The X-Factor.

Jo: Ik vind eigenlijk alleen de ontblote torso opvallend. Co: Ik vind dat voornamelijk eng. Wel een dansnummer dit. Jo: Hij slingert met z’n paardenstaart! Co: Ik zal mijn mond houden, anders wordt het vulgair. Maar: Top 10.

Frankrijk

Artiest: Alma. Lied: Requiem. Over: Ons Frans is niet zo goed, maar met ‘vier het leven voor het voorbij is’ zullen we wel redelijk in de buurt zitten. Feitje: Spreekt vier talen en is rechtstreeks geplaatst voor de finale.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Alma van Frankrijk.

Co: Frans lied met een vleugje Adele. Mooi. Jo: De clip is prachtig. Mensen lopen daarbij tegen gebouwen op alsof het doodnormaal is. Maar ja, daar heeft Alma nu niets aan. Co: Dit gooit wel hoge ogen.

Cyprus

Artiest: Hovig. Lied: Gravity. Over: Gezwijmel; zij het mooie meisje, hij haar zwaartekracht. Feitje: Drie keer is scheepsrecht na het twee keer eerder geprobeerd te hebben in de nationale voorronde.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Hovig van Cyprus.

Jo: Zuid-Europees gezwijmel, met z’n zwaartekracht. Maar ik heb Cyprus wel eens slechter gehoord. Of eigenlijk, altijd wel slechter. Co: Dit is een van de betere nummers van de avond, Jo. Ik vind het gaaf. Eindelijk een beetje funk en soul.

Verenigd Koninkrijk

Artiest: Lucie Jones. Lied: Never Give Up On You. Over: Ik zal er altijd voor je zijn. Feitje: Deze musicalster (Les Misérables, We Will Rock You) poetst voor elk optreden twee keer haar tanden.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Lucie Jones van het Verenigd Koninkrijk.

Jo: Mooi dit, niks meer aan doen. Maar winnen gaat ze niet. Co: Eens. De beste zangeres van de avond, maar niet ‘Songfestival genoeg’.

Roemenië

Artiest: Ilinca ft. Alex Florea. Lied: Yodel It! Over: Vandaag is de dag, dus jodel het maar uit. Feitje: Deden beiden mee aan The X-Factor en The Voice of Romania en combineren nu jodelen met rap.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Ilinca en Alex Florea van Roemenië.

Jo: Hahahahaha. Co: Hahahahaha. Jo: Rap en jodelen, wat een combi. Maar ze jodelt er lekker op los, Co. Co: Ik noem dit ludiek. Jo: Wie denkt op zo’n jonge leeftijd nou ‘ik ga op jodelen’? Co: Dat is juist sterk, maar je zien hoe het hier in de Melkweg scoort. Jo: Toch maar finale? Co: Ja, ik ben helemaal blij.

Macedonië

Artiest: Jana Burceska. Lied: Dance Alone. Over: Ik ga helemaal uit m’n plaat in mijn up, maar eigenlijk had je erbij moeten zijn. Feitje: Jana zet zich in voor mensen met een handicap en is ambassadeur van Unicef.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Jana Burceska van Macedonië.

Co: Dit lijkt op Kylie Minogue, maar helaas voor Macedonië is die op haar retour. Jo: Ik krijg door dat gele jurkje vooral trek in bier.

Italië

Artiest: Francesco Gabbani. Lied: Occidentali’s Karma. Over: Iets met karma, heel diepzinnig in elk geval. Feitje: De Clip op YouTube is, vooral door een dansend persoon in apenpak, ruim 86 miljoen keer bekeken.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
Francesco Gabbani van Italië

Jo: We hebben een winnaar! Co (schudt zijn hoofd): Wat is dit zeg? Jo: De winnaar, dat zeg ik toch? Co: Tja, dit gaat inderdaad winnen. Het is niet anders voor Nederland. Leuke vent, leuk nummer; die man kan niets fout doen.

Servië

Artiest: Tijana Bogićević. Lied: In Too Deep. Over: Ik hou van je, maar er is geen weg terug. Feitje: Scoorde in 2010 een grote hit in eigen land, maar haar carrière kwam daarna nooit echt van de Servische grond.

Co: Een beetje tragisch dit. Jo: En dat na het feest van Italië. Niemendalletje der niemendalletjes. Op naar Nederland!

Nederland

Artiest: O’G3NE. Lied: Light and Shadows. Over: Hun ernstig zieke moeder. Feitje: Het nummer is geschreven door de vader van de zusjes Amy, Lisa en Shelley, die als eerste groep ter wereld The Voice wonnen.

Songfestivalacts beoordeeld: Italië gaat winnen…
O'G3NE bij Vondel CS, vlnr Amy, Lisa en Shelley.

Jo: Ik vind dat we de beste zangeressen van de avond hebben gezien, samen met Lucie Jones van het Verenigd Koninkrijk. Co: Zeker, zeer harmonieus. Misschien halen we nét de finale. Jo: Ja, hoe goed gezongen ook, het lied is wat slapjes. Co: Eens. Jo: Het Songfestival is volgend jaar in Rome.

Veld niet compleet

In de Melkweg presenteerden Cornald Maas en Selma Björnsdóttir (trad in 1999 en 2005 aan voor IJsland). De concertzaal was binnen een half uur uitverkocht. Liefst 34 van de 42 landen hadden hun troef naar Amsterdam afgevaardigd. Het uitgebreide veld was dus niet helemaal compleet. Australië, Estland, Griekenland, IJsland, Kroatië, Letland en Portugal hebben we nog niet live aan het werk kunnen zien. Blanche van België ontbrak op het laatste moment door ziekte. Op YouTube maakt laatstgenoemde van de afwezigen wel de meeste indruk. Volgens Jo & Co dan.

Songfestival 2017

‘The Eurovision Song Contest’ wordt gehouden in Kiev (Oekraïne).

• De eerste halve finale is op dinsdag 9 mei. Hierin treedt België aan, maar ook gevreesde landen als Zweden en Australië.

• De tweede halve finale is op donderdag 11 mei. Nederland is als zevende aan de beurt, de aanvankelijke tegenstander Rusland is niet welkom in Oekraïne.

• Finale. Als O’G3NE door de halve finale komt, zitten we op zaterdag 13 mei hoopvol voor de buis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.