Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 22 mei 2017 / 06:42 uur

Mediacolumn: Mekkeren over vluchtelingen

Metro verbindt zich als mediapartner regelmatig aan ‘iets’. Zo zijn we zichtbaar op festivals als Parkpop, Night at the Park en Rotterdam Unlimited / het Zomercarnaval in de Maasstad. Zo zijn we zichtbaar in De Kuip en bij Feyenoordevenementen omdat Metro met een stadseditie sinds jaar en dag een sterke band met Rotterdam en z’n voetbalclub heeft. En wees gerust, we schrijven het ook op als Feyenoord eens een keer flutter dan flut was.

Diepe ellende

Zo zijn we ook partner van de Nacht van de Vluchteling. Tijdens dit wandelevenement (van 17 op 18 juni) in Rotterdam, Nijmegen en voor het eerst ook in Amsterdam, lopen deelnemers 40 kilometer en zo zamelen zij geld in voor vluchtelingen. Vluchtelingen die in de eigen regio zijn opgevangen en in diepe ellende zitten. Vluchtelingen die een aardbeving hebben meegemaakt, die door oorlog uit hun huis zijn gejaagd of die bijna omkomen van de honger. Stichting Vluchteling gaat naar de mensen die hulp het hardst nodig hebben. Nogmaals, de stichtingsvrijwilligers gaan naar hen toe, de vluchtelingen varen niet naar ons.

Niks mis mee, zo vinden wij als partner. In een op Metro’s Facebook gepost filmpje deed Art Rooijakkers, ambassadeur van ‘De Nacht’, vorige week een vriendelijke oproep om het initiatief te steunen of mee te doen. Het moet niet, het mag.

Mediacolumn: Zonder kennis mekkeren over vluchtelingen

De reacties, ik noem er slechts een paar, logen er niet om. „Weer zo’n lamlul die over de rug van vluchtelingen zijn zakken vult.” Gijs Exalto meldt er niet bij hoe hij dat weet en hoeveel euro Rooijakkers in zijn zakken stopt. „Ik loop geen meter voor vluchtelingen! Ze profiteren van de dingen waar onze ouderen keihard voor hebben gewerkt”, vindt Dine van der Bij. De website Nachtvandevluchteling.nl heeft Dine voor haar reactie waarschijnlijk niet geraadpleegd. „Terug ermee en klaaaarrrrrrrr”, komt Rini Henraat ook nog even melden. Hoe Rini terugbrengen van eigen land naar eigen land ziet… ach, laat ook maar.

‘Mijn belastinggeld’

Het doel van de Nacht van de Vluchteling maakte ik in een eigen reactie met normaal taalgebruik nog maar een keer duidelijk. Het aantal reacties bleef nu beperkt tot twee en de allemaal-terug-naar-eigen-land-roepers gingen blijkbaar op zoek naar andere stukjes om dat eronder te typen. Voor wat die twee betreft: Dine, daar was ze weer, hoopt dat het plenst van de regen tijdens het wandelen omdat háár belastingcenten daarna naar de vluchtelingen gaan. Eh… Dine lijkt me niet meer te redden. Adjan Dammers wel. Hij vraagt ‘en wanneer is er dan een loop voor de voedselbank?’. Nou Adjan, de landelijke voedselbankactie was in december. Je had gewoon kunnen meehelpen, net als Metro meeloopt tijdens ‘de Nacht’. En het zelf op kunnen zoeken.

Reageer op artikel:
Mediacolumn: Mekkeren over vluchtelingen
Sluiten