Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 30 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Selena Gomez over haar ’13 Reasons Why’ bij Netflix

Ongeveer acht jaar geleden vond de moeder van de Amerikaanse zangeres Selena Gomez het boek ‘Thirteen Reasons Why’ van Jay Asher in een boekhandel. Het verhaal van een verlegen high school-meisje dat dertien cassettebandjes achterlaat waarop ze de redenen achter haar zelfmoord uitlegt, maakte destijds veel indruk op de 16-jarige Gomez. Tien jaar later lukte het haar het verhaal bij de grote jongens van Netflix aan de man te brengen. Metro praat met Gomez over haar debuut als producer en de serie die binnenkort op Netflix verschijnt.

Gepest

In de serie pleegt hoofdpersoon Hannah (Katherine Langford) zelfmoord omdat ze gepest wordt. Na haar dood worden dertien videoboodschappen gevonden die een grote impact zullen hebben op de levens van haar naasten; een intens verhaal dat naar verwachting de aandacht van menig binge-watcher zal trekken. ,,Nadat in de eerste afleveringen wordt uitgelegd wat er met Hannah is gebeurd en de relaties tussen de verschillende karakters uiteen worden gezet, wordt de serie alsmaar donkerder", vertelt Gomez.

https://www.youtube.com/watch?v=JebwYGn5Z3E

Het format waarin het verhaal van Hannah gegoten is, is anders dan Gomez op voorhand in gedachte had. ,,Ik wilde het boek eerst omtoveren tot een film. Maar de mensen van Netflix stelden voor om er een serie van te maken." De zangeres raakte al snel gewend aan dit idee. ,,Het boek leest als een serie en we konden de karakters op deze manier veel meer uitdiepen." Zo ontstond er dus geen film, maar een serie naar het boek van Jay Asher.

De zangeres en actrice wilde zelf de hoofdrol in de serie spelen. ,,Toen ik een jaar of zestien was kreeg ik het boek van mijn moeder. Toen ik het boek las, kon ik me goed in het verhaal inleven en vooral mijn fans konden zich erin vinden", legt Gomez uit. Maar nu, tien jaar later, gaf Gomez de rol toch uit handen. ,,Katherine is gemaakt voor deze rol. Ze is precies zoals ik Hannah altijd voor me zag."

Dichtbij jongeren

Ondanks dat ze de hoofdrol niet speelt, was Gomez als producent dicht betrokken bij het maken van de serie. Dat was belangrijk voor haar, want ook haar middelbare schooltijd was niet altijd makkelijk. ,,Ik moest, op een andere schaal, ook met een hoop dealen op die leeftijd. Bij Disney Channel (waar Gomez op jonge leeftijd werd ontdekt red.) had ik niet alleen te maken met mijn klasgenoten, maar ook met volwassenen die mij constant vertelden hoe ik mijn leven moest leiden. Dat was erg verwarrend", legt de brunette uit.

Tijdens de productie van de serie ontmoette ze veel jongeren die in soortgelijke situaties als hoofdpersoon Hannah zitten of hebben gezeten. Ze had al gauw door dat deze mensen niet zitten te wachten op ‘een lege optimistische boodschap’. ,,Ze hebben iets nodig dat hen beweegt, wat hen bang maakt", zegt Gomez. De zangeres hoopt dat jongeren zich kunnen identificeren met de karakters van de serie en dat ze zo iets goeds kan doen voor deze generatie.

‘Aan één stuk kijken’

Kan haar bekendheid helpen deze boodschap over te brengen? ,,Ik hoop het. Ik heb een sterke band met mijn fans, veel van hen zagen mij opgroeien. Door de jaren heen heb ik hele eerlijke gesprekken met ze gevoerd. Ik denk dat deze serie net zo eerlijk is."

De zangeres kan nog weinig verklappen over de serie die op 31 maart op Netflix verschijnt, maar zegt wel hoe je ’13 Reasons Why’ het beste kunt kijken. ,,Aan één stuk door als je het mij vraagt", zegt ze lachend. ,,Maar ik hoop natuurlijk dat iedereen op zijn eigen manier met plezier naar de serie kijkt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Selena Gomez over haar ’13 Reasons Why’ bij Netflix
Sluiten