Metro
Metro Entertainment 3 mei 2017 / 10:08 uur

Kiev Calling: ‘Een zucht van verlichting’

Songfestivalkenner René Romkes is in Kiev voor het Eurovisie Songfestival. Voor Metro schrijft hij columns over wat hij daar zoal meemaakt.

De nacht voor O’G3NE voor het eerst het Eurovisiepodium zou betreden, heb ik zoals gewoonlijk weer slecht geslapen. De echte Songfestivalfan kan zich dan druk maken over van alles en nog wat. Kloppen de outfits? Hoe is de staging? Hoe zijn de visuals op de achtergrond? Doen ze niet teveel Mariah Carey-vingertjes?

De eerste vraag werd gisterochtend al beantwoord met een prachtige foto van de outfits. Een zucht van verlichting. Subtiel glittertje, jurkjes eindelijk een keer over de knieën en muiltjes die Assepoester never ever zou verliezen. Tycho Boeker heeft zich gelukkig niet zo laten gaan als 2 jaar geleden toen hij de jurk voor Trijntje ontwierp. De jurk die ze uiteindelijk (terecht) niet aan durfde te trekken.

Anders dan anders

Om 14.20 uur stipt zie ik Lisa, Amy en Shelley op de beeldschermen in het perscentrum verschijnen. Ik zie een vrij donker podium met spotlights op de zussen. Vocaal is het subliem. De uitvoering is wel anders dan anders. Geen microfoonstandaards; en er is een choreografie ingestudeerd. Het stukje waarin doorgaans geklapt werd is eruit gegooid en vervangen door een handbeweging. De tekst van het lied verschijnt nog wel op de achtergrond, maar minder vaak dan in de videoclip. De hoge noot is ‘spot on’ en de (door mij zo geliefde) key change wordt met een aandachtige stilte ontvangen door de aanwezige pers. En dan zijn de 3 minuten alweer voorbij.

Heel even denk ik terug aan de Nederlandse repetities van weleer: Joan Franka met haar verentooi, Sieneke met haar draaiorgel, en de 3JS met absoluut niks. Nu hoor ik luid applaus om me heen. Deze Songfestivalfan slaakt opnieuw een zucht van verlichting. Niet alleen de finale is in zicht; ook een eindklassering op het linkerrijtje van het scorebord!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kiev Calling: ‘Een zucht van verlichting’
Sluiten