Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Entertainment 29 mei 2017

Hardstyle Pianist: Als de kick komt, geef ik de bas

Jisk Lieftink (34) begint langzaamaan een bekende pianist te worden in de hardstyle wereld. Onder de naam Hardstyle Pianist transformeert hij tracks uit dit genre om tot klassieke muziekstukken voor de piano. „Klassiek kan ook hard zijn, maar hardstyle is fysieker.”

Hoe kom je erbij om hardstyle op de piano te gaan spelen?

Ik heb klassieke muziek gestudeerd aan het Conservatorium en heb nu 5 jaar een eigen lespraktijk in Zwolle. Ik hou van veel soorten muziek. Toen ik zestien was speelde ik al happy hardcore na op de computer. De laatste jaren ga ik veel naar festivals en raakte ik weer aangetrokken tot de hardstyle. Het is lekker om op te feesten en het doet het goed in de sportschool. Ik maak al langer arrangementen van verschillende muziekstijlen op de piano en vorig jaar zomer besloot ik dat met hardstyle te gaan doen. Toen ik een filmpje op Instagram had gezet, kreeg ik zoveel positieve reacties dat ik ben doorgegaan. Sindsdien heb ik negentig stukken gemaakt.

Hoe maak je een hardstyle nummer tot klassiek muziekstuk?

Bij hardstyle wordt er flink gebeukt, maar het is ook heel muzikaal. Ik pak de melodieën en maak daar een klassiek muziekstuk van. Soms pak ik drie of vier verschillende nummers en zet die achter elkaar als mashup. Deze melodieën spreken de mensen aan, anders wordt er niet geluisterd. Muzikaal leent het zich goed om op de piano te spelen. Van al die riedeltjes kan ik een mooi stuk maken.

Maar hardstyle bestaat uit meer dan melodieën.

Ja, soms ga ik ook wel hard tekeer hoor. Als de kick (de harde dreun) erin komt, dan geef ik een goeie bastoon. Klassieke muziek kan ook heel hard zijn, maar hardstyle is veel fysieker. Ik speel veel van Brennan Heart. Hij heeft veel mooie melodielijnen. Ook doe ik veel covers van het Noorse duo Da Tweekaz. En Headhunterz.

Wie zijn jouw luisteraars?

Dat is met name het hardstyle publiek. Zij kennen de originele nummers en herkennen zichzelf erin terug. Ze sturen me ook verzoekjes om hun favoriete nummer om te zetten in klassiek. Dan krijgen ze hun eigen persoonlijke versie en dat waarderen ze erg.

Je bent vooral bekend door social media.

Ik heb hierdoor in korte tijd veel bekendheid gekregen ja. Ook de hardstyle-dj’s hebben mij inmiddels weten te vinden. Ze vinden het leuk dat ik nummers van hun cover, want dan krijgen zij ook weer exposure. Ik ga nu ook met veel van hen samenwerken. In de studio en op festivals. Dan speel ik live mee op het podium.

Noem er eens een paar.

Binnenkort komt er een track uit met Andy Svge en met dj Deetox ga ik een plaat maken. De laatste draait ook op mijn eerste hardstyle show Hardstyle Pianist in Concert in Hedonair in Zwolle op 2 juni. Dan speel ik veertien van mijn beste covers. Deels met een zanger en zangeres, deels met een orkest en deels met een slagwerker. Het laatste nummer speel ik samen met dj Deetox. En dan gaat de avond over in een hardstyle feest. Heel tof. Ik treed wel op als concertpianist, maar dit format doe ik voor het eerst. Ik ben heel benieuwd hoe het publiek reageert.

Wat is je doel?

Ik wil dat jonge mensen gaan zien dat het leuk is om op een echt instrument te spelen. Het is niet makkelijk, maar je leert er veel van en het is grenzeloos. Je hoeft je niet te beperken tot één muziekstijl. Als je dat kan, kun je hele leuke dingen doen. Met mijn show hoop ik ook de vader en moeder van de hardstyler te trekken. Door de muzikale kant van hardstyle te laten zien, hoop ik een breder publiek te trekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hardstyle Pianist: Als de kick komt, geef ik de bas
Sluiten