Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 31 mei 2017

‘Ik ben de definitie van jezelf zijn. Dat is Donnie’

Donnie, de Amsterdamse rapper die rapt zoals ‘ie praat en andersom, heeft een nieuw album gemaakt. We spreken hem over muziek, fans en de bamischijf.

Je draait inmiddels al een paar jaar mee in de hiphop-scène, maar voor wie jou nog niet kent, wie is Donnie?

Ik ben net wakker, laat me ff denken. (…) Donnie is Donnie. Er zijn altijd mensen die zeggen dat het ze niet uitmaakt wat anderen van ze denken en dat ze zo zichzelf zijn, maar ik ben echt mezelf. Mij maakt het niet uit. Ik ben de definitie van jezelf zijn. Dat is Donnie.

Je heet ook wel De Fenomeen. Het staat zelfs op je T-shirt. Waarom noem je jezelf zo?

De Fenomeen is wat ik doe, want alles wat ik doe is fenomenaal omdat niemand doet wat ik doe, snap je? Ik ben nu zelfs zo ver in wat ik doe dat als er straks een nieuwe garde rappers opstaat, er mensen zullen zijn die zeggen: dat doet me denken aan wat Donnie vroeger deed. Cruijff, Prince, George Michael, allemaal hebben ze een herkenbare stijl. Ik ook. Dat is fenomeen zijn.

Je zet hoog in.

Ja, iemand moet het voor je doen. Als je zelf niet zelfverzekerd bent in wat je doet, dan is niemand dat. Helemaal als artiest zijnde, daar prikken mensen zo doorheen.

Hoe omschrijf je die unieke stijl dan?

Ik zeg wat ik denk. In de studio schrijf ik ook niks op. Ik rap zoals ik praat, een beetje dom maar wel grappig.

Wanneer begon je met muziek maken?

Toen ik 7 was, schreef ik al tekstjes. Dat ging over van alles, vooral over wat er toen speelde. Idols, de actualiteit. Ik keek heel veel tv vroeger en ken daardoor heel veel namen van bekende mensen die andere mensen van mijn generatie niet kennen. Die namen gebruik ik vaak. Zoals Rob Verlinden in het nummer De Tuinslang.

En darter Raymond van Barneveld, van wie je al jaren fan bent. Je hebt zelfs een track met hem gemaakt voor je nieuwe album BFMJT. Hoe zou je jullie band beschrijven?

Hij is een vriend en een idool. We hebben leuk contact. En ik ben weer gaan darten door hem. Heb in mijn nieuwe huis ook weer een dartbord opgehangen en ik wil niet zeggen dat ik goed ben, maar ik gooi alles in 21 pijlen uit.

Die unieke stijl heeft je al aardig wat fans opgeleverd, hoe ga je daarmee om? Vind je het leuk?

Ik vind het mooi, man. Tuurlijk. Als ik hier in Zuid een broodje haal, dan hoor ik ’Donnie! Raya! Fotootje maken!’ Leuk man. In het begin moest ik wel erg wennen, maar nu ben ik er ook wel weer aan gewend. Ik vind het ook leuk om in de spotlights te staan. Dat moet je als artiest ook vinden, in mijn optiek. Je moet out there zijn.

Je krijgt vast ook veel cadeautjes. Wat is het leukste wat je van een fan hebt gekregen?

Kibbelingen en een fles wodka. Ja, echt! En bamischijven, natuurlijk. Die gooien mensen soms zelfs naar het podium. Laatst was ik Rotown, toen gooide iemand een bamischijf en daar ging ik mee schoppen. Dat is leuk, dat kan gewoon bij mijn shows. De link tussen mij en de bamischijf is ooit ontstaan toen ik in de studio wat aan het freestylen was en zei: what a time to be alive, what a time to eat a bamischijf. Iedereen ging stuk! We hebben het er ook maar op die track laten staan.

Vrijdag komt je tweede album uit, de zomer op festivals, dan de clubtour? Waar wil je heen, waar sta je over een paar jaar?

Ik hoop dat ik dan nog steeds lekker ga, overal uitverkocht ben en steeds groter ga. Ik ben sowieso nog out there, de formule is nog lang niet op. Ik denk wel dat ik dan een soort BN’er ben. Of is dat raar om over jezelf te zeggen? Oh, en ik zou ooit nog wel een eigen viskraam willen, zet dat er ook maar in.

Het album van Donnie, BFMJT is vanaf vrijdag te koop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Ik ben de definitie van jezelf zijn. Dat is Donnie’
Sluiten