Metro
Metro Entertainment 10 mei 2017 / 11:40 uur

Kiev Calling: ‘Snacken met Kroatië’

De eerste halve finale zit erop; tijd om ons te richten op de tweede halve finale waarin OG3NE aantreedt. Wie zijn de concurrenten? En van wie hoeven Amy, Lisa en Shelley niets te vrezen?

No-hopers

Laten we eerst de no-hopers afstrepen. Voor de nationale omroepen van Servië, San Marino en Litouwen was deze deelname weggegooid geld. De Servische Tijana opent de show en krijst haar drie minuten vol. San Marino heeft maar 1 zangeres en die mag het dwergstaatje alweer voor de vierde keer vertegenwoordigen. Ze krijgt deze keer ‘hulp’ van de Duitse Jimmie Wilson waarmee zangeres Valentina volgens componist Ralph ‘Ein bisschen Frieden’ Siegel een ijzersterk duo vormt. Litouwen komt ook met een duo, waarvan de vrouwelijke helft een agressief ogende schreeuwlelijk is.

Landen die ik sowieso naar de finale zie gaan: Roemenië met een jodelend/rappend duo, Denemarken met een zangeres die naast haar stembanden meer pluspunten heeft, Bulgarije met een 17-jarige zanger die zijn nachtbeugel te vaak vergeet, Estland met een chemieloos duo maar wèl met een lied waarvan je het refrein niet uit je hoofd krijgt, Hongarije dat voor de verplichte etnische noot zorgt en Israël, hoewel zanger Imri het meer van zijn looks en moet hebben dan van zijn vocalen. En natuurlijk is er een envelop voor OG3NE gereserveerd! Ik hoop dat mijn vlaggetje het deze keer wèl houdt…

‘Geel staat niemand’

Dan zijn er nog een aantal twijfelgevallen: in Zwitserland is het motto ‘geel staat niemand’ nog steeds niet doorgedrongen; Kroatië is echt wel een dingetje. Jacques Houdek is een wereldster op de Balkan. Hij heeft een gouden strot en houdt van een hapje. Dat laatste bleek eens te meer toen ik gister een onderonsje met hem had. Na de zevende Oekraïense snack had ik eigenlijk in moeten grijpen. Tenslotte hebben we de über-energieke Nathan Trent uit Oostenrijk. Iedereen hier gunt het de sympathieke zanger van harte; ik vrees echter met grote vreze. Nathan moet als tweede aan de bak en de doorgewinterde songfestivalfan weet wat dat betekent…

René Romkes – Songfestivalkenner. Voor Metro volgt hij het Songfestival in Kiev.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kiev Calling: ‘Snacken met Kroatië’
Sluiten