Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 30 mei 2017

Linkin Park:’nieuwe album is persoonlijker dan ooit’

Linkin Park is terug van weg geweest met hun nieuwe album One More Light! De teksten op hun zevende album zijn persoonlijker dan ooit. Ook de sounds zijn anders en dat werd niet bij alle fans even goed ontvangen. Metro sprak met Mike Shinoda (guitar, keyboard, zanger) en Rob Bourdon (drummer).

De Amerikaanse rockband is in 1996 opgericht en was een van de meest succesvolle bands van de 21e eeuw. Linkin Park scoorde hits met In The End, Numb/Encore en Breaking The Habit.

In 2015 ging de Amerikaanse rockband voor het laatst op tour, maar dit verliep niet helemaal zoals gehoopt. Zanger Chester Bennington brak al na drie maanden zijn been, waardoor ze de tour moesten stoppen. Chester was enorm gefrustreerd en raakte depressief.Toch heeft het uiteindelijk tot iets positiefs geleid: de jongens zijn de studio ingedoken en hebben hun persoonlijke verhalen gedeeld.

Sommige fans vinden dat jullie nieuwe album radicaal verschilt met het vorige, hoe komt dat?
Mike: Op elk album dat we uitbrengen zijn er verrassingselementen. De eerste twee albums waren redelijk gelijk, maar daarna waren er altijd verschillen. De laatste vier albums waren allemaal verschillend, de een was meer heavy en een ander album juist weer meer elektronisch. De filosofie van onze band is dat we verschillende muziekgenres willen mixen.

Maar dit keer is de ‘sound’ wel heel erg anders…
Mike: Dit album is inderdaad wel compleet anders. Normaal komt de muziek eerst en daarna volgen de lyrics, de muziek heeft dan invloed op de teksten. Nu hebben we gewerkt met een andere insteek. We zijn in de studio eerst begonnen met het schrijven van teksten. Daar komt gevoel en passie bij kijken. Chester begon met zingen en daarna hebben we onze instrumenten erbij gepakt. De uitdaging was om een passende sound te vinden bij het oorspronkelijke idee van het liedje. Het was voor ons allemaal een heel vernieuwend proces.

Mike Shinoda Foto: ANP

De teksten zijn best heftig. De eerste single ‘Heavy’ komt gelijk binnen. Wat willen jullie zeggen met het nieuwe album?
Rob: Om eerlijk te zijn wilde Mike zijn positieve kant laten zien, maar de eerste lyrics zijn inderdaad best heftig. ,,Dancing with my demons, with things in my head, trying to control your life“.Tijdens het maken van dit nummer kwam Chester zijn persoonlijke verhaal naar boven. Het gaat erover wat je kunt doen als iets slechts je overkomt. Wat doe je als ‘demonen’ het overnemen, je kan wegrennen of je kunt het probleem/angst aangaan en een manier vinden om er mee om te gaan. Dit album heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht. We hebben in de studio vooral heel veel gepraat. Over onze problemen, liefdesverdriet, angsten en hoe je met deze dingen om moet gaan.

Kunnen jullie iets vertellen over het liedje Sharp Edges, het laatste nummer op het album?
Mike: Haha het is wel grappig, want ik en Chester zijn echte tegenpolen. Als je ouders bijvoorbeeld zouden zeggen: “Je mag de oven niet aanraken, want die is heet.” Dan is Chester zo’n persoon die dan zegt: ,,Oh echt?”, maar vervolgens wel de oven aanraakt.

Hoe kun je ‘One More Light’ het best beschrijven? Sommige liedjes hebben wel iets weg van popmuziek…
Mike: Linkin Park mixt verschillende genres, dat doen we altijd. Als je van popmuziek houdt en je hoort ons nieuwe album dan ga je er geen popmuziek in herkennen, hetzelfde als je normaal graag naar David Guetta of Justin Bieber luistert. Het is eigenlijk niet te beschrijven. Je moet het maar luisteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Linkin Park:’nieuwe album is persoonlijker dan ooit’
Sluiten