Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 12 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Thomas Cammaert: Wat de Mol krijgt? Schouderklopjes

Terugkijken met Mol Thomas Cammaert, de man die iedereen om de tuin leidde.

Eindelijk kon het hoge woord er voor een uitzinnige Mollotenmenigte in het Amsterdamse Vondelpark uit: Thomas Cammaert was de trotse Mol. Het is zondagmiddag als de acteur de live-uitzending en het Wie Is De Mol-seizoen wat heeft kunnen laten bezinken.

Nou, dan ga je

Na de vraag of Cammaert wilde meedoen (‘jááááá, te gek!’) vulde hij in dat hij de Mol eventueel zou willen zijn. Deelnemers mogen dat aangeven. „Toen werd ik gebeld: Je bent de Mol. Nou, en dan ga je…” Cammaert zocht contact met een voormalig Mol voor tips. „Ik heb beloofd zijn of haar naam niet te noemen, maar het was fijn te horen wat ik kon verwachten en wat er zou kunnen gebeuren. Maar ja, je weet nooit hoe een seizoen loopt.”

Thomas Cammaert: Wat de Mol krijgt? Schouderklopjes
Een grote menigte verwelkomde zaterdagavond de finalisten van Wie Is De Mol.

Tien weken lang dreef hij bijna 3 miljoen tv-kijkers tot wanhoop, want hij bleek een uitstekende Mol. Nederland giste zich een slag in de rondte, zo ook zijn familie en beste vriendin Nina naast Cammaert op de bank. Nina was er zaterdag live bij, viel haast van haar stoel van verbazing en kondigde haar vriend ‘een pittig gesprek’ aan. „Zelf was ik altijd al Wie Is De Mol-fan en zat dan tijdens finales te stuiteren op de bank. Dat kijken met familie en vrienden was natuurlijk erg leuk. Ze waren zo blij dat ik er steeds in bleef. En met Nina gaat het weer goed hoor, haha. Ze is best trots. Lastig was het wel, want met je beste vrienden wil je het liefst alles bespreken.”

Lullig voelen

Zijn maatje in Wie Is De Mol, wetenschapper Diederik Jekel met wie de Mol zijn ‘bondje’ sloot, nam het zaterdag sportief op. Cammaert: „We hadden oprecht een goeie band opgebouwd, dus ik heb me wel acht maanden lullig gevoeld. Telkens dacht ik aan het moment waarop Diederik zou weten dat hij drie weken met de Mol op één kamer had geslapen… Gelukkig staat onze vriendschap los van het spel.”

Thomas Cammaert: Wat de Mol krijgt? Schouderklopjes
De man die moest horen dat zijn bondje de Mol was, Diederik Jekel.

Ondergetekende keek het tv-spel voor het eerst, maar Cammaert vindt dat de verslaggever niet hopeloos heeft gefaald door hem niet snel als Mol te ontdekken: „De Mol vinden is lastig, al heb ik het volgens veel mensen goed gedaan.” Zijn beroep, acteur, hielp hem wel bij zijn rol. „Voor elke Mol zal dat anders zijn, maar ik heb het benaderd als een personage dat ik moest spelen.”

Cammaert werd door vele ogen gezien in de tv-serie Ramses en als Soldaat van Oranje in de gelijknamige succesmusical, maar niets deed zoveel met zijn bekendheid als Wie Is De Mol. „Ik heb 19.000 extra volgers op Instagram, dat vind ik een bizar getal. Op straat word ik veel herkend, maar dat vind ik alleen maar leuk om mee te maken. Ik hoop dat er mooie dingen uit voortkomen. Ik ben acteur en zal altijd blijven spelen, maar als er door Wie Is De Mol nieuwe en toffe deuren open gaan – bijvoorbeeld het presenteren van een tv-programma – dan sta ik daar graag voor open.”

Thomas Cammaert: Wat de Mol krijgt? Schouderklopjes
Winnares Sanne Wallis – De Vries en nummer twee Jochem van Gelder.

Wat krijgt De Mol?

Sanne Wallis – De Vries werd, voor Jochem van Gelder, winnaar van Wie Is De Mol en ging naar huis met een pot van ruim 24.000 euro. Wat krijgt een Mol eigenlijk? Thomas Cammaert: „Daar laat ik me niet over uit." Lachend: ,,Houd het maar op schouderklopjes en een plek in de eregalerij der Mollen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.