Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 12 apr 2017

‘Dik of zwanger’ leidt tot petitie tegen tv-show

Een onderdeel in het televisieprogramma Neem je zwemspullen mee heeft geleid tot een petitie. De initiatiefnemer van de burgerpetitie wil dat KRO-NCRV het programma vanwege het onderdeel ‘dik of zwanger’ van de buis haalt. Op het moment van schrijven hebben ruim 1300 mensen de petitie al getekend.

Afgelopen zondagavond was het programma Neem je zwemspullen mee voor het eerst te zien op NPO 3. Het door cabaretiers Klaas van der Eerden en Pepijn Gunneweg gepresenteerde amusementsprogramma is een aaneenschakeling van komisch bedoelde sketches en het onderdeel ‘dik of zwanger’ is er daar een van. Daarin staat een dame met een fors postuur op een draaischijf en beoordelen de presentatoren en hun gasten of deze vrouw gewoon te dik is of toch in verwachting is van een kindje.

Commotie

Het onderdeel, dat in 2016 al op tv te zien was tijdens het experimentele TV Lab, leidde nu tot ontzettend veel commotie. Op social media wordt duidelijk dat veel mensen niet begrijpen dat de Nederlandse Publieke Omroep dergelijke programma’s maakt en vinden dat het op deze manier ‘bodyshaming’ en pesten in de hand werkt.

https://twitter.com/wwwlolacoaching/status/851804194495488001

Natuurlijk wilden we Van der Eerden en Gunneweg om een reactie vragen, maar omroep KRO-NCRV laat weten dat de heren niet in de gelegenheid zijn om te reageren.

De omroep wil alleen reageren via een algemene reactie op de website. Daarin staat dat het programma met het onderdeel wil aantonen hoe je ‘de mist in kan gaan wanneer je mensen op hun uiterlijk beoordeelt’. Ook schrijft de omroep dat het onderdeel in een rubriek zit die soortgelijke vergelijkingen laat zien. „In deze ronde komen talloze uiterlijke vooroordelen voorbij, zoals: ‘is hij een crimineel of zakenman?’ en ‘is hij een Nederlander of een Duitser?’. Door het in deze satirische setting te plaatsen is het een manier om allerlei vooroordelen weg te lachen.”

Op Facebook vroegen we lezers van metronieuws.nl om hun mening over het gewraakte onderdeel. Met 43 procent van de stemmers gaf in een poll aan het een goed idee te vinden om het programma helemaal van de buis te halen. Een kleine 30 procent vindt dat alleen het onderdeel schrappen goed is en 27 procent vindt dat de programmamakers hun excuses moeten maken.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1317821421599097

Voor komende zondag staat de tweede aflevering van de show gepland. Dit keer met actrice Imanuelle Grives en radio-dj Paul Rabbering als gasten. We zijn benieuwd hoe zij zich uit het onderdeel ‘dik of zwanger’ zullen redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Dik of zwanger’ leidt tot petitie tegen tv-show
Sluiten