Sofie Smulders
Sofie Smulders Entertainment 30 apr 2017 / 12:49 uur

Nu ook Roseanne terug op tv: een lijstje revivals

Prison Break, Will and Grace en nu ook sitcom Roseanne: van de ene na de andere populaire serie wordt er een revival aangekondigd. Sommige van de shows worden volledig in een nieuw jasje gestoken, voor andere keert de originele cast terug die het jaren later nog eens dunnetjes samen over doen. Nostalgie doet het nu eenmaal goed bij de kijker. Wie keerde er terug voor welke serie en waar kunnen we hem zien?

Roseanne

Roseanne (1998 – 2006), de comedyserie die in Nederland op de publieke omroep en later op SBS6 te zien was, geeft een kijkje in de dagelijkse beslommeringen van het Amerikaanse gezin Conner, bestaande uit moeder Roseanne en vader Dan, tienerdochters Becky en Darlene en zoon DJ. De serie sleepte Emmy’s en Golden Globes in de wacht, voornamelijk te danken aan de acteerprestaties van Roseanne Barr, John Goodman en Laurie Metcalf. Variety meldde dat de revival van Roseanne al in de maak is en Barr lijkt dit te bevestigen op Twitter. De actrice is haar humor duidelijk nog niet verloren.

https://twitter.com/therealroseanne/status/858544369204289536

https://twitter.com/therealroseanne/status/858399541686542336

Will and Grace

Ook Will and Grace (1998 – 2006) gaat verder, net als Roseanne een veelvuldig bekroonde serie. Toen hoofdrolspelers Debra Messing, Eric McCormack, Megan Mullally en Sean Hayes vorig jaar in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen een spotje opnamen, begonnen fans – en die zijn er veel – massaal te stuiteren. Hoewel het een eenmalig project was, kwam later het nieuws dat er inderdaad een revival in de maak was, die eind dit jaar op de Amerikaanse zender NBC te zien is.

Twin Peaks

Van deze gouwe ouwe werden in 1990 en 1991 twee seizoenen gemaakt. Het eigenaardige stadje Twin Peaks wordt opgeschrikt door de dood van een jonge vrouw, die onderzocht wordt door een al even merkwaardige rechercheur. Het verhaal gaat op 21 mei op zender Showtime verder, 25 jaar na dato met een groot deel van de originele cast onder wie Kyle McLachlan, Sherilyn Fenn, Sheryl Lee, Mädchen Amick en James Marshall. David Lynch regisseert weer en heeft indrukwekkende nieuwe castleden aangetrokken in de personen van Naomi Watts, Michael Cera en Amanda Seyfried.

Prison Break

Prison Break: Resurrection is al van start gegaan. Zeven jaar na het einde van de dramaserie (2005 – 2009) ontdekken T-Bag, Lincoln en Sara dat Michael niet dood is, maar vastzit in een gevangenis in Jemen. Voor de revival van Prison Break keerden onder anderen hoofdrolspelers Wentworth Miller, Dominic Purcell, Robert Knepper en Sarah Wayne Callies terug. In Nederland werd de serie op 5 april hervat. Nieuwe afleveringen zijn elke woensdag om 22:00 te zien op FOX.

https://www.youtube.com/watch?v=x9T-9fZn_oA

The X-Files

Wie kent Mulder en Scully en hun buitenaardse avonturen (1993 – 2003) niet? David Duchovny en Gillian Anderson hervatten begin vorig jaar hun hoofdrollen als het beroemde rechercheursduo dat de meest mysterieuze en onverklaarbare zaken uit de archieven van de FBI onderzoekt. Na een succesvol nieuw, tiende seizoen van The X-Files – de kijkcijfers waren beter dan de recensies – heeft FOX besloten er nog een reeks afleveringen achteraan te plakken. Deze komen net als seizoen 10 naar Nederland.

Fuller House

Eerlijk is eerlijk, Fuller House is niet helemaal een revival. De serie is deels een spin-off, die zich richt op de jonge generatie die we kennen uit Full House (1987 – 1995): Danny Tanners dochters D.J. en Stephanie, gespeeld door Candace Cameron Bure en Jodie Sweetin. Grote afwezigen zijn Mary-Kate en Ashley Olsen, die samen benjamin Michelle speelden. Fuller House seizoen 1 en 2 staan op Netflix en een derde is onderweg.

https://www.youtube.com/watch?v=Tqs21OVrc2I

Gilmore Girls

De Gilmore Girls (2000 – 2007) maakten vorig jaar een comeback in de vorm van een vierdelige miniserie, die net als revival Fuller House te zien was op Netflix. A Year In The Life brengt ons terug naar het stadje Stars Hollow, dat er tien jaar later niet veel anders uitziet. Alhoewel de miniserie met Lauren Graham en Alexis Bieden als Lorelai en Rory wisselende reacties kreeg, lijkt er genoeg vraag naar nog meer nieuwe afleveringen. De vraag is alleen of de cast daar zin in heeft.

Misschien denk je, waar is de rest van die ellenlange rits aan remakes gebleven? Dan zit je waarschijnlijk met de reboots in je hoofd en niet met de revivals. De termen worden losjes met elkaar afgewisseld, maar betekenen niet hetzelfde. In het geval van een reboot wordt het verhaal van een serie of film weer vanaf het begin verteld. Dit betekent dat het verhaal ook anders ingestoken kan worden dan het origineel. Revivals zijn series die weer verder gaan waar ze gebleven zijn, idealiter opgenomen met dezelfde cast dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nu ook Roseanne terug op tv: een lijstje revivals
Sluiten