Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 14 apr 2017
Leestijd: 1 minuut

KRO-NCRV schrapt veelbesproken item ‘dik of zwanger’

Het onderdeel ‘Dik of zwanger’ wordt met directe ingang uit het NPO 3-televisieprogramma Neem je zwemspullen mee geschrapt. Dat heeft omroep KRO-NCRV donderdagavond laten weten.

„We wilden met dit onderdeel kijkers laten zien hoe je de mist in kunt gaan als je afgaat op iemands uiterlijk, maar we realiseren ons dat de wijze waarop dit is gedaan mensen heeft gekwetst. Dat is nooit onze bedoeling geweest en dat betreuren we”, zegt directeur Yvonne de Haan in een verklaring op de website van de omroep.

Na de eerste uitzending van het satirische programma ontstond er rond het genoemde onderdeel ‘dik of zwanger’ een hoop ophef op sociale media. Mensen spraken er schande van en noemden het item ‘publieke omroep-onwaardig’.

Christina Marigliano, studente sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, startte een burgerpetitie om de KRO-NCRV op te roepen het onderdeel te stoppen. Bijna 3500 mensen ondertekenden haar online handtekeningenactie. In een reactie op het stoppen laat ze weten: „Alle media die van plan iets seksistisch als ‘dik of zwanger?’ naar buiten te brengen, zouden dit moment goed moeten onthouden. Vandaag (donderdag., red) hebben we laten zien dat mensen het niet accepteren als vrouwen als stukken vlees worden behandeld in onze ether.”

Gebrek aan diversiteit

Ze hoopt vooral dat zoiets niet nog eens voorkomt op tv. „Ik hoop dat deze kleine stap vooruit een discussie los kan maken over het gebrek aan diversiteit op de Nederlandse televisie. Het wordt hoog tijd dat we de stereotypes over vrouwen uitzetten."

Aankomende zondag is de tweede aflevering van Neem je zwemspullen mee te zien op NPO 3. Presentatoren Klaas van der Eerden en Pepijn Gunneweg hebben tot dusver niet gereageerd op alle commotie rond hun show.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.