Metro
Metro Entertainment 26 mei 2017 / 13:30 uur

Film War Machine toont ‘dwaasheid van oorlog’

Op 26 mei verschijnt op Netflix de nieuwe flim ‘War Machine’. De film is geproduceerd door Plan B, het bedrijf van Brad Pitt, die zelf ook meespeelt in de film. Metro spreekt regisseur David Michôd en producent Jeremy Kleiner.

‘War Machine’ gaat over de motieven van de Verenigde Staten om oorlog te voeren aan de andere kant van de wereld. Brad Pitt speelt generaal Glen McMahon, een soldaat die is geobsedeerd door zijn missie om Afghanistan vrijheid en veiligheid te brengen. De film laat de absurde ideeën en politieke spelletjes rond een oorlog die onder drie Amerikaanse presidenten werd gevoerd zien. Donkere humor en gruwelijkheid ontbreken niet. Generaal McMahon speelt een belangrijke rol wanneer hij de NAVO-troepen, op geheel eigen wijze, gaat leiden. Hij begint als rockster, maar wordt uiteindelijk neergehaald door een groot schandaal.

De film is niet geheel satirisch, maar ook geen politieke thriller. Hoe zou jij de film omschrijven?
David Michôd: Ik heb lang gedacht over het maken van een film die gaat over een van de oorlogen van Amerika in Afghanistan of Irak. Het duurde echter lang voordat ik het juiste verhaal gevonden had. Ik wilde een verhaal dat de droevige en gruwelijke kanten van oorlog laat zien. Toen Jeremy mij zijn boek liet lezen viel het me meteen op dat het verhaal potentieel grappig kon zijn. Lachen over de absurditeit van oorlog. Later kwam ik erachter dat oorlog meer te maken heeft met de krachten van de hogere machten op aarde, dan met de mensen op de grond, zowel soldaten als burgers. De film gaat over de dwaasheid van oorlog en vertelt beide kanten.

Wat is de definitie van een ‘War Machine’?
David Michôd: De film gaat over het totale systeem. Van de hoge machten, politiek, diplomaten en media naar de troepen die de oorlog uiteindelijk uitvechten. Ik wilde ook dat de film over meer zou gaan dan twee soldaten of een generaal alleen. ‘War machine’ staat voor het algehele systeem van militaire kracht.

Jeremy Kleiner: De film laat verschillende individuen zien die uiteindelijk allemaal een goed hart hebben met goede intenties, maar het systeem, dat niet gesloopt lijkt te kunnen worden, zit ze in de weg. Iedere keer opnieuw wil men doelen bereiken die nooit bereikt worden. Het gaat maar door. De grote vraag is: waarom kunnen we die cirkel niet doorbreken? De film laat de complexiteit van dit probleem zien.

Waarom brengen jullie de film nu uit?
Jeremy Kleiner: Het heeft ons twee jaar gekost om het boek op een goede manier te verfilmen. Het duurde ook even voordat we erachter kwamen hoe we dit verhaal op de juiste manier konden vertellen. Het uitkomen van de film valt wel samen met een bepaalde arrogantie in Amerika die maar niet lijkt te verdwijnen. Sterker nog, het lijkt meer te worden.

Waarom hebben jullie gekozen voor Netflix en niet voor de bioscopen?
David Michôd: In eerste instantie lagen de rechten van het verhaal bij een andere studio, maar toen het script klaar was werd duidelijk hoe complex het verhaal werd. We waren er toen snel uit dat deze film maar een plek verdient en dat is Netflix. Het geeft ons de vrijheid om het verhaal te vertellen zonder grote concessies te moeten doen.

Hoe verwachten jullie dat het Amerikaanse publiek zal reageren op de film?
Jeremy Kleiner: Ik heb geen idee, maar ben erg benieuwd. Ik denk dat de film zorgt voor meer respect voor en bezorgdheid over militairen die geen andere keus hebben dan het volgen van de orders die ze worden gegeven. Het stukje respect zit hem in de oncomfortabele vraag ‘hoe is het mogelijk dat mensen hun leven en beste jaren van hun leven op deze manier invullen?’ De film brengt het op zo’n overtuigende manier dat ik denk dat het publiek op dezelfde manier zal reageren.

‘War Machine’ is vanaf vrijdag exclusief te zien op Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Film War Machine toont ‘dwaasheid van oorlog’
Sluiten