Mario Wisse
Mario Wisse Entertainment 22 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Interview met popster en Twitterkoning James Blunt

Zanger James Blunt over zijn nieuwe plaat The Afterlove, social media en maatje Ed Sheeran.

‘Als je dacht dat 2016 een slecht jaar was… Ik breng een nieuw album uit in 2017’, kondigde James Blunt (42) afgelopen december de komst van zijn nieuwe plaat The Afterlove droogkomisch aan op Twitter. Want behalve als wereldberoemde zanger van zwijmelhit You’re Beautiful staat de Brit bekend als Twitterkoning die met iedereen de draak steekt, niet in de laatste plaats met zichzelf.

„Ik neem mezelf niet heel serieus”, zegt hij zittend in een afgescheiden restaurantgedeelte van een Amsterdams hotel. „Dat Twitteraccount begon ik ooit op verzoek van de platenmaatschappij. Maar ik kan mezelf niet promoten, daar ben ik echt heel slecht in. En mijn privéleven wil ik graag privé houden. Dus begon ik DirtyLilBlunt en maakte er één grote grap van. De platenmaatschappij vond het verschrikkelijk. Ze vroegen of er alsjeblieft mee op wilde houden. Maar er was geen weg terug. Inmiddels twitter ik onder mijn eigen naam.”

Droevige liedjes

Dat hij zichzelf en zijn muziek graag op de korrel neemt, onderschrijft hij met een zin als ‘Would have said you’re beautiful but I’ve used that line before’ in nieuwe single Love Me Better. Een hip en dansbaar nummer trouwens, heel anders dan het vorige werk van de Engelse zanger en liedjesschrijver. „Voor iedereen die alleen maar droevige liedjes van mij wil horen: luister naar mijn vorige vier platen. Ik wilde een diverse en opwindende plaat maken. En dat is volgens mij gelukt. Niet dat ik mijn vorige werk verafschuw, hoor. Ook daar ben ik trots op. Als ik het niet had gemaakt, had ik nu niet tegenover je gezeten.”

Ed Sheeran

The Afterlove werd onder andere gemaakt in Zwitserland, waar Blunt een huis heeft en waar zijn goede vriend Ed Sheeran langskwam om te skiën en aan twee van Blunts liedjes te sleutelen. „Ik leerde hem skiën en hij leerde mij terug te gaan naar de basis van songwriting. Ed schrijft heel simpel en recht vanuit zijn hart. Uiteindelijk heb ik honderd liedjes geschreven voor dit album, waar ik er normaal gesproken een stuk of 25 maak. Dat is omdat ik er plezier in had. Ik was heel geïnspireerd. Ik heb het altijd leuk gevonden, maar het ging met ups en downs. The Afterlove voelt fris.”

Zacht ei

Vanwege de mierzoete ballades waarmee hij een ster werd en zijn ijle stem wordt Blunt vaak aangezien voor een zacht ei. Een imago waar de voormalig officier van het Britse leger – hij diende in Kosovo – niet enthousiast over is. „Ik ben een standaard kerel. Als wij samen naar de kroeg gaan, heb ik zin om te zuipen en wil ik zeker niet over gevoelens praten. Mijn emoties stop ik in liedjes, die gaan over liefde en dood.”

Nog even over Sheeran: hoe kent hij die eigenlijk? Want het is toch geen voor de hand liggende vriendschap: Blunt en Sheeran schelen twintig jaar. „Zeg dat nou niet!”, reageert Blunt. „Ik heb zelfs mijn Wikipedia-pagina vervalst omdat ik bang ben dat hij erachter komt. Maar even serieus: we hebben heel veel lol samen. Hij is een enorm getalenteerde en aardige gast. Hoe we elkaar kennen? Elton John heeft ons aan elkaar voorgesteld, haha. Sorry, dat klinkt als ordinaire namedropping, maar het is echt waar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Interview met popster en Twitterkoning James Blunt
Sluiten