Metro
Metro Entertainment 16 mei 2017 / 15:32 uur

‘Ik blijf dansen, totdat al mijn botten breken’

Ze dansen in clips die in totaal meer dan 3,5 miljard (!) keer bekeken zijn, slepen prijs na prijs in de wacht en veroveren de danswereld met poly swagg: binnen de danswereld is dancecrew The Royal Family een begrip geworden.

Ook wie geen dansfanaat is, zal ze onbewust hebben zien dansen in Sorry van Justin Bieber, met hun felgekleurde outfits en make-up. De moves komen uit het hoofd van mastermind Parris Goebel, een 25-jarige Nieuw-Zeelandse die de hiphop-dansgroep tien jaar geleden opzette. Zaterdag was een deel van de crew in Nederland voor hun Europese tour, die helemaal uitverkocht is.

Alhoewel de clips van Justin Bieber de definitieve doorbraak veroorzaakten, was de groep hiervoor al bekend. Zo werkte Goebel en haar crew al samen met onder andere Nicki Minaj (Anaconda), Jennifer Lopez, Rihanna en het onlangs uitgekomen Swalla van Jason Derulo.

Eisenlijstje

Niet de minste namen dus. Maar waar moet je eigenlijk aan voldoen om in de groep van Goebel te mogen dansen? Behalve de enorme eisenlijst gaat het vooral om passie en je uitstraling, vertelt Eshra Arvust (25) aan Metro. Hij danst nu drie jaar bij The Royal Family, nadat hij de loodzware audities wist door te komen. „Maar eigenlijk is elke dag een auditie, je moet je telkens weer bewijzen. Zeker als jongen, aangezien er in totaal maar zes mannen worden toegelaten. Je moet dansen voor je leven.”

De tweeëntwintigjarige Elvis Lopeti is één van de andere mannelijke uitverkorenen die de wereld ronddanst met de bekende hiphopgroep. Hij vertelt dat het harde werken en de vele trainingen hem niet alleen op dansgebied iets hebben geleerd. „Ik heb zoveel skills ontwikkeld die ik overal voor kan inzetten. Time management bijvoorbeeld, en het feit dat je door hard werken en doen waar je in gelooft, alles kan bereiken. Dat is ook altijd onze tip voor jongeren, of ze nu professioneel danser of politieman willen worden.”

‘We zijn ook maar mensen’

Een avondje de kroeg in of flink schranzen bij de Mac zit er dus niet in voor de jonge dansers, zou je denken. Toch vertellen Elvis en Eshra dat ze heus weleens genieten. „We drinken allebei geen alcohol, maar we blijven allemaal mensen hé! Een feestje hier en daar gaat er dus wel in. Dat zorgt er juist voor dat je je creativiteit behoudt en dat is belangrijk voor het dansen”, lacht Eshra.

Alhoewel de leeftijdscategorieën van de crews van Parris Goebel van 11 tot ongeveer 25 jaar gaan – en de mannen dus praktisch opa’s zijn binnen de Nieuw-Zeelandse dansschool, denken ze niet aan stoppen. Elvis: „Er zit geen tijdslimiet aan dansen. Ik ga door tot mijn botten breken.”

Waar komt poly swagg vandaan?

De dansstijl van The Royal Family is gecreëerd door Parris Goebel en heeft de naam polys wagg gekregen, naar Polynesië: een eilandengroep in de Grote Oceaan. Bij deze dansstijl is de cultuur van de inwoners vermengd met hiphop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ik blijf dansen, totdat al mijn botten breken’
Sluiten