Evie Westland
Evie Westland Entertainment 10 mrt 2017 / 11:03 uur

Dotan: 7 Layers was leerzame stap uit rollercoaster

Het begon eigenlijk een beetje als een „uit de hand gelopen avond”: de 7 Layers Sessions van zanger Dotan. Inmiddels is het uitgegroeid tot een bijzondere springplank voor internationaal talent. Op woensdag 22 maart start er weer een nieuwe 7 Layers-tour. „Ik gebruik mijn podium om andere singer-songwriters te inspireren en bekend te maken bij een groter publiek.”

Op verschillende poppodia in Nederland en België tourt Dotan met ‘zijn’ talenten. Wie denkt dat hij die avond een kaartje voor een concert van Dotan koopt, komt bedrogen uit. „Het moet dus juist niet zo’n avond worden waarbij ik de afsluitende act ben. Ik kan mijn ego daarbij prima aan de kant zetten: ik wil dat het om hen draait.”

Dutch Disease

Tijdens zo’n 7 Layers-concertavond stelt Dotan drie artiesten aan het publiek voor. Gewapend met enkel een gitaar en ijzersterke vocals; that’s it. „Zij stellen zich op hun allerkwetsbaarst op. Ik weet hoe spannend het is als je op die manier op het podium staat.” Om die reden is de vuistregel bij de concertreeks dan ook simpel: tijdens de concerten is het stil. Er wordt niet gepraat en de bar is dicht gedurende de optredens.

En dat zijn wij Nederlanders niet gewend. „In het buitenland hebben we een slechte reputatie als het om concertgangers gaat. Het praten door optredens wordt in veel landen The Dutch Disease genoemd. Daar schaam ik me dan toch een beetje voor”, aldus Dotan. Daarom doet hij er alles aan om een bijzondere sfeer te creëren rondom de optredens. Zo stapt hij zelf op het podium om uit te leggen wat de bedoeling is en wordt het personeel van de concertzaal van tevoren ingelicht. „Dat is niet alleen fijn voor de artiesten, maar ook bij het publiek komt de muziek op die manier op een andere manier over. Als je écht luistert en openstaat voor die nieuwe muziek, dan zal je merken dat het veel meer binnen komt.” En dat blijkt: in het jaar dat hij nu bezig is met 7 Layers, is het pas twee keer voorgekomen dat een concertganger ‘klaagde’ over hoe stil het was bij de concerten. „Ik ben naar de kassa gelopen, heb ze hun geld teruggegeven en verder een prettige avond gewenst.”

Platform

De 7 Layers Sessions zijn inmiddels uitgegroeid tot een volledig ‘7 Layers-platform’: van een YouTubekanaal en Spotifyaccount tot een heus festival in Amsterdam; de springplank blijft maar groeien. Maar stiekem vraagt iedereen zich natuurlijk af wanneer we weer een nieuwe Home kunnen verwachten, hét succesnummer van het album waar de zanger in Nederland mee doorbrak. „Ik ben zelf ook weer druk aan het schrijven aan nieuwe muziek. Ik wil met mijn muziek een verhaal vertellen, niet zomaar een trucje doen. Dingen meemaken, om die vervolgens weer van me af te schrijven; dát is wat muziek altijd voor mij heeft moeten zijn.”

Daar is het volgens de zanger nu weer tijd voor. „Ik heb ontzettend veel gereisd, prachtige mensen ontmoet tijdens deze tour en keihard gewerkt. Ik had dit ook nodig om zelf weer te zien wat ik wilde. Na een bizarre aaneenschakelingen van grote successen was het hoogtepunt de show in de Ziggo Dome. Ik ben daar heel dankbaar voor, maar wilde ook even een stap uit die gigantische rollercoaster zetten. Ik ben muzikaal verrijkt door de artiesten die ik heb ontmoet. Ik wil er niet geheimzinnig over doen, maar ik weet oprecht nog niet precies wanneer mijn nieuwe plaat uitkomt. Het kan over drie jaar zijn, of over een half jaar. Ik weet in ieder geval wél zeker dat hij pas uitkomt als ik echt weer dat ‘wow-gevoel’ heb.”

Meer horen

Op woensdag 22 maart start er weer een nieuwe 7 Layers-tour in Nederland en België, onder andere in Bitterzoet (Amsterdam), Tivoli de Helling (Utrecht) en Rotown (Rotterdam). Dotan stelt drie zangers aan het publiek voor, waarvan de eerste naam inmiddels bekend is: Dean Lewis. De andere twee namen blijven nog even geheim. Wél wil hij alvast een tip geven over twee artiesten die we volgens hem in de gaten moeten houden het komende jaar: Mahalia en Luke Sital-Singh. „Beide artiesten heb ik meegenomen naar De Wereld Draait Door, en ze zijn zó ontzettend goed. Mahalia is pas 18 jaar en zo’n ongelooflijk talent. Je raakt compleet betoverd na een avond luisteren naar haar muziek. Ook bij Luke kan ik me gewoon niet voorstellen dat hij nog geen groter publiek heeft bereikt. Van hen gaan we sowieso nog meer horen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dotan: 7 Layers was leerzame stap uit rollercoaster
Sluiten