Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Entertainment 6 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Eerste uitzending ‘Voor ik het vergeet’ maakt indruk

Het programma ‘voor ik het vergeet’ heeft dinsdagavond bijna 1,3 miljoen kijkers weten te boeien. In het programma volgt Angela Groothuizen families waarbij iemand al op jonge leeftijd wordt getroffen door dementie. In de eerste aflevering werden Maarten, Sandy en hun dochtertje Eva gevolgd.

Frontotemporale Dementie

Op 31-jarige leeftijd werd bij Maarten de diagnose Frontotemporale Dementie (FTD) gesteld. Bij deze vorm van dementie wordt het voorste gedeelte van de hersenen aangetast. Daardoor treden karakterveranderingen op en krijgt de patiënt moeite met het plannen van complexe bezigheden.

Niet veel mensen zijn bekend met Frontotemporale Dementie, maar het is na Alzheimer wel de meest voorkomende vorm van dementie. Er zijn drie vormen van deze ziekte, een gedragsvariant (veranderingen in gedrag, persoonlijkheid, emoties en het boordelen van situaties), een taalvariant (moeite met spreken, begrijpen, lezen en schrijven) en een bewegingsvariant (moeilijkheden met bewegen, zoals trillen, moeite met lopen, vaak vallen en problemen met de coördinatie).

Dementie is op zichzelf al ingrijpend, maar wat het in het geval van Frontotemporale Dementie extra heftig maakt, is dat de ziekte zich vaak al op jonge leeftijd presenteert. Over het algemeen voor het 65ste levensjaar, maar in het geval van Maarten veel eerder.

In de aflevering is te zien dat Maarten een zeer agressieve vorm van FTD heeft en heel hard achteruit gaat. Al vrij snel is Maarten zo hard achteruit gegaan dat hij niet meer thuis kan wonen. Maandagavond vertelde zijn vriendin Sandy al dat de inmiddels 33-jarige Maarten haar en hun dochtertje inmiddels niet meer herkent.

Indrukwekkend

Ook op Twitter waren veel mensen geraakt door de aflevering. Veel mensen herkenden bepaalde situaties vanuit hun eigen ervaringen en anderen noemden het een goede zaak dat dementie op jonge leeftijd ‘eindelijk bespreekbaar wordt gemaakt’.

Angela Groothuizen volgt de komende weken nog vijf gezinnen waarbij iemand is gediagnosticeerd met FTD.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste uitzending ‘Voor ik het vergeet’ maakt indruk
Sluiten