Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 5 apr 2017 / 13:05 uur

David Guetta: ‘Het zijn gouden tijden voor EDM’

De Franse dj en producer David Guetta is nog lang niet op zijn retour. Na vijftien jaar bestijgt Guetta met enige regelmaat de hitlijsten. Voor zijn laatste hit ‘Light My Body Up’ strikte hij Nicki Minaj en Lil Wayne. Niet de minste namen. Metro sprak de wereldberoemde dance-gigant.

Hoe is die samenwerking met Nicki Minaj tot stand gekomen?
Ik ken Nicki langer dan vandaag: dit is inmiddels onze vierde samenwerking. We werkten eerder aan de track ‘Hey Mama’, die nu al meer dan een miljard keer is bekeken op YouTube. Dat is echt gekkenhuis. ‘Light My Body Up’ is heel anders dan al mijn andere werk. Het is in zekere zin een stuk minimalistischer, het is cool en gedurfd. Nicki en ik vullen elkaar goed aan. De beats an sich zijn erg sexy, en Nicki heeft een waanzinnige rap bij geschreven.

Wat komt er eerst: lyrics of de beat?
Dat hangt af van de situatie. In dit specifieke geval ben ik begonnen met de beat en werkte ik samen met een componist. Toen het nummer op poten stond, heb ik Nicki Minaj ingeschakeld. Zij heeft vervolgens de rap geschreven en me totaal verrast door Lil Wayne erbij te betrekken.

Wanneer komt je nieuwe album uit en wat kunnen we verwachten?
Het album is bíjna af. Wanneer het precies uitkomt, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Dit is de eerste single van het nieuwe album, waar ik – kinderachtig maar waar – nog niet zoveel over kan vertellen. Wat ik wel kan zeggen is dat we echt terug gaan naar de basis. Voor dit album hebben we bijvoorbeeld een hoop akoestische instrumenten gebruikt.

Als je ergens gaat draaien, hoe bereid je je setlist dan voor?
Dat is per situatie weer verschillend. Een goed voorbeeld is Ultra Music Festival, één van de belangrijkste dancefestivals ter wereld. Dan begin ik echt twee, drie weken van te voren met het samenstellen van mijn setlist. Waarom dat zoveel tijd kost? Omdat het veel meer behelst dan alleen songs selecteren. Zo mix ik bestaande hits speciaal voor dat evenement met andere songs of maak ik een compleet nieuwe track door verschillende albums te mixen. Het is een heel creatief proces en vergt veel werk. Natuurlijk doet elke dj zoiets soortgelijks, maar ik probeer het wel zo te doen dat mijn fans naar huis gaan met het gevoel dat ze deel uitmaakten van een unieke gebeurtenis. Ze zullen songs op een bepaalde manier horen zoals ze die nooit eerder hebben gehoord en zullen horen.

Dit jaar word je 50 jaar oud. Is dat iets wat goed gevierd mag worden of waar je tegenop ziet?
Hey, dat duurt nog wel eventjes, hoor! Ik word in november pas vijftig. En voordat het zover is, ben ik nog van plan heel veel te doen (lacht). Om eerlijk te zijn: 50 klinkt onwerkelijk. Natuurlijk voelt het niet zo. Ik draaide voor het eerst in clubs toen ik een jaar of 16, 17 was. Mijn publiek was een jaar of 25. Toen ik 30 was, bleef mijn publiek 25. En toen ik 40 werd, ook. Ik heb nooit het gevoel gehad ouder te zijn, omdat mijn publiek altijd jong bleef. Daarnaast geloof ik dat mijn passie voor elektronische muziek me jong houdt.

Kunnen we vooralsnog spreken van ‘gouden tijden’ voor EDM (electric dance music)?
Ik geloof dat we nu door een transitie gaan waar een generatie dj’s het veld moet ruimen voor een generatie die buitengewoon creatief is. Maar natuurlijk, het zijn gouden jaren voor EDM. Maar dat is niet van vandaag of gisteren, dat is al jaren zo.

Als je een nieuwe track uitbrengt, hou je dan zelf ook bij hoe je nummer het doet op alle verschillende digitale platforms?
Vanzelfsprekend. Ik denk dat elke artiest dat eigenlijk wel doet. Zeker omdat ik nog wel eens van sound en stijl wissel, is het voor mij belangrijk om te blijven checken hoe mijn fans hierop reageren.

Je bent zowel resident in Ibiza als in Las Vegas. Is dat heel anders dan op festivals spelen?
Absoluut. Ik kom oorspronkelijk uit de clubscene en ben gewend om contact te hebben met de mensen die in de zaal staan, dat is toch echt wel heel wat anders op festivals, de afstand is letterlijk en figuurlijk groter. Draaien in clubs vind ik veel sexier en interessanter dan een festivaloptreden.

Dit muziekgenre vergt veel creativiteit, wil je blijven overleven. Hoe zorg je ervoor dat je na al die jaren nog relevant blijft?
Dat is de grootste uitdaging. Je bent altijd op zoek naar de juiste balans. Mensen willen je live zien omdat ze David Guetta willen zien, en de hits willen horen. Maar je kunt ook niet altijd hetzelfde doen. Ik moet zowel mijn oude fans gelukkig houden als een nieuwe generatie aanboren. Voor iedere artiest is die balans van levensbelang. Ik kan onmogelijk een show doen op louter nieuw werk. Maar je kunt ook niet greatest hits shows blijven doen, dat verveelt. Ik geloof dat je altijd moet blijven vernieuwen, zolang je maar niet vergeet wie je bent en wat je hebt gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
David Guetta: ‘Het zijn gouden tijden voor EDM’
Sluiten